Visionox: κάμερα "μέσα" σε οθόνες κινητών σύντομα

Η κινεζική εταιρεία διεκδικεί τα πρωτεία στις υλοποιήσεις του είδους, αναμένουμε επιβεβαίωση πρακτική

Καθώς οι κατασκευαστές smartphones επιδιώκουν να... μιμηθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα φουτουριστικά κινητά που βλέπουμε σε ταινίες και σειρές επιστημονικής φαντασίας, εμπόδιο στον στόχο "όλη η πρόσοψη μια οθόνη" ήταν ως τώρα σταθερά η κάμερα των selfies και βιντεοκλήσεων. Aυτή θα πρέπει να βρίσκεται, αναγκαστικά, στην προαναφερθείσα πρόσοψη - και μπορεί με έξυπνους και πρωτότυπους τρόπους να είναι εφικτό να "κρυφτεί" (όπως π.χ. η "αναδυόμενη" κάμερα του Honor 9X), αλλά οι πιο πολλοί κατασκευαστές ως τώρα προτιμούν την οδό της "εγκοπής" (notch) ή της "οπής" (punch hole) στην οθόνη ώστε ο φακός της κάμερας να "βλέπει" ανεμπόδιστα.

Το αποτέλεσμα είναι λειτουργικό αλλά από ορισμένες απόψεις αντιαισθητικό - γι' αυτό και... υπονοούμενα ή υποσχέσεις για τοποθέτηση της κάμερας selfie με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι κάτω από την οθόνη και λειτουργική χωρίς να χρειάζεται εγκοπή ή οπή, έχουμε ήδη ακούσει από δύο ή τρεις διαφορετικούς κατασκευαστές το λιγότερο μέχρι στιγμής. Όλα δείχνουν, ωστόσο, πως θα είναι η κινεζική Visionox αυτή που θα προσφέρει πρώτη την οθόνη που επιτρέπει κάτι τέτοιο και μάλιστα πολύ σύντομα, αν κρίνει κάποιος από το διαφημιστικό teaser που δημοσίευσε στο Twitter χθες.

Η Visionox αποκάλυψε ενός νέου είδους οθόνη, τεχνολογίας OLED, η οποία μπορεί σε συγκεκριμένα τμήματα της επιφάνειάς της "να αφήσει να περάσει" φως χωρίς να αλλοιωθεί η προβαλλόμενη εικόνα. Αυτή η οθόνη, υποστηρίζει η Visionox, μπορεί να σε ορισμένα σημεία να γίνει "διαφανής" - έτσι ώστε να φτάσει η οπτική πληροφορία στον φακό της κάμερας και αυτός να φωτογραφίσει - αλλά αυτά τα σημεία με κάποιο τρόπο να μην φαντάζουν παράταιρα στην οθόνη και να μην "φαίνονται" με γυμνό μάτι. Η εταιρεία υπογραμμίζει πως για αυτό το τελευταίο απαιτείται και η συνεργασία σχετικού λογισμικού στο εκάστοτε smartphone, και πως η ίδια προσφέρει έναν αλγόριθμο ελέγχου γι' αυτόν τον σκοπό, για την υλοποίησή του ωστόσο θα πρέπει να φροντίσει ο κατασκευαστής που θα αξιοποιήσει την οθόνη αυτή.

Αν και η Visionox ισχυρίζεται πως είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μαζική παραγωγή των καινούργιων οθονών της για οποιονδήποτε κατασκευαστή-πελάτη ενδιαφέρεται γι' αυτές, είναι εντύπωσή μας πως οι δημοφιλέστερες εταιρείες του χώρου θα χρειαστεί να πειραματιστούν εκτενώς με αυτήν την τεχνολογία πριν την δούμε σε εμπορικά διαθέσιμο προϊόν. Τα πρώτα δείγματα τέτοιων υλοποιήσεων δεν τα περιμένουμε, με άλλα λόγια, πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2021. Παραμένει, εξάλλου, πάντοτε και το θέμα του πόσο ποιοτικά θα είναι τα αποτελέσματα φωτογραφίας και video που έχουν συλληφθεί με κάμερες "κάτω από οθόνες": οι δυνατότητες που προσφέρουν στα κινητά οι κάμερες selfie είναι πολλές πλέον και ίσως δεν θα συμβιβαζόταν πολύς κόσμος με μέτρια αποτελέσματα από προτάσεις όπως της Visionox, μόνο και μόνο για να μην έχει μία εγκοπή ή οπή στην οθόνη του. Για να... δούμε τί θα δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ