Astro's Playroom

Γνωριμία με το DualSense, ξέφρενα διασκεδαστική

Το στυλ του παιχνιδιού στο Astro's Playroom απαιτεί "τα βασικά" των action platform games - εξερεύνηση σε ύψος και βάθος, άλματα ακριβείας, μάχες με διάφορα είδη αντιπάλων είτε σώμα με σώμα είτε από απόσταση κλπ. - και παράλληλα την συλλογή νομισμάτων κι αντικειμένων (και των αντίστοιχων Trophies για όσα ο παίκτης πετυχαίνει εννοείται). Η αίσθησή του είναι είναι το... κοντινότερο που μπορεί να σκεφτεί κανείς στα τρισδιάστατα Mario της Nintendo για ένα σύστημα PlayStation, με την σύγχρονη ωστόσο προσέγγιση που θέλει περισσότερο "ελεύθερη" αλληλεπίδραση με το περιβάλλον - έστω και σε προκαθορισμένο μονοπάτι προόδου από επίπεδο σε επίπεδο - και, φυσικά, όλους εκείνους τους παράξενους και πρωτότυπους μηχανισμούς που αξιοποιούν τις νέες λειτουργίες του DualSense.

Αυτό που προσδίδει, ωστόσο, στο Astro's Playroom τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του ως παραγωγή είναι το γεγονός ότι θεματικά δεν ακολουθεί την... "συνταγή" του τυπικού platform game: είναι ένας τίτλος κυριολεκτικά "χτισμένος" γύρω από την ιστορία και την παράδοση των PlayStation. Οι τέσσερις διαφορετικοί "κόσμοι" του είναι στην πραγματικότητα οι τέσσερις εποχές που αντιστοιχούν στα PSOne, PS4, PS3 και PS4 με όλα όσα κάθε μία από αυτές χαρακτηρίστηκαν σε hardware και software για τα συστήματα της Sony. Συσκευές, αξεσουάρ, πασίγνωστα αλλά και λιγότερο γνωστά video games άρρηκτα συνδεδεμένα με τα PlayStation "δίνουν το παρόν" σε κάθε έναν από τους κόσμους αυτούς με τρόπο ενίοτε ξεκαρδιστικό.


Τα λεγόμενα "easter eggs", οι χιουμοριστικές αναφορές σε οικεία και διάσημα στοιχεία κάθε μίας από εκείνες τις 4 περιόδους, είναι τόσα, μα τόσα πολλά ώστε δεν έχει καν νόημα να αναφέρουμε κάποιο συγκεκριμένο: το... σύνολο του τίτλου λειτουργεί ως νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν, ουσιαστικά, και οι φίλοι των PlayStation - ειδικά οι παλαιότεροι! - θα το απολαύσουν δεόντως.

Ως η... πλουσιότερη διδακτική "εισαγωγή" σε σύστημα χειρισμού video games που έχει υπάρξει ποτέ, το Astro's Playroom θα μπορούσε φυσικά να περιοριστεί σε βασικού επιπέδου γραφικά και ήχο χωρίς να εισπράξει ιδιαίτερα σκληρή κριτική. Αλλά... όχι: είναι ένα από τα ομορφότερα "χαριτωμένα" platform games που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ, με προσεγμένο σχεδιασμό στους χαρακτήρες και το περιβάλλον, καλοδιαλεγμένα χρώματα και λειτουργικά μεν, αλλά καθόλου απλοϊκά εφέ. Η κίνηση και ο έλεγχος του Astro δεν αφήνει κανένα περιθώριο για κριτική, ενώ η μουσική και τα ηχητικά εφέ συνοδεύουν την εξερεύνηση και την δράση περίφημα.


Το καλύτερο σε όλα αυτά; Η βαθμολογία μας για το Astro's Playroom υποδηλώνει πως είναι άκρως διασκεδαστικό ως αλληλεπιδραστική εμπειρία συνολικά και ο καλύτερος τρόπος γνωριμίας με τις εξελιγμένες λειτουργίες του DualSense, ναι. Όμως ο τίτλος της Sony δεν... χρειάζεται να πείσει κανέναν ότι αξίζει ν' αποκτηθεί, γιατί δεν ζητά χρήματα: προσφέρεται δωρεάν. Πράγματι, κάθε ένα PS5 που ξεκινά να πωλείται αυτές τις ημέρες σε ολόκληρο τον κόσμο έχει στον δίσκο SSD του προεγκατεστημένο το Astro's Playroom. Το ότι δεν κοστίζει, δεν μειώνει σε τίποτε την αξία της όλης παραγωγής: είναι όσο ποιοτική θα περίμενε κανείς αν πλήρωνε γι' αυτήν, με την διαφορά πως αν είχε αναπτυχθεί για χρήματα δεν θα ήταν ποτέ αυτό το υπέροχο νοσταλγικό ταξίδι στην ιστορία των PlayStation. Ως (και) τέτοιο, το τιμούμε!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ