Amazon: και με υπηρεσία cloud gaming φέτος

Ο αμερικανικός κολοσσός ετοιμάζει την δική του Δικτυακή αντιπρόταση στις PS Now, xCloud και GeForce Now

Είναι πολλές οι εξελίξεις στην αγορά της οικιακής ψυχαγωγίας που, εν μέσω της πανδημίας του ιού COVID-19 και των επιπτώσεών του παγκοσμίως, δεν συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον που δικαιούνται - και μία τέτοια είναι αυτή η συγκεκριμένη που περιμέναμε εδώ και αρκετό καιρό: η Amazon, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, είναι πλέον στην τελική ευθεία της έναρξης δοκιμών της δικής Δικτυακής υπηρεσίας "μετάδοσης" games χωρίς την ανάγκη εγκατάστασής τους στο εκάστοτε σύστημα ψυχαγωγίας (cloud gaming). Η σχετική φημολογία υπήρχε εδώ και χρόνια, όμως το λεγόμενο Project Tempo - υποθέτουμε θα είναι άλλη η ονομασία όταν η υπηρεσία γίνει εμπορικά διαθέσιμη - δείχνει να είναι έτοιμο για να ξεκινήσει την δοκιμαστική του λειτουργία, με περιορισμένο προφανώς κοινό με δύο games παραγωγής της ίδιας της Amazon, έως τον Μάιο.

Τα δύο αυτά games είναι το Crucible, ένα Δικτυακό shoot' em up με ανταγωνιστική συμμετοχή σε ομάδες παικτών, καθώς και το New World, ένας τίτλος MMO που διαδραματίζεται σε έναν φανταστικό κόσμο αισθητικής 18ου αιώνα με αντίστοιχα όπλα και μαγεία στην όλη "εξίσωση". Το Crucible είναι βέβαια... πολυακουσμένο όχι με την θετική έννοια, καθώς ήταν ένα από τα πρώτα games που είχαν ανακοινώσει τα Amazon Game Studios κάποια στιγμή στο μακρινό... 2016 (!). Όπως και η Google, η Amazon φαίνεται να ανακαλύπτει με τον δυσάρεστο τρόπο πως η ανάπτυξη video games δεν είναι κάτι εύκολο που θα φέρει ποιοτικά αποτελέσματα απλώς ξοδεύοντας πολλά χρήματα γι' αυτό, όλοι ωστόσο ελπίζουμε πως όταν ο πρωταγωνιστής του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου αποφασίσει να εισέλθει στην "αρένα" των υπηρεσιών cloud gaming θα έχει να προσφέρει δείγματα το λιγότερο αξιοπρεπή.

Αυτή η είσοδος φυσικά της Amazon στην αγορά του gaming είναι πολύ σημαντική για μία σειρά από λόγους, με δύο σημαντικότερους τους... προφανείς. Πρώτον, τυγχάνει να έχει την ισχυρότερη Δικτυακή υποδομή στον πλανήτη με την μορφή των κορυφαίων Amazon Web Services στα οποία στηρίζονται πολλές από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές πολυεθνικές σήμερα. Έχει την δυνατότητα και την τεχνογνωσία λοιπόν, και άρα πολλές πιθανότητες, να προσφέρει το είδος του απροβλημάτιστου cloud gaming που θα τραβήξει την προσοχή κοινού ευρύτερου από αυτό των παραδοσιακών παικτών. Δεύτερον, τυγχάνει να είναι η ιδιοκτήτρια του Twitch, της δημοφιλέστερης υπηρεσίας live εκπομπής games, την οποία εξαγόρασε το 2014 ακριβώς έτσι ώστε να έχει παρουσία στην αγορά του gaming όταν θα ερχόταν η ώρα για κάτι περισσότερο συγκεκριμένο.

Ε, όλα δείχνουν πως αυτή η ώρα πλησιάζει και συνδυάζοντας έξυπνα το Amazon Prime, το Twitch και το Project Tempo ο αμερικανικός κολοσσός θα μπορούσε ν' αποκτήσει γρήγορα μία θέση στην αντίληψη των gamers κάθε είδους. Θα έχει, βεβαίως, να αντιμετωπίσει στα μάτια τους τόσο το Stadia της Google όσο και το PlayStation Now της Sony, το xCloud της Microsoft και το GeForce Now της nVidia - υπηρεσίες που χαρακτηρίζονται από τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το μόνο βέβαιο είναι πως η Amazon δεν μπορεί να ελπίζει σε επιτυχία απέναντί τους αν δεν έχει να επιδείξει λίγα έστω πολύ καλά games που δεν μπορεί να βρει κανείς οπουδήποτε αλλού, οπότε... περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε ποιά και πόσα θα είναι αυτά όταν η υπηρεσία cloud gaming που ετοιμάζει ξεκινήσει εμπορικά μέσα στην χρονιά. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ