Sony WF-1000X

Ασύρματη ελευθερία... με μερικές παραδοχές

Κατά την διάρκεια των 10 ημερών που δοκιμάζαμε καθημερινά τα WF-1000X μάς δόθηκε η ευκαιρία να εξάγουμε και τα πρακτικά συμπεράσματα που αξίζει να υπογραμμιστούν αναφορικά με την χρηστικότητά τους. Η αυτονομία τους πρακτικά πλησιάζει την θεωρητική της Sony (περίπου 3 ώρες), όντας ικανοποιητική αλλά όχι απειλητική στην... θρυλική 6ωρη των AirPods. Η συνοδευτική θήκη, που είναι αρκετά μικρή ώστε να μπορεί να την έχει κανείς μαζί του οπουδήποτε, αποκδεικνύεται σωτήρια για όσους θέλουν ν' ακούν "εν κινήσει" (ή και όχι απαραίτητα) πιο πολλές ώρες μουσική, καθώς μπορεί να φορτίσει τα ακουστικά δύο φορές ακόμη. Η εμβέλειά τους, δε, γύρω στα 6-7 μέτρα μακριά από την συσκευή όπου βρίσκεται αυτή η μουσική, είναι αποδεκτή και στην ουσία όχι ιδιαίτερα δεσμευτική.

Η ερώτηση, ωστόσο, που έχει περισσότερη σημασία απ' όλες είναι μία: πόσο ποιοτικά προσφέρουν τα ασύρματα ακουστικά της Sony τον ήχο που καλούνται κάθε φορά ν' αποδώσουν; Η απάντηση είναι, με μία λέξη, έξοχα: τόσο στις υψηλές στάθμες, όσο και στις μεσαίες τα WF-1000X δεν "κρύβουν" κανένα στοιχείο σε οποιουδήποτε είδους μουσική, με ήχο ισορροπημένο και πλήρη λεπτομέρειας σε φωνητικά, κρουστά, έγχορδα, σε ηλεκτρονικά και παραδοσιακά όργανα. Στις χαμηλές στάθμες η ποιότητα είναι μεν "ένα κλικ" χαμηλότερα (πόσο μπάσο πια να μπορέσουν να προσφέρουν τα ηχειάκια των 6 χιλιοστών μέσα σε κάθε ακουστικό;), αλλά και πάλι απολύτως αποδεκτή - μπορεί κανείς να δώσει και λίγη παραπάνω "έμφαση" στο μπάσο με την σχετική επιλογή ισοστάθμισης.

Δύο μόνο άλλα πράγματα αξίζει ν' αναφερθούν για τα WF-1000Χ, ένα αρνητικό κι ένα θετικό. Το αρνητικό: εξαιτίας του πώς λειτουργούν (ουσιαστικά το δεξί ακουστικό "δέχεται" τον ήχο από την εκάστοτε πηγή και τον διοχετεύει στο αριστερό), υπάρχει μικρή, αλλά εκνευριστική καθυστέρηση απόδοσης του ήχου κατά την θέαση video, η οποία δεν καθιστά εύκολο να τα προτείνει κανείς για την συγκεκριμένη χρήση. Το θετικό: τα προβλήματα όλων των ασύρματων ακουστικών που είχαμε δοκιμάσει μέχρι πρότινος - οι "διακοπές" στην μετάδοση του ήχου, τα "τσικ" ή οι ενίοτε περίεργες αυξομειώσεις στην ένταση - δεν τα παρατηρήσαμε παρά σε απειροελάχιστες περιπτώσεις στην χρήση των WF-1000X.

Με δεδομένο αυτό, δεδομένη την πολύ καλή ποιότητα ήχου που αποδίδουν, την προσεγμένη κατασκευή και την ικανοποιητική τους αυτονομία, τα ακουστικά της Sony δεν δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν ανάμεσα στις περισσότερες άλλες ανταγωνιστικές τους προτάσεις στην αγορά. Για την ακρόαση μουσικής με απόλυτη ελευθερία κινήσεων - θα τα προτείναμε ακόμη και για "ήρεμα" σπορ, κι ας μην είναι θεωρητικά αυτής της κατηγορίας - είναι σαφώς ποιοτική επιλογή. Κάποιο περιθώριο βελτίωσης υπάρχει, ένα ποσοστό του οποίου θα μπορούσε ίσως να καλυφθεί με αναβαθμίσεις λογισμικού, αλλά στην παρούσα τους μορφή θα ικανοποιήσουν σε όλα σχεδόν τα σενάρια χρήσης τον επίδοξο κάτοχό τους. Όχι κάτι που μπορεί να πει κανείς για... όλες τις πρώτες προσπάθειες που μπορούμε να σκεφτούμε σε μία κατηγορία προϊόντων τεχνολογίας τόσο δημοφιλή, όσο η συγκεκριμένη!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ