Black Friday 2019 @ Steam: κορυφαία PC games, φθηνά

Εκπτώσεις μέχρι και 90% σε αμέτρητους νέους και παλαιότερους τίτλους, κάτι για τον καθένα

Ναι, τα PlayStation4 και Xbox One προσφέρουν πολύ υψηλό δείκτη κόστους/αξίας ως συστήματα αυτά καθ' αυτά: προσωπικό υπολογιστή για games με κόστος τα... €199 είναι πρακτικά αδύνατο να συνθέσει κανείς, όσο κι αν ψάξει για τα σχετικά υποσυστήματα. Τα games τους, ωστόσο, κοστίζουν συνήθως περισσότερα χρήματα (και για πιο πολύ καιρό) απ' ότι τα αντίστοιχα για PC, γεγονός που κάθε χρόνο υπογραμμίζει η Valve με τις μεγάλες εκπτώσεις που κάνει στην δημοφιλή της Δικτυακή υπηρεσία διανομής περιεχομένου, την Steam. Τέτοιες εκπτώσεις έχουν ξεκινήσει από προχθές το βράδυ στο πλαίσιο της Black Friday και - αφού μπορέσαμε να τις δούμε, καθώς αρχικά είχαν... λυγίσει από το βάρος των επισκέψεων οι servers! - κρίνουμε πως είναι από τις πλέον εντυπωσιακές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια για το κοινό των PC gamers.

Στο πλαίσιο των εκπτώσεων αυτών - που η Valve ονομάζει Autumn Sale σαν να... μην θέλει να συμπεριληφθεί στον "πανικό" της Black Friday και Cyber Monday - εκατοντάδες PC games, παλαιότερα και νέα, κάθε είδους, έχουν δεχθεί μειώσεις τιμών της τάξης του 25% "και πάνω", με ορισμένα ν' αγγίζουν μειώσεις της τάξης του 90% (!). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ποιοτικοί τίτλοι ανεξάρτητων δημιουργών ή ΑΑΑ παλαιότεροι που είχαν ούτως ή άλλως χαμηλή τιμή (μικρότερη π.χ. των €19.99), μπορούν ν' αποκτηθούν με €9.99 ή €4.99, ενώ φθηνότερα cult hits... με μόνο λίγα ευρώ. Αλλά και AAA games "φετινής εσοδείας" δέχονται εκπτώσεις της τάξης του 35%-50% (υψηλότερες ενίοτε).

Αυτά ισχύουν για μεμονωμένα games. Αν ο παίκτης επιλέξει κάποιο από τα "πακέτα" της Steam - όπως αυτά που συγκεντρώνουν π.χ. όλα τα Borderlands, τα Metal Gear Solid, τα Final Fantasy, τα Tomb Raider, τα Dark Souls, τα Fallout, τα Street Fighter, τα Far Cry κλπ. - οι οικονομίες κλίμακος μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο. Για ο,τιδήποτε ανάμεσα στα 10 και τα... 100 PC games, πολλά εκ των οποίων αληθινά ΑΑΑ επιπέδου, ο καταναλωτής θα πληρώσει όσα για έναν ή δύο οποιουσδήποτε νέους τίτλους για PC: ανάμεσα στα €49.99 και τα €99.99 δηλαδή. Η "εξίσωση" που προκύπτει είναι απλή: πάρα, μα πάρα πολλές ώρες ψυχαγωγίας, για κόστος πολύ χαμηλό.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ανάμεσα στις πάμπολλες προσφορές ξεχώριζαν αυτές για τα Gears 5, Devil May Cry 5, Sekiro, Monster Hunter World, Code Vein, Resident Evil 2, E-Football PES 2020, Doom, No Man's Sky, Assassin's Creed Odyssey, Civilization VI και NBA2K20 σε μειωμένες, σημαντικά μειωμένες ή... απίθανα μειωμένες τιμές. H Autumn Sale θα διαρκέσει έως και την Τρίτη 3/12 και επειδή θα προστίθενται στο μεσοδιάστημα συνεχώς νέες προσφορές, αξίζει να παρακολουθεί κανείς τακτικά αυτές τις μέρες την κεντρική σελίδα της υπηρεσίας. Κλικ, κλικ, κλικ!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ