Sony Xperia XZ Premium

Τεχνολογία αιχμής, προοπτικές αναντίστοιχες

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €799,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: COSMOTE

Θα πρέπει να μην ασχολείται κανείς με την αγορά της κινητής τηλεφωνίας τα τελευταία... δέκα χρόνια το λιγότερο για να μην γνωρίζει πως η Sony, κατασκευάστρια επιτυχημένη σε άλλες κατηγορίες προϊόντων, στην συγκεκριμένη αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα - σε βαθμό που κάθε χρόνο να έχουμε την συζήτηση για το αν και κατά πόσο θα παραμείνει σε αυτόν τον χώρο ή θα αποχωρήσει δκακριτικά πριν ζημιωθούν περαιτέρω τα οικονομικά της. Η ίδια η Sony, ωστόσο, έχει από την άλλη πλευρά δικαίωμα να διαμαρτύρεται γιατί την τελευταία τριετία έχει παρουσιάσει μερικά εξαιρετικά smartphones, ακόμη κι αν το κοινό δεν τα τίμησε όσο τον ανταγωνισμό τους. Με το νέο Xperia XZ Premium οι Ιάπωνες κάνουν μία ακόμη προσπάθεια, προβάλλοντας ως επιχειρήματα στοιχεία του που άλλες κορυφαίες συσκευές της κατηγορίας δεν προσφέρουν. Είναι αυτά αρκετά για να το αποκτήσει κανείς;

Το XZ Premium είναι... μεγάλη ναυαρχίδα και δεν προσπαθεί να το κρύψει: με οθόνη διαγωνίου 5.5 ιντσών αλλά και, εχμ, άφθονο πλαίσιο γύρω της (ειδικά πάνω και κάτω), το νέο Xperia σε χρήση με το ένα χέρι είναι... σωστή, δίχως καμία υπερβολή, πρόκληση. Σε αυτό δεν βοηθούν ούτε οι "στρογγυλεμένες" ακμές του, ούτε η χρωμιωμένη "πλάτη" του, η οποία μάλιστα γλιστρά ασυνήθιστα πολύ. Σε συνδυασμό με τα σχεδόν 195 γραμμάρια βάρους του και τα παραπάνω, το XZ Premium "φλερτάρει" με την αίσθηση των phablets χωρίς ουσιαστικά να είναι τέτοιο. Δεν χωρά, ωστόσο, καμία συζήτηση ούτε στο θέμα της ποιότητας κατασκευής του, η οποία είναι κορυφαία, ούτε στο θέμα της καλαισθησίας του σχεδιασμού του. Έστω κι αν ο τελευταίος, μην έχοντας διαφοροποιηθεί εδώ και κάποια χρόνια, δέχεται πλέον ισχυρές πιέσεις από τα Samsung Galaxy S8, HTC 11 και LG G6 αυτού του κόσμου.

Συζήτηση χωρά σε κάποια πράγματα όσον αφορά στο κυρίαρχο στοιχείο του XZ Premium, την οθόνη, όμως και πάλι θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι προτεραιότητες του καθενός μας ξεχωριστά - κάτι όχι εύκολο. Από την μία πλευρά, κακά τα ψέματα, είναι... "οθονάρα" λαϊκά μιλώντας: όχι μόνο μεγάλη, αλλά και με πολύ καλές γωνίες θέασης, ζωηρά (μα όχι υπερβολικά) χρώματα, καθώς και λιγότερες αντανακλάσεις από αυτές που "εισπράττουμε" από αντίστοιχες του ανταγωνισμού. Από την άλλη πλευρά ως LCD είναι αδύνατον ν' αποδώσει το μαύρο τέλεια, ενώ το ξεχωριστό της στοιχείο, η ανάλυση 4Κ (3840x2160 pixels), δεν φαίνεται να προσφέρει κάτι απτό και αντιληπτά περισσότερο από τις οθόνες των 2560x1440 pixels ή τις νέες "στενόμακρες" των 2960x1440 pixels σε καθημερινή χρήση.

Έχουμε και στο παρελθόν εκφράσει την άποψη πως την υπερυψηλή ευκρίνεια σε 5.5 ίντσες δεν την χρειάζεται στην πραγματικότητα κανείς - και συνεχίζουμε να το πιστεύουμε. Το XZ Premium που, σε αντίθεση με το αρχικό Xperia εικόνας 4Κ, προβάλλει τα πάντα και πάντοτε σε 3840x2160 pixels, δεν μάς άλλαξε γνώμη σε αυτό το θέμα. Είναι όμως δύσκολο να μην παραδεχθεί κανείς ότι (α) οι φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και το video ανάλυσης 4Κ που συλλαμβάνει το νέο Xperia δείχνουν συμπαγή, λεπτομερή και άκρως εντυπωσιακά στην οθόνη αυτή, καθώς και ότι (β) το video απόδοσης χρώματος HDR, έστω κι αν δεν υπάρχει ακόμη όσο διαθέσιμο υλικό όσο θα θέλαμε, δείχνει απολαυστικά, σχεδόν... ανέλπιστα καλό στο XZ Premium (κάτω από κανονικές συνθήκες χρειάζεται ποιοτική μεγάλη τηλεόραση γι' αυτό). Και τα δύο στοιχεία για άλλους ανθρώπους έχουν σημασία, για άλλους όχι - τα εύσημα αξίζουν όμως ούτως ή άλλως στην Sony καθώς είναι ο πρώτος κατασκευαστής που τα προσφέρει μαζί.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ