DiRT 5

Τέσσερις τροχοί επόμενης γενιάς, λασπωμένοι και όχι μόνο

Είδος: Racing
Φορμά: PlayStation5
Τιμή: €69,99

Εταιρία: Codemasters
Διανομή: Enarxis

Ακόμη και με τις αλλαγές κι εξελίξεις που είχαμε τα τελευταία χρόνια στην αγορά των video games συνεχίζουν να υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες τίτλων που οι παίκτες - είτε αναγνωρίζουν εαυτούς ως αφοσιωμένους gamers είτε ως περιστασιακούς - αναμένουν να καλύπτονται από έναν τουλάχιστον αντιπρόσωπο στο πλαίσιο της κυκλοφορίας ενός νέου συστήματος οικιακής ψυχαγωγίας. Οι τίτλοι αγώνων ταχύτητας με αυτοκίνητα ανήκουν σαφώς σε αυτές τις συγκεκριμένες κατηγορίες και... σαφώς ευτυχής συγκυρία για το PlayStation5 η κυκλοφορία του νέου DiRT των Codemasters μέσα στον Νοέμβριο, καθώς το επόμενο Gran Turismo είναι ακόμη μακριά. Τί μπορούν να περιμένουν, λοιπόν, οι κάτοχοι PS5 από την νέα έκδοση της διάσημης σειράς;

Κατ' αρχήν αποσαφηνίζουμε πως το DiRT 5 κυκλοφορεί και για PlayStation4, αλλά και για τα παλιότερα και νεότερα Xbox, όπως και για PC. Επιλέξαμε ωστόσο να αξιολογήσουμε την έκδοση για PS5 όχι μόνο για τον τεχνικό τομέα που προσφέρει λόγω των δυνατοτήτων του νέου συστήματος της Sony, αλλά και για ορισμένα πράγματα που φέρνει στο προσκήνιο για πρώτη φορά σε PlayStation στην μακρόχρονη ιστορία της σειράς. Για τους κατόχους PS4, δε, σημειώνεται πως το DiRT 5 ανήκει στα ολιγάριθμα για την ώρα games που προσφέρουν δωρεάν "αναβάθμιση" ανάμεσα στα δύο συστήματα της Sony: αγοράζοντας δηλαδή σήμερα κανείς την έκδοση PS4 και το PS5 κάποια στιγμή στο μέλλον, θα λάβει την έκδοση DiRT 5 για το νεότερο σύστημα χωρίς κόστος (και μάλιστα χωρίς ο τίτλος να σταματήσει να λειτουργεί στο PS4 του μετά την αναβάθμιση).

Για το κοινό που έχει ακολουθήσει την σειρά των DiRT και έχει, απολύτως δικαιολογημένα, καταλήξει να... μην ξέρει από την δεύτερη έκδοση και μετά τί ακριβώς να περιμένει όσον αφορά στην δυσκολία ή όχι του χειρισμού, ας αποσαφηνίσουμε κάτι εξ αρχής: το "νούμερο 5" δεν προσπαθεί, όπως ο προκάτοχός του, να προσφέρει επιλογή ανάμεσα στην αληθοφάνεια και την προσβασιμότητα - και δεν αποπειράται καν να πλησιάσει την αυστηρή εξομοίωση που προσέφερε πάρα πολύ καλά το Dirt Rally 2.0 την άνοιξη. Όχι. Το Dirt 5 θέλει να διασκεδάσει μαζί του οποιοσδήποτε και γι' αυτό το οδηγικό του μοντέλο και άμεσα κατανοητό είναι, και συγχωρεί ουκ ολίγα λάθη κατά την διάρκεια ενός αγώνα, και τον ρεαλισμό περιφρονεί στις συγκρούσεις οχημάτων με το γύρω περιβάλλον ή μεταξύ τους. Είναι arcade προτιμήσεων και τις τιμά.

Τα όσα προσφέρει κρίνονται, λοιπόν, σε αυτό το πλαίσιο και είναι αρκετά. Η "σεναριακή" επιλογή παιχνδιού (Carrer) ταξιδεύει τον παίκτη σε δέκα διαφορετικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, από Ελλάδα, Ιταλία και Μαρόκο μέχρι Νορβηγία, Κίνα, Νεπάλ και ΗΠΑ όπου διαφορετικού τύπου αγωνιστικές πίστες ανωμάλου δρόμου περιμένουν για να δοκιμάσουν τις οδηγικές ικανότητες του παίκτη σε κάθε είδους επιφάνεια. Στόχος δεν είναι πάντοτε η πρώτη θέση στην γραμμή του τερματισμού, αλλά η επίτευξη στόχων (όχι ότι και το πρώτο δεν προσφέρει ικανοποίηση προφανώς). Σε ορισμένους αγώνες ο παίκτης δεν αντιμετωπίζει καν άλλους οδηγούς αλλά τον χρόνο και την αυξημένη δυσκολία του εκάστοτε σιρκουί (π.χ. σε πίστες ανάβασης στενές και απότομες). Η επιτυχία πάντως σε κάθε αγώνα αποκαλύπτει περισσότερο περιεχόμενο προς εξερεύνηση, κάτι πάντοτε εκτιμητέο, αν μη τί άλλο ως σταθερό κίνητρο για όλους.


Οι βετεράνοι οδηγοί, πάντως, θα ολοκληρώσουν μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα το περιεχόμενο της επιλογής Career και τότε... αρχίζει η πραγματική διασκέδαση με την καινούργια επιλογή Playgrounds. Αυτή επιτρέπει στους παίκτες να σχεδιάσουν τις δικές τους κλειστού τύπου αγωνιστικές πίστες, να ορίσουν με λεπτομέρεια διαδρομές και εμπόδια και στην συνέχεια να εφαρμόσουν συγκεκριμένους όρους αγώνων σε αυτές βάσει π.χ. χρόνου ή επιδέξιας οδήγησης. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό: ένα αληθινό... λούνα παρκ από προκλήσεις που μπορούν να είναι όσο περίεργες και δύσκολες όσο θέλει ο παίκτης, με την δυνατότητα μάλιστα να τις μοιραστεί μέσω Internet με άλλους οδηγούς (και αντίστοιχα να δοκιμαστεί στις δικές τους με παγκόσμιο μάλιστα ανταγωνιστικό πίνακα κατάταξης στις επιδόσεις όλων). Είναι ένα από τα πλέον πρωτότυπα πράγματα που έχουμε συναντήσει σε racing game τα τελευταία χρόνια και η Codemasters αληθινά αξίζει τα εύσημα για την έξοχη υλοποίησή του.

Οι υπόλοιπες επιλογές παιχνιδιού είναι οι λίγο έως πολύ αναμενόμενες, με την έννοια πως υπάρχουν σε πολλά άλλα racing games αλλά... δεν μπορούν να λείπουν κιόλας (ειδάλλως θα υπάρξει γκρίνια και δικαιολογημένη). Υπάρχει η επιλογή Time Trial με μόνο αντίπαλο σε όλες τις πίστες τον χρόνο - οπότε μπορεί να χρησιμεύσει και ως εξάσκηση γι' αυτές - υπάρχει η Arcade που επιτρέπει τον ορισμό παραμέτρων στους αγώνες όπως ο αριθμός και επιθετικότητα των αντιπάλων οδηγών, ο καιρός και ο αριθμός γύρων, υπάρχει και η συμμετοχή πολλών παικτών ταυτόχρονα είτε Δικτυακά είτε στον ίδιο χώρο (έως τέσσερις μάλιστα). Οι "κοινωνικοί" gamers ανάμεσά μας είναι φανερό πως θα αντλήσουν περισσότερες ώρες ψυχαγωγίας από το DiRT 5 από τους "μοναχικούς", για τους οποίους όμως υπάρχει πάντοτε ως ανεξάντλητη πηγή περιεχομένου αυτό που δημοσιεύουν παίκτες απ' όλο τον κόσμο στην επιλογή Playground.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ