Ε3 2015: Games του Xbox 360 στο Xbox One

Δωρεάν για όλους το φθινόπωρο - πώς λειτουργεί αυτή η επιλογή και τί προσφέρει;

Οφείλει να αναγνωρίσει κανείς στη Microsoft το γεγονός ότι φέτος όχι μόνο προσέφερε την περισσότερο επιτυχημένη συνέντευξη Τύπου της την τελευταία πενταετία (τουλάχιστον), αλλά ότι κατάφερε και το... ακατόρθωτο: να κρατήσει μυστικό ένα ενδιαφέρον νέο χαρακτηριστικό του Xbox One, χωρίς αυτό να διαρρεύσει οπουδήποτε στο Web το προηγούμενο διάστημα! Το χαρακτηριστικό αυτό είναι η περίφημη, πολυσυζητημένη και στο παρελθόν, "προς τα πίσω συμβατότητα" (backwards compatibility) τίτλων του Xbox 360 με το Xbox one - η οποία, παρά τις φαινομενικά μεγάλες τεχνικές δυσκολίες, θα προσφερθεί σε όλους τους κατόχους του νέου συστήματος της αμερικανικής εταιρείας τους επόμενους μήνες. Η σχετική δυνατότητα, μάλιστα, είναι διαθέσιμη ήδη σε όσους έχουν πρόσβαση στις δοκιμαστικές προεκδόσεις του λειτουργικού του Xbox One!

Σύμφωνα με τη Microsoft η διαδικασία δεν θα μπορούσε να είναι απλούστερη: αν ο εκάστοτε τίτλος του Xbox 360 που ο καταναλωτής θέλει να παίξει σε Xbox One είχε αγοραστεί σε μορφή DVD, αυτός εισάγει στο νέο σύστημα τον αρχικό οπτικό δίσκο του τίτλου και το Xbox One λαμβάνει από το Xbox Live ένα ψηφιακό του αντίτυπο, το οποίο στη συνέχεια εγκαθιστά στο σκληρό δίσκο και εκτελεί από εκεί (το DVD πρέπει να παραμένει στο drive της συσκευής πιθανώς για λόγους ταυτοποίησης). Αν ο επιθυμητός τίτλος είχε αγοραστεί εξ αρχής σε ψηφιακή μορφή, εμφανίζεται αυτόματα στην λίστα των διαθέσιμων games στο Xbox One και όταν ο καταναλωτής θέλει να ασχοληθεί μαζί του, θα γίνει η λήψη του από το Xbox Live, η αποθήκευση στο σκληρό δίσκο κι η εκτέλεση από εκεί.

Οι Αμερικανοί υπόσχονται πως μαζί με τον τίτλο - και στη μία και στην άλλη περίπτωση - μεταφέρεται τόσο η πρόοδος που είχε κάνει ο παίκτης σε αυτόν (save games) όσο και τα Achievements που είχε κερδίσει. Οι σύγχρονες λειτουργίες, μάλιστα, του Xbox One που είναι διαθέσιμες στα δικά του games - όπως π.χ. η σύλληψη στιγμιοτύπων και video από αυτά - θα είναι διαθέσιμες και στα games του Xbox 360 (!). Επειδή ωστόσο το όλο σύστημα λειτουργεί μέσω εξομείωσης (το Xbox One "κάνει τα games να νομίζουν" πως εκτελούνται κανονικά σε ένα Xbox 360), δεν είναι τεχνικά εφικτό να γίνει διαθέσιμη όλη η βιβλιοθήκη τίτλων του παλαιότερου Xbox στο νεότερο από την πρώτη μέρα: αντιθέτως θα προστίθενται όλο και περισσότερα games σε τακτική βάση, με τη Microsoft να υπόσχεται πως πιο πολλοί από 100 διαφορετικοί τίτλοι, με έμφαση στους σημαντικότερους, θα γίνουν διαθέσιμοι έως το τέλος του 2015.

Οι 15 τίτλοι Xbox 360 με τους οποίους θα ξεκινήσει να διατίθεται η δυνατότητα αυτή στους κατόχους Xbox One περιλαμβάνουν games όπως τα Banjo Kazooie, Geometry Wars Evolved, Hexic HD, Kameo, Mass Effect, Perfect Dark, Toy Soldiers και Viva Pinata. Εύκολα διακρίνει κανείς πως πρόκειται για games της "πρώτης εσοδείας" του Xbox 360, επταετίας και... ακόμη παλαιότεροι, οι οποίοι προφανώς ήταν οι ευκολότεροι να λειτουργήσουν στο νέο αυτό σύστημα εξομοίωσης που δημιούργησε η Microsoft. Θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε ποιοί θα συμπεριληφθούν στο δεύτερο, τρίτο και επόμενα "κύματα" συμβατών τίτλων, με δεδομένο το γεγονός ότι όσο τεχνικά καλύτερα ήταν τα games του Xbox 360, τόσο δυσκολότερη - θεωρητικά - θα πρέπει να είναι η εξομοίωσή τους.

Υπάρχει μία σειρά από θέματα που θα χρειαστεί να λυθούν πριν η δυνατότητα αυτή λάβει τις διαστάσεις που οι gamers φαντάζονται - όπως τα σχετικά με πνευματικά δικαιώματα και τη διάθεση των εταιρειών ανάπτυξης των παλαιότερων games να τα παραχωρήσουν, ενώ υπάρχει ολοφάνερα η... τάση για την κυκλοφορία remastered εκδόσεών τους για πρόσθετα έσοδα - όμως είναι σαφές πως πρόκειται για επιλογή που οι κάτοχοι του νέου συστήματος της Microsoft ήθελαν να έχουν. Συνεχίζουμε να έχουμε τις αμφιβολίες μας για την πρακτική χρησιμότητα και αξία αυτής της πολυσυζητημένης "προς τα πίσω συμβατότητας", αλλά η υποδοχή που έχει μέχρι στιγμής επιφυλάξει το κοινό της αμερικανικής εταιρείας στην εξέλιξη αυτή είναι ομόφωνα θετική (πόσο μάλλον αφού προσφέρεται και χωρίς κανένα κόστος). Εντυπώσεις πρακτικές εν ευθέτω χρόνω, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ