Jump Force

Μεγάλη παραγωγή μα... χαμένη ευκαιρία

Ακόμη και αν επιλέξει να παραβλέψει κανείς τα ζητήματα παρουσίασης και δομής του Jump Force, τίθεται το σημαντικότατο - προφανώς - θέμα του βασικού μηχανισμού μάχης στον οποίο στηρίζεται. Αυτός προσπαθεί να ικανοποιήσει τόσο τους αρχάριους παίκτες των fighting games όσο και τους βετεράνους και τελικά δεν το κατορθώνει ούτε στην μία περίπτωση, ούτε στην άλλη. Είναι προσβάσιμος, ναι, όσον αφορά τον εύκολο έλεγχο, όμως οι αρχάριοι παίκτες απλώς δεν θα είναι σε θέση να παρακολουθήσουν την καταιγιστική δράση που εκτυλίσσεται στην οθόνη με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς... και θα καταφύγουν στην τυχαία εκτέλεση κινήσεων, η οποία είναι φαντασμαγορική αλλά εν τέλει ρηχή προσέγγιση.

Για τον ίδιο λόγο οι βετεράνοι παίκτες δεν θα ικανοποιηθούν επίσης: υπάρχει πληθώρα τρόπων να "χτίσει οπλοστάσιο" κινήσεων κανείς και να εξελίξει τις δυνατότητες του χαρακτήρα του όσο περισσότερο συμμετέχει σε μάχες, όμως το Jump Force δεν δείχνει ιδιαίτερη διάθεση να "κάνει διαφορά" στις συγκρούσεις αξιοποιώντας τις extra επιλογές. Οι απολύτως βασικές - και η ειδική super κίνηση κάθε χαρακτήρα που επιστατεύεται υπερβολικά εύκολα - είναι... υπεραρκετές και δεν υπάρχει αντικίνητρο. Οι βετεράνοι δεν θα έχουν πρόβλημα να ακολουθήσουν την φρενήρη δράση, αλλά θα απογοητευτούν από την ροή της και από τα ελάχιστα στοιχεία τακτικής που χρειάζεται να επιστατευθούν: το καλό timing είναι συνήθως και πάλι αρκετό. Το Dragonball FighterZ μάς έχει... κακομάθει, ίσως, αλλά η ίδια η δημιουργός εταιρεία του ίσως θα έπρεπε να το περιμένει αυτό!


Το ειρωνικό σε όλα αυτά είναι πως το Jump Force είχε ολοφάνερα τις προδιαγραφές για να κινηθεί σε υψηλότερο επίπεδο ποιοτικά: και η ποικιλία των χαρακτήρων που προσφέρει είναι θαυμαστή, και τα περιβάλλοντα όπου εκτυλίσσονται οι μάχες καλοσχεδιασμένα και αρκούντως διαφορετικά, και το διαθέσιμο περιεχόμενο που ενσωματώνει συνολικά διόλου ευκαταφρόνητο. Στις περιπτώσεις, δε, που η δράση των συγκρούσεων κατορθώνει να φτάσει στο αποκορύφωμά της, με πολλαπλές ειδικές κινήσεις εκ μέρους των αντιπάλων να κατακλύζουν την οθόνη με λάμψεις και ειδικά εφέ, η όλη εικόνα είναι τόσο απολαυστική, όσο και άκρως εντυπωσιακή να παρακολουθεί κανείς. Μα οι φορές που συμβαίνει αυτό είναι η εξαίρεση, ενώ θα έπρεπε να είναι ο κανόνας - και, στο μεσοδιάστημα, ο τίτλος έχει στερήσει από τον παίκτη τον ενθουσιασμό που θα αντλούσε φτάνοντας στο σημείο αυτό.

Θα παρακολουθούμε προσεκτικά το επόμενο διάστημα για τις αναβαθμίσεις που η Bandai-Namco έχει ήδη υποσχεθεί, όμως αυτή τη στιγμή το Jump Force δείχνει να είναι μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τον ιαπωνικό κολοσσό. Απλώς... κρίμα.

Βαθμολογία: 6 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ