Days Gone

Μεταφορά φροντισμένη, πολύ καλό... ορεκτικό!

Οι "ορδές" αυτών των ζόμπι είναι από τα πλέον εντυπωσιακά οπτικά στοιχεία έχουμε δει ποτέ σε τίτλο αυτής της κατηγορίας και, σε συνδυασμό με τα προσεγμένα γραφικά και την "δυναμική" αναπαράσταση των εικονικών περιοχών του Days Gone, συνιστούν το ισχυρότερο στοιχείο του. Ο κόσμος που έχει συνθέσει η Bend Studios έχει συνολικά μία άγρια, απόκοσμη ομορφιά, πειστική για τα δεδομένα των παραγωγών "ανοιχτού περιβάλλοντος" - έστω κι αν η παλέτα του είναι συχνά υποτονική, "ευθυγραμμισμένη" με το γενικότερο εικαστικό "μεταποκαλυπτικό" ύφος που έχει υιοθετήσει ο τίτλος σε όλα του τα στοιχεία.


Τα γραφικά αυτά, πάντως, οι PC gamers θα είναι σε θέση να τα απολαύσουν σε ποιότητα και λεπτομέρεια αληθινά "άλλου επιπέδου" συγκριτικά όχι μόνο με την αρχική έκδοση του Days Gone για PS4/PS4 Pro αλλά και συγκρικτικά με την εκδοχή του που μπορεί να έχει κανείς στο PS5 μετά από την σχετική ενημέρωση λογισμικού. Είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε τον τίτλο Days Gone σε πανίσχυρο Η/Υ με τελευταίας εσοδείας υποσυστήματα και, σε πλήρη ανάλυση 4Κ σε συνδυασμό με όλες τις ρυθμίσεις ποιότητας στο maximum και ρυθμό ανανέωσης στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο (περισσότερα ενίοτε!), είναι σχεδόν... άλλη παραγωγή! Η Bend έχει φροντίσει να συμπεριλάβει και ρυθμίσεις όπως την απόσταση της κάμερας από την δράση (field of view) που στον εν λόγω τίτλο διευκολύνει σημαντικά την μάχη στις σεκάνς με τις ορδές από αντιπάλους του παίκτη.


Στην υψηλότερη ποιότητα παιχνιδιού συνολικά βοηθά επίσης ο κατά πολύ καλύτερος χειρισμός με πληκτρολόγιο και mouse - υποστηρίζεται εννοείται και έλεγχος με χειριστήρια PlayStation ή Xbox - καθώς και η υποστήριξη για οθόνες ultra widescreen για όσους και όσες τις διαθέτουν. Κάποια τεχνικά στοιχεία έχουν υλοποιηθεί με τρόπο απλώς ικανοποιητικό μα όχι εντυπωσιακό είναι η αλήθεια (όπως η απεικόνιση HDR), ενώ κάποια εξελιγμένα χαρακτηριστικά τίτλων αιχμής για PC (όπως η υποστήριξη για την αναβάθμιση ανάλυσης DLSS ή για την απόδοση φωτισμού raytracing) δεν έχουν υλοποιηθεί καθόλου. Για τα δεύτερα ίσως ήταν αντιρεαλιστικές αυτές οι προσδοκίες (η δουλειά που θα έπρεπε να γίνει για να ενσωματωθούν τέτοια χαρακτηριστικά σε τίτλο του 2019 κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν ασύμφορη) ενώ για άλλα, όπως η απεικόνιση HDR, ευθύνονται και άλλοι παράγοντες όπως π.χ. τα ίδια τα Windows 10.


Συνολικά, ωστόσο, το Days Gone στην έκδοση για προσωπικούς υπολογιστές δεν δυσκολεύεται να εντυπωσιάσει - είναι με διαφορά η καλύτερη μορφή στην οποία μπορεί να παίξει κανείς τον τίτλο της Bend Studios και από εκείνα τα games που δεν μπορεί να βρει κανείς εύκολα στον κόσμο των PC. H "μεταφορά" είναι ποιοτικά ανώτερη από αυτή του Horizon: Zero Dawn και προϊδεάζει για ακόμη καλύτερες στο μέλλον. Ίσως, ωστόσο, η Sony θα πρέπει πλέον να δείξει περισσότερη αποφασιστικότητα και να διαθέσει σε προσωπικούς υπολογιστές τίτλους που είναι βέβαιο πως θα ενδιέφεραν τους κατόχους Η/Υ πολύ περισσότερο, όπως π.χ. τα God of War ή Ghost of Tsushima ή The Last of Us II, που ξεκινούν από συνολικό ποιοτικό επίπεδο ανώτερο αυτού που επέδειξε το αρχικό Days Gone. Από την άλλη, ίσως η Sony να βρίσκεται ακόμη... "στο ζέσταμα" και πολλά από τα παραπάνω να είναι όντως καθ' οδόν. Για να δούμε!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ