E3 2015: Συνέντευξη, Jim Ryan - Sony

O πρόεδρος της Sony Computer Entertainment Europe σχολιάζει όσα ενδιαφέρουν το κοινό του PlayStation

Στο πλαίσιο της έκθεσης Ε3 2015, την οποία καλύψαμε live από το Los Angeles, είχαμε την σπάνια ευκαιρία συνέντευξης με ένα από τα κορυφαία στελέχη της Sony Computer Entertainment παγκοσμίως, τον Jim Ryan. Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Sony Computer Entertainment Ευρώπης παραχωρεί συνέντευξη σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης και την αξιοποιήσαμε ώστε να μάθουμε περισσότερα για τα σχέδια της εταιρείας - τόσο όσον αφορά στην ηλεκτρονική διασκέδαση στο σπίτι με ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, όσο και με τα video games, αφού με αυτά έχει συνδέσει άρρηκτα τ' όνομά του το PlayStation. Οι ερωτήσεις μας που αφορούν στις πρώτες βρίσκονται στο πρώτο τμήμα της συνέντευξής μας, στο Αθηνόραμα.gr. Εκείνες που σχετίζονται με τα games και τις υπηρεσίες των PlayStation, ακολουθούν.

Όπως διαγράφεται το πλάνο της Sony για το υπόλοιπο του 2015, είναι πλέον φανερό πως - ελλείψει των μεγάλων, ΑΑΑ παραγωγών σας που έχουν μετατεθεί για το 2016 - θα στηρίξετε πολύ σημαντικό τμήμα της προώθησης του PS4 σε κορυφαία games άλλων μεγάλων εταιρειών του χώρου. Την προσέγγιση αυτή την έχετε ήδη αξιοποιήσει με τα Destiny, Far Cry 4 και GTA V με μεγάλη εμπορική επιτυχία. Είναι μία τακτική που θα συνεχίσετε να ακολουθείτε στο μέλλον ή μία λύση η οποία θα χρησιμοποιείται όταν υπάρχουν "κενά" στο πρόγραμμα κυκλοφοριών της ίδιας της Sony για το PS4;
Καλή ερώτηση - αν και μπορώ να υποστηρίξω πως, με τo Bloodborne νωρίτερα στη χρονιά και έχοντας τα Until Dawn, Uncharted Collection, God of War III και Tearaway όλα προγραμματισμένα για το PS4 τους επόμενους μήνες, το 2015 δεν ήταν άγονο από την πλευρά μας. Όχι η πιο "δυνατή" μας χρονιά, αλλά όχι φτωχή, σίγουρα όχι ποιοτικά. Καταλαβαίνω ωστόσο τί εννοείτε και ναι, το πλάνο είναι αυτό έως τα Χριστούγεννα. Οι συνεργασίες πάντως που έχουμε συνάψει και θα αξιοποιήσουμε δεν έχουν ευκαιριακό χαρακτήρα μόνο. Ναι, μας βοηθούν να έχουμε μία σταθερή ροή ποιοτικών τίτλων όταν στο πρόγραμμα κυκλοφοριών των games μας υπάρχουν ενίοτε τα "κενά" που αναφέρετε, αλλά εν τέλει όλα εξαρτώνται από την ποιότητα της έκδοσης PS4 του εκάστοτε τίτλου για τον οποίο συζητάμε.


Το Batman Arkham Knight που κυκλοφορεί την επόμενη εβδομάδα, για παράδειγμα, ή το Star Wars Battlefront ή το Metal Gear Solid 5 ή το καινούργιο Assassin's Creed ή το νέο Call of Duty... είναι όλα προσεγμένα, εντυπωσιακά games που αξίζουν να αναδειχθούν στο PS4. Έχουμε αποφασίσει πως θα εντοπίζουμε τέτοιες ποιοτικές στρατηγικές συνεργασίες και θα επενδύουμε σε αυτές. Μπορείτε να περιμένετε, λοιπόν, περισσότερα τέτοια παραδείγματα στο μέλλον - σίγουρα το 2016, για το οποίο μπορώ να μιλήσω σήμερα, αλλά πιθανώς και πέρα από αυτό.

H συνδρομητική υπηρεσία PlayStation Plus ήταν μία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της Sony που είχει εξελιχθεί σε πραγματικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, μέχρις ότου η Microsoft με την αντίστοιχη παροχή Games with Gold για τους συνδρομητές του Xbox Live αποκατέστησε σε έναν βαθμό τις ισορροπίες (τουλάχιστον όσον αφορά στο δωρεάν περιεχόμενο). Πώς σκοπεύετε να ωθήσετε το PS Plus στο επόμενο επίπεδο, έτσι ώστε η υπηρεσία σας να αναδειχθεί ξανά σε συγκριτικό πλεονέκτημα;
Αν και πιστεύουμε πως στην παρούσα του μορφή το PS Plus προσφέρει πολύ μεγάλη αξία στους συνδρομητές του, υπάρχουν πάντοτε πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να υποβοηθήσουμε την εξέλιξη αυτής της υπηρεσίας τόσο σε επίπεδο περιεχομένου, όσο και πρόσθετων λειτουργιών. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα από τις δεύτερες είναι το SharePlay, το οποίο παραμένει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του PlayStation Network. Έχουμε στα πλάνα μας κάποιες νέες τέτοιες λειτουργίες - δεν μπορώ να μιλήσω ακόμη γι' αυτές, βρίσκονται ωστόσο στον ορίζοντα.


Όσον αφορά στο περιεχόμενο, εννοείται πως καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες ώστε η ποιότητα των προσφερόμενων δωρεάν games να είναι ολοένα και υψηλότερη όσο περνάει ο καιρός. Τελευταία, δε, έχουμε αρχίσει να πειραματιζόμαστε και με την "προσαρμογή", τρόπων τινά, των δωρεάν προσφερόμενων games στις προτιμήσεις παικτών από διαφορετικές χώρες. Τα βήματά μας σε αυτό είναι ακόμη προσεκτικά, αλλά πιστεύουμε πως είναι σημαντικό να προσφέρουμε κάποια στιγμή μέσω του PS Plus διαφορετικά games που θα θεωρούσαν π.χ. ενδιαφέροντα οι Έλληνες gamers αλλά όχι απαραίτητα π.χ. οι Γάλλοι gamers - και να προσφέρουμε και στους δύο αυτό που θα προτιμούσαν, αυξάνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την αξία του PS Plus στα μάτια τους.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ