Αναβαθμισμένο PS4 Pro, διαθέσιμο το Νοέμβριο

To πολυσυζητημένο PS4 Neo επισημοποιείται, εγκαινιάζει νέο εμπορικό μοντέλο στα video games

Και, έτσι απλά, μέσα σε μία περίπου ώρα, συνέβησαν δύο πράγματα στο PlayStation Theatre χθες το απόγευμα: η αναμονή και η αβεβαιότητα έξι περίπου μηνών λαμβάνουν τέλος και, επίσημα πια, η αγορά της ηλεκτρονικής διασκέδασης περνά σε νέα φάση εξέλιξης: το φημολογούμενο PS4K/PS4 Neo ονομάζεται PS4 Pro, είναι όλα όσα οι διαρροές του Web το ήθελαν να είναι, κυκλοφορεί στις 10 Νοεμβρίου και θα κοστίζει για ν' αποκτηθεί όσο το αρχικό PS4. Είναι ένα σταθερό βήμα αλλά όχι θεαματικό άλμα μπροστά σε σχέση με τον προκάτοχό του, ο οποίος... δεν πρόλαβε καν να συμπληρώσει 3 χρόνια αυτόνομης παρουσίας στην αγορά. Η επιλογή της Sony είναι ανεξάρτητη, προφανώς, της μεγάλης του επιτυχίας: 40 εκατομμύρια πωληθέντα PS4 "μιλούν από μόνα τους". Όχι. Η επιλογή αυτή έχει να κάνει με άλλα πράγματα και πλευρές της επιλογής αυτής η αλήθεια είναι πως... δεν γίνονται εύκολα κατανοητές. Αρχικά, τουλάχιστον.

Το PS4 Pro προσφέρει, όπως ακριβώς ανέφεραν τα έγγραφα τεκμηρίωσης που είχαν διαρρεύσει την άνοιξη, κεντρικό επεξεργαστή υψηλότερης ταχύτητας, υποσύστημα γραφικών περίπου διπλάσιας ισχύος και ευδιάκριτα μεγαλύτερο εύρος διαμεταγωγής δεδομένων για την ενοποιημένη μνήμη του. Συνδυαστικά τα παραπάνω καθιστούν το PS4 Pro κατά 30%-35% ικανότερο στην διαχείριση τρισδιάστατων γραφικών, διαφορά αρκετή για να τού επιτρέψουν να "αγγίξει" οπτικά αποτελέσματα επιπέδου υπερυψηλής ευκρίνειας (εικόνα 4Κ). Περισσότερα γι' αυτό θα αναλύσουμε σε ειδικό άρθρο. Η θύρα HDMI στο πίσω μέρος του έχει αναβαθμιστεί κατάλληλα ώστε να αποδίδει σε ανάλυση 4Κ τόσο αυτά τα γραφικά όσο και video, ενώ ενσωματώνει σκληρό δίσκο του 1TB, αναβαθμίσιμο όπως θα περίμενε κανείς έως τα 2TB. Αναβαθμισμένο είναι και το υποσύστημα ασύρματης διασύνδεσής του, από Wi-Fi Ν σε Wi-Fi AC.

Το στοιχείο στο οποίο επικεντρώθηκε η Sony όσον αφορά στην εξέλιξη των games του PS4 όταν λειτουργούν στο PS4 Pro - η συμβατότητα ανάμεσα στα δύο συστήματα είναι απόλυτη αλλά χρειάζονται διευκρινίσεις... για τις οποίες θα κάνουμε επίσης σε ξεχωριστό, ειδικό άρθρο - είναι η απόδοση σημαντικά μεγαλύτερης χρωματικής γκάμας σε αυτά μέσω της τεχνολογίας HDR. Ο ιαπωνικός κολοσσός είχε κατακλύσει το PlayStation Theatre με μεγάλο αριθμό από τις καλύτερες τηλεοράσεις του για φέτος - την ολοκαίνουργια σειρά Bravia Z - σε διαγωνίους των 75 και των 100 ιντσών. Εκεί επεδείκνυε πώς τα υψηλά χρωματικά δυναμικά της τεχνολογίας αυτής αυξάνουν την οπτική ποιότητα των games σε 12 ή 14 διαφορετικούς τίτλους, υπάρχοντες κι επερχόμενους. Το αποτέλεσμα είναι πέρα από κάθε αμφιβολία εντυπωσιακό, παραμένει ωστόσο συζητήσιμο το αν και κατά πόσο η υπόθεση "HDR στα video games" είναι (προς το παρόν τουλάχιστον) επιχείρημα απόκτησης ενός PS4 Pro για ένα σημαντικό ποσοστό του καταναλωτικού κοινού.

Το μόνο στοιχείο που προβληματίζει αναφορικά με το PS4 Pro (αλλά κατά βάση δεν αρκεί για να αμαυρώσει την εικόνα του στα μάτια των gamers) δεν είναι άλλο από την απουσία drive για οπτικούς δίσκους UHD Blu-ray. Πρόκειται για αληθινά... ακατανόητη επιλογή της Sony και εκπληκτική στο γενικότερο πλαίσιο της θέσης της στην αγορά, καθώς και ο ανταγωνισμός (Xbox One S/Scorpio) το προσφέρει ή θα το προσφέρει, και η παρουσία του στο PS4 Pro θα έδινε ώθηση στην εξάπλωση αυτού του φορμά ταινιών (το οποίο στην εποχή της Netflix χρειάζεται όλη τη βοήθεια που μπορεί να τού δοθεί). Αποδίδουμε την απουσία του στην ολοφάνερη επιθυμία των Ιαπώνων να παραμείνει το PS4 Pro στα €399, αν και είμαστε της άποψης πως με σκληρό δίσκο των 2TB και το UHD BD drive θα μπορούσε εύκολα να τιμολογηθεί στα €499 - και η διαφορά του από το PS4 "Slim" των €299 να είναι περισσότερο κατανοητή, όντας παράλληλα πληρέστερο σύστημα γενικότερα.

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι με το PS4 Pro η Sony φιλοδοξεί να κάνει μία σειρά από πράγματα. Πρώτον, να αποκτήσει το πλεονέκτημα της "πρώτης κίνησης" στη σκακιέρα με αντίπαλο την Microsoft, αφού το Pro θα βρίσκεται στην αγορά 12 ολόκληρους μήνες πριν από το Xbox Scorpio - οπότε κάθε νέο PlayStation θα προηγείται κάθε νέου Xbox από δω και στο εξής. Δεύτερον, να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση της τεχνολογίας HDR στην εικόνα των games - τεχνολογία που βρίσκεται μεν στην φάση των... "παιδικών ασθενειών" ακόμη, αλλά σε βάθος χρόνου έχει ολοφάνερες προοπτικές και σημασία. Τρίτον, μέσα από τον προαναφερθέντα ρόλο, να υποβοηθήσει τις πωλήσεις των τηλεοράσεων Bravia που προσφέρουν την τεχνολογία HDR (πέντε διαφορετικές σειρές με πολλαπλά μοντέλα στην κάθε μία). Τέταρτον, με την κυκλοφορία του PS4 Pro και ταυτόχρονα την μείωση τιμής του PS4 "Slim" να διατηρήσει το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης πελατειακής βάσης και να συνεχίσει να διευρύνει την τελευταία.

Δεν είναι λίγοι στόχοι για ένα σύστημα κόστους €399, ούτε ευκαταφρόνητοι. Μπορεί το PS4 Pro να τούς επιτύχει; Μετά από εκτενή πρακτική επαφή με το PS4 Pro και τους πρώτους τίτλους που το υποστηρίζουν (και αξιολόγηση με κατάλληλη συσκευή προβολής βέβαια), θα είμαστε σε θέση να δώσουμε απάντηση. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ