Sony: διαθέσιμο στην Ελλάδα το Xperia 1 IV

Το κορυφαίο, καινοτομικό smartphone των Ιαπώνων εστιάζει στον φωτογραφικό τομέα

Στον κόσμο του Android ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους καλύτερους κατασκευαστές smartphones έχει καταστεί απίθανα σκληρός τα τελευταία χρόνια, όμως η Sony συνεχίζει να κάνει τις επιλογές εκείνες που κάνουν συγκεκριμένα της μοντέλα κάθε χρόνο να ξεχωρίζουν - και το κορυφαίο της για φέτος, το Xperia 1 IV, δεν αποτελεί εξαίρεση: προσφέρει τα πιο πολλά από τα χαρακτηριστικά στοιχεία άλλων top κινητών της κατηγορίας premium αλλά τα συνδυάζει με ορισμένα δικά του, τα οποία θα εκτιμήσουν μεν συγκεκριμένοι καταναλωτές, αλλά... στο maximum, καθώς είναι στην κυριολεξία μοναδικά στην αγορά. Ανάμεσά τους και μία ιστορική "πρωτιά"!

Το Sony Xperia ΙV είναι το πρώτο smartphone στον κόσμο που προσφέρει φωτογραφικό σύστημα μεταβλητής οπτικής εστίασης: πολλά κινητά επικαλούνται δυνατότητα εστίασης σε τεράστιο εύρος αποστάσεων - με απίθανη θεωρητική ανώτατη εστίαση - μα όλα για το μεγαλύτερο τμήμα του εύρους αυτού η εστίαση είναι ψηφιακή, χρησιμοποιούν δηλαδή λογισμικό και περικοπή του κάδρου για να το πετύχουν. Δεν κινούν, με άλλα λόγια, φακούς πιο κοντά ή πιο μακριά από τον αισθητήρα όπως κάνουν οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ώστε η εικόνα που συλλαμβάνεται να είναι ακριβώς αυτή που "βλέπει" το σκόπευτρο. Το Xperia IV είναι το πρώτο smartphone της αγοράς του οποίου η οπτική εστίαση σε μία από τις τρεις κάμερες μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε ανάμεσα στα 85mm και τα 125mm, επιτρέποντας το αντικείμενο της φωτογράφισης να συλλαμβάνεται μέσα σε αυτό το εύρος καθαρότερα από ποτέ.

Πρόκειται φυσικά για ένα μικρό τεχνολογικό θαύμα, αν σκεφτεί κανείς πόσο απίστευτα μικρό χώρο έχει στην διάθεσή του ένας κατασκευαστής για ο,τιδήποτε μέσα στο περίβλημα των σημερινών, πολύ λεπτών, smartphones. Η Sony έχει συνδυάσει αυτήν την καινοτομία με ώριμες, αποδεδειγμένα αποτελεσματικές πια λειτουργίες αυτόματης εστίασης - σε φωτογραφία και video - και στις τρεις κάμερες, με τον ποιοτικό αισθητήρα EXMOR RS ανάλυσης 12 Megapixels και με το ειδικό της λογισμικό για να προσφέρει μια εμπειρία φωτογράφισης που φιλοδοξεί να κινηθεί πιο πολύ στο πλαίσιο των δικών της ψηφιακών φωτογραφικών DSLR και λιγότερο σε αυτό των τυπικών κινητών. Το Xperia IV απευθύνεται κατά βάση σε δημιουργούς περιεχομένου - φωτογράφους και βιντεογράφους - με απαιτήσεις και... φαίνεται.

Το νέο αυτό Xperia διαθέτει τις τεχνικές προδιαγραφές που περιμένει κανείς από ένα αληθινά κορυφαίο κινητό Android εν έτει 2022: φέρει, για παράδειγμα, τον επεξεργαστή Snapdragon 8 Gen 1, ενσωματώνει 12GB μνήμης λειτουργίας και 256GB αποθηκευτικού χώρου (επεκτάσιμου έως το 1ΤΒ με την χρήση κάρτας μνήμης microSDXC). Στηρίζεται σε Android 12, έχει φυσικά πρόσβαση σε δίκτυα τηλεφωνίας 5G, αξιοποιεί Wi-Fi 6 και Bluetoth 5.2 για ασύρματη διασύνδεση, ενσωματώνει και μεγάλη μπαταρία χωρητικότητας 5000 mAh. Το Xperia IV διατηρεί άλλωστε την ξεχωριστή οθόνη του 4Κ OLED αναλογιών 16:9 και σάρωσης 120 Hz, όπως και την θύρα ακουστικών.

Ο πλήρης... κατάλογος με όλες τις δυνατότητες και λειτουργίες του νέου Sony Xperia IV είναι πολύ μεγάλος, καμία απορία λοιπόν που ένα κινητό όπως αυτό δεν μπορεί να προσφερθεί σε τιμή προσιτή απ' όλους: διατίθεται στην χώρα μας σε χρώμα μαύρο και μωβ προς €1449, κόστος ευθυγραμμισμένο με αυτό των κορυφαίων μοντέλων άλλων κατασκευαστών μα όχι ευκαταφρόνητο. Το συγκεκριμένο Xperia, πάντως, δικαιούται μία θέση ανάμεσα στα ελάχιστα αληθινά καινοτομικά smartphones της αγοράς παγκοσμίως για το 2022 βάσει των φωτογραφικών και βιντεογραφικών του δυνατοτήτων, οπότε... όσοι πιστοί της Sony και της δικής της προσέγγισης σε αυτές, προσέλθετε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ