TCL Plex

Ποιοτικό και προσεγμένο, σε τιμή απίθανη

To άλλο σημαντικό επιχείρημα του TCL Plex πέρα από το προαναφερθέν της οθόνης του είναι αυτό της φωτογραφικής του κάμερας (ειδικά για την ζώνη κόστους στην οποία ανήκει). Η κύρια κάμερα είναι, όπως συναντάμε σε πολύ ακριβότερα κινητά, "τριπλή": η συχνότερα χρησιμοποιούμενη είναι ανάλυσης αισθητήρα στα 48 MP, η υπερευρυγώνια ανάλυσης αισθητήρα στα 16 MP, ενώ η τρίτη (με αισθητήρα ανάλυσης 2 MP) έχει υλοποιηθεί επί τούτου για σύλληψη video σε συνθήκες κακού φωτισμού. Θα αναφέρουμε το σχετικό... παράπονο πρώτο, ώστε να προχωρήσουμε στα περισσότερο ουσιαστικά: η τρίτη κάμερα δεν μάς ενθουσίασε με τα αποτελέσματά της, όπως δεν μάς ενθουσίασε η απόδοση της εγγραφής video με το Plex γενικότερα. Στις δοκιμές μας τα clips που προέκυψαν δεν είχαν την καθαρότητα ή φυσικότητα χρωμάτων που θα θέλαμε, ενώ η έλλειψη οπτικής σταθεροποίησης σε ορισμένα σημεία ήταν εμφανής.

Αυτός είναι, στην ουσία, ο μόνος τομέας στον οποίο διακρίνει οποιοσδήποτε εμφανή διαφορά ανάμεσα στο Plex και τα smartphones που θεωρούνται αυτήν την στιγμή κορυφαία. Στον αμιγώς φωτογραφικό τομέα κανένα αντίστοιχο παράπονο: η συντριπτική πλειοψηφία των στιγμιοτύπων που συλλάβαμε με την πρόταση της TCL χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο λεπτομέρειας, άριστη χρωματική ισορροπία και εύρος, οξύτητα και παράλληλα εξαιρετικά περιορισμένο "θόρυβο". Η TCL προσφέρει ακόμη και τις επιλογές φωτογράφησης... της μόδας τους τελευταίους μήνες, την "χαμηλού φωτισμού" (Night Mode) και την "στο σκοτάδι" (την ονομάζει Super Night), με ικανοποιητικότατα αποτελέσματα. Ιδιαίτερης αναφοράς αξίζει και η κάμερα της πρόσοψης, η οποία και υψηλότατης ανάλυσης είναι, και πολύ καλά αποτελέσματα προσφέρει (τα αντίστοιχα του video κινούνται στο επίπεδο αυτών της κύριας κάμερας).


Κανένα παράπονο δεν μπορεί να εκφέρει κανείς και για την γενικότερη απόδοση του Plex, παρά το γεγονός ότι δεν στηρίζεται σε κορυφαίο, αλλά μέσου επιπέδου κεντρικό επεξεργαστή (Snapdragon 675). Τα 6 GB μνήμης λειτουργίας σαφώς βοηθούν σε αυτόν τον τομέα, όπως και το γραφικό περιβάλλον της TCL που είναι λιτό και δεν επιβαρύνει το Android, παραμένοντας καλαίσθητο. Μιλώντας για Android, η αξιολόγησή μας για το Plex ξεκίνησε με την έκδοση 9.0 και... την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος άρθρου, κυριολεκτικά, έγινε διαθέσιμη η αναβάθμιση στην έκδοση 10 - γεγονός που μάς υποχρέωσε μεν την επανάληψη πολλών τεστ αλλά οδήγησε και στην ευχάριστη διαπίστωση πως το smartphone της TCL παραμένει ανέλπιστα γρήγορο και εύχρηστο παρά τις πρόσθετες λειτουργίες της νεότερης έκδοσης λειτουργικού.

Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του Plex τα κρίνουμε ως άκρως ικανοποιητικά. Τα 128 GB αποθηκευτικού χώρου είναι ήδη αρκετά για γενική χρήση, υπάρχει πάντως και η δυνατότητα επέκτασής του με κάρτες μνήμης microSD. Η μπαταρία των 3820 mAh ίσως δεν "ακούγεται" μεγάλη αρχικά, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε υπεραρκετή για να προσφέρει αυτονομία ολόκληρης ημέρας με άνεση (και μάλιστα με χρήση δοκιμής που είναι περισσότερο απαιτητική από την τυπική). Ο αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πίσω μέρος του Plex είναι αξιόπιστος, η ασύρματη σύνδεση Bluetooth και Wi-Fi τελευταίας "εσοδείας" και ταχύτατη, η ύπαρξη ραδιοφωνικού δέκτη ευπρόσδεκτη. Μόνο την ασύρματη φόρτιση και την υποστήριξη ταχυτήτων USB 3.0 στην θύρα USB-C θα μπορούσε να επισημάνει κανείς ως ελλείψεις, αλλά και... χωρίς αυτές μπορεί να ζήσει ο περισσότερος κόσμος, και από το κόστος του TCL Plex εν τέλει απόλυτα δικαιολογούνται.


Αυτό το τελευταίο σημείο είναι, όχι τυχαία, αυτό που επιλέξαμε να αφήσουμε ως... "κερασάκι στην τούρτα" γιατί είναι ίσως το σημαντικότερο - σίγουρα αυτό μέσα από το οποίο όλες οι αρετές του Plex αποκτούν την αληθινή τους διάσταση. Η πρόταση της TCL κοστίζει για ν' αποκτηθεί μόλις €299, τιμή πώλησης που θεωρούμε όχι απλώς πολύ καλή μα εξαιρετική για τις δυνατότητές του. Αυτές τις ημέρες, μάλιστα, στην διάρκεια δηλαδή των χειμερινών εκπτώσεων, μπορεί να βρεθεί με έως και €199 (!!!), κόστος που τοποθετεί το Plex όχι απλώς στην κατηγορία των εισαγωγικών συσκευών (στην οποία δεν ανήκει σε καμία περίπτωση κρινόμενο ακόμη και βάσει χαρακτηριστικών μόνο), αλλά σχεδόν της... αυθόρμητης αγοράς για ποσοστό των καταναλωτών. Με άλλα λόγια: είναι μία ευκαιρία που πραγματικά "δεν χάνεται" αυτόν τον καιρό. Ο νοών, νοείτω!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ