Sony: στόχος και πάλι η κορυφή με τα WH-1000XM5

Τα ασύρματα ακουστικά των Ιαπώνων χαρακτηρίζονται από νέο σχεδιασμό και πολλές βελτιώσεις, διαθέσιμα σύντομα

Παρά το γεγονός ότι στην αγορά των ασύρματων ακουστικών έχουν εισέλθει πολλοί αξιόλογοι νέοι "παίκτες" τα τελευταία χρόνια - συμπεριλαμβανομένης της Apple - η Sony έχει ομολογουμένως κατορθώσει να κρατήσει ζηλευτή θέση στο τμήμα premium της κατηγορίας αυτής βελτιώνοντας την δημοφιλέστατη σειρά WH-1000XMx σταθερά. Τα ακουστικά WH-1000XM4 του 2020 ήταν πρακτικά τέλεια, όταν λοιπόν άρχισαν να κυκλοφορούν οι φήμες για τον διάδοχό τους πολλοί αναρωτηθήκαμε τί ακριβώς θα επέλεγε να αλλάξει ή να προσθέσει η Sony σε αυτόν για να τον κάνει καλύτερο εκείνων. Και τώρα... γνωρίζουμε τί ακριβώς, καθώς οι Ιάπωνες αποκάλυψαν επίσημα αυτόν τον διάδοχο - δηλαδή τα WH-1000XM5.

Μετά από απλές μικροαλλαγές μόνο στο συνολικό στυλ των τριών τελευταίων μοντέλων WH-1000XM, ο σχεδιασμός του XM5 είναι επιτέλους αισθητά διαφορετικός: είναι περισσότερο γωνιώδης και... "επιθετικός" κάπως, αλλά και πάλι εξαιρετικά καλαίσθητος (ειδικά στο μαύρο χρώμα) και μοντέρνος. Χαρακτηρίζεται από λεπτότερo σκελετό (ο οποίος δεν "διπλώνεται" πλέον) και σημαντικά μεγαλύτερα ακουστικά και ευδιάκριτα παχύτερα μαξιλαράκια σε σχέση με κάθε άλλο XMx του παρελθόντος. Τα υλικά κατασκευής είναι βεβαίως όσο πολυτελή περιμένει κανείς από αυτό το επίπεδο προϊόντος αλλά τα XM5 παραμένουν σχετικά ελαφρά (μόλις 250γρ.) και υπόσχονται περισσότερη άνεση στο πλαίσιο καθημερινής, πολύωρης χρήσης.

Τα νέα WH-1000XM ενσωματώνουν μονάδες απόδοσης ήχου Νεοδυμίου ειδικής σχεδίασης, διαμέτρου 30 χιλιοστών, οι οποίες "σχηματίζουν θόλο που χαρακτηρίζεται από υψηλή ευαισθησία στις υψηλές συχνότητες για περισσότερο φυσικό ήχο", σύμφωνα με την Sony. Η εταιρεία υποστηρίζει πως τα νέα XM προσφέρουν σημαντικά καλύτερο ήχο από τους προκατόχους τους στους τομείς της διαύγειας και της απόδοσης των χαμηλών συχνοτήτων - ασχέτως, μάλιστα, της αρχικής ποιότητας του υλικού που ακούει ο ακροατής, καθώς το διάσημο σύστημα επεξεργασίας ήχου DSEE Extreme των Ιαπώνων αναλαμβάνει να "αναβαθμίσει" την πιστότητα ψηφιακών αρχείων μουσικής σε πραγματικό χρόνο. Στους καταναλωτές με ανάλογες απαιτήσεις προσφέρεται φυσικά υποστήριξη σε μουσική υψηλής ευκρίνειας μέσω του αλγορίθμου LDAC , ενώ και ο "3D" ήχος του προτύπου 360 Reality Audio υποστηρίζεται εξ αρχής.

Η σειρά των WH-1000XMx είναι διάσημη για τις εξελιγμένες της δυνατότητες καταστολής θορύβου και η Sony φαίνεται πως έχει καταστήσει τα XM5 ακόμη καλύτερα σ' αυτόν τον τομέα: τώρα δύο επεξεργαστές ελέγχουν οκτώ μικρόφωνα (από ένας και τέσσερα αντιστοίχως στο XM4), "περιορίζοντας δραστικά τον θόρυβο, ειδικά στην ζώνη των μεσαίων συχνοτήτων", σύμφωνα με την εταιρεία, ενώ η λειτουργία Auto NC Optimizer ρυθμίζει την καταστολή θορύβου αυτόματα, ανάλογα με το περιβάλλον. Παράλληλα η λειτουργία Voice Pickup αξιοποιεί τέσσερα μικρόφωνα και αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης για να απομονώσει την φωνή του χρήστη με ακρίβεια. Ένας άλλος, νέος αλγόριθμος αναλαμβάνει να ελαχιστοποιήσει τον θόρυβο από αέρα που μπορεί να ακούγεται κατά την διάρκεια κλήσεων αν στο γύρω περιβάλλον φυσάει πολύ και ο άνεμος παρεμποδίζει την μετάδοση της ομιλίας.

H Sony έχει συμπεριλάβει στις λειτουργίες του WH-1000XM5 πολλές "έξυπνες" καθημερινής, πρακτικής αξίας. Η Adaptive Sound Control, για παράδειγμα, προσαρμόζει αυτόματα τον ήχο που αποδίδουν τα ακουστικά ώστε αυτός να συμβαδίζει με διάφορες περιστάσεις αναγνωρίζοντας τις τοποθεσίες όπου αυτά χρησιμοποιούνται πιο πολύ (π.χ. σπίτι ή γραφείο). Η λειτουργία Speak-to-Chat αναγνωρίζει πότε ο ακροατής ξεκινά με κάποιον μία συζήτηση, σταματά την μουσική προσωρινά και αφήνει τον ήχο του περιβάλλοντος να μην καταστέλλεται ώστε να μπορεί να μιλήσει με άνεση. Όταν η συζήτηση τελειώσει, η μουσική επανέρχεται μόνη της. Τα XM5 κάνουν παύση στην μουσική αμέσως μόλις ο ακροατής βγάλει τα ακουστικά, ενώ - όπως και ο προκάτοχός τους - υποστηρίζουν φωνητικές εντολές μέσω Google Assistant και Amazon Alexa.

Τα WH-1000XM5 συνεργάζονται με διαφορετικές συσκευές ευκολότερα από ποτέ: η λειτουργία Fast Pair τα συνδέει ασύρματα με συσκευές Android ή Η/Υ βασισμένους σε Windows 10/11 με... "δύο κινήσεις" ενώ το πρότυπο Bluetooth αξιοποιείται στις υπόλοιπες. Τα ακουστικά μπορούν να είναι συνδεδεμένα σε δύο συσκευές ταυτόχρονα και η εναλλαγή ανάμεσα στις δύο γίνεται με το πάτημα ενός πλήκτρου. Όσον αφορά, δε, στην αυτονομία, τα XM5 υπόσχονται 30 ώρες συνεχούς λειτουργίας με μία φόρτιση έχοντας ενεργοποιημένη την καταστολή θορύβου ή 40 ώρες χωρίς αυτήν. Η θύρα USB-C υποστηρίζει πλέον το πρότυπο PD (power relivery), καθιστώντας εφικτό να φορτίσει κανείς τα XM5 για λειτουργία τριών ωρών μέσα σε 3 λεπτά.

Τα WH-1000XM5 θα είναι διαθέσιμα σε μαύρο και σαμπανί χρώμα στα τέλη Μαΐου προς €419. Διεκδικούν ήδη τον τίτλο των καλύτερων ασύρματων ακουστικών για το 2022; Όλα δείχνουν πως ναι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ