Samsung Galaxy Z Fold3: αναδιπλούμενο και κορυφαίο

Τεχνικά χαρακτηριστικά και νέα στοιχεία που εντυπωσιάζουν, το κόστος πάντως ακόμη υψηλό

Με κάθε επισημότητα - κι ας υπήρξαν σχετικές διαρροές που... μάλλον θα πρέπει να αποδεχθούμε οριστικά πλέον - η Samsung αποκάλυψε το καλύτερο αναδιπλούμενο smartphone της για το 2021, το Galaxy Z Fold3. Η εταιρεία δεν άλλαξε πολλά όσον αφορά στον γενικό σχεδιασμό του τρίτου μοντέλου συγκριτικά με το Z Fold2 (το οποίο έτσι κι αλλιώς θεωρούνταν ήδη το καλύτερο αυτής της νέας ακόμη κατηγορίας συσκευών), προτιμώντας αντιθέτως να επικεντρωθεί σε πολλές άλλες βελτιώσεις ή προσθήκες. Η επιλογή αποδεικνύεται σωστή. Το Z Fold3 τώρα πλησιάζει το τέλειο - όσο το επιτρέπουν οι παρούσες τεχνολογίες κατασκευής τέτοιων συσκευών - και, το σημαντικότερο, δεν είναι απλώς "του εντυπωσιασμού" πια: μπορεί ν' αξιοποιηθεί με πιο πολλούς παραγωγικούς τρόπους από ποτέ, σε καθημερινή βάση.

Το νέο Ζ Fold στηρίζεται σε αναδιπλούμενη οθόνη αφής πρακτικά όμοια με αυτήν του προκατόχου του σε διαγώνιο και ανάλυση - η δευτερεύουσα όμως, αυτή που βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά της συσκευής, προσφέρει τώρα την ίδια ταχύτατη σάρωση στα 120 Hz όντας ομαλότερη πια στην χρήση. Το πλαίσιο του Fold3 είναι κατασκευασμένο από ένα υλικό που η Samsung ονομάζει "Armor Aluminum" και υποστηρίζει πως είναι περισσότερο ανθεκτικό - παρ΄όλα αυτά το βάρος και το πάχος του Fold3 εμφανίζονται κατά τι μειωμένα. Οι Κορεάτες έχουν επίσης αξιοποιήσει το ισχυρότερο γυαλί της Corning (το Victus του Galaxy Note 20) και καταστήσει το Fold3 ανθεκτικό στο νερό (με πιστοποίηση IPX8 - το πρώτο αναδιπλούμενο που την προσφέρει). Η κύρια οθόνη είναι επίσης καλύτερα προστατευμένη. Όλες αυτές είναι βελτιώσεις αυτόνομα αξιόλογες, οι οποίες καθιστούν την χρήση του νέου Fold περισσότερο άνετη από ποτέ άλλοτε.

Η Samsung τις μεγαλύτερες αλλαγές τις έκανε, ωστόσο, στο εσωτερικό της συσκευής. Το νέο Z Fold φέρει τον ισχυρότερο σήμερα επεξεργαστή για κινητά βασισμένα σε Android, τον Snapdragon 888, συνοδευόμενο από 12 GB μνήμης λειτουργίας (ο αποθηκευτικός χώρος ανέρχεται σε 256GB ή 512GB). To Fold3 είναι επίσης το πρώτο κινητό της Samsung που αξιοποιεί κάμερα κάτω από την κύρια οθόνη του, κυρίως για βιντεοκλήσεις: η κάμερα αυτή δεν φαίνεται εύκολα, οπότε στην επιφάνεια της οθόνης δεν βλέπει κανείς εγκοπή ή οπή που να ενοχλεί οπτικά όταν π.χ. παρακολουθεί video ή παίζει games. H μπαταρία του Fold3 είναι κατά τι μικρότερη από του Fold2, αλλά το πρώτο προσφέρει καλύτερη ασύρματη διασύνδεση. Το νέο Fold προσφέρει βεβαίως πρόσβαση σε δίκτυα τηλεφωνίας 5G και βασίζεται σε Android 11 με το γραφικό περιβάλλον One UI της Samsung (ίσως προσφέρεται με την νέα έκδοση 3.5 εξ αρχής).

Το σύστημα κύριας κάμερας του νέου Z Fold - τρεις αισθητήρες των 12 Megapixel με φακό ευρυγώνιο, υπερευρυγώνιο και τελέ - είναι εν πολλοίς το ίδιο με του προκατόχου του, όπως και η κάμερα της πρόσοψης. Η Samsung προτίμησε να επενδύσει σε έναν άλλο τομέα, αυτόν του χειρισμού, καθιστώντας το Fold3 πλήρως συμβατό με την πασίγνωστη πια γραφίδα S-Pen: η εταιρεία όχι μόνο θα διαθέσει δύο διαφορετικές εκδόσεις αυτού του αξεσουάρ (μία ειδικά σχεδιασμένη για το Fold3 και μία Pro με περισσότερες δυνατότητες συμβατή και με άλλες συσκευές), αλλά έχει κάνει και διάφορες προσαρμογές σε επίπεδο λογισμικού ώστε η γραφίδα να αξιοποιείται αποτελεσματικά με περισσότερα apps. H Samsung δεν θα κυκλοφορήσει νέο μοντέλο Galaxy Note φέτος, κάτι που σημαίνει πως για τους καταναλωτές που χρειάζονται μία συσκευή α λα Note (με οθόνη δηλαδή μεγαλύτερη και από του Galaxy S21 Ultra), το Z Fold3 είναι η πλησιέστερη διαθέσιμη επιλογή.

Μιλώντας για λογισμικό, η Samsung υπόσχεται βελτιώσεις στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιείται η μεγάλη διαθέσιμη επιφάνεια της κύριας οθόνης του Fold3, καθώς και μεγαλύτερη γκάμα από apps που την εκμεταλλεύονται αποδοτικά. Οι Κορεάτες υπογραμμίζουν πως σχεδόν τα μισά από το Top 100 των πλέον χρησιμοποιούμενων apps για Android είναι πια σε θέση να αξιοποιήσουν αναδιπλούμενη οθόνη - μεγάλη ομολογουμένως αύξηση σε σχέση με τα όσα ίσχυαν πέρσι τέτοιο καιρό, πριν την κυκλοφορία του Fold2 δηλαδή. Νέες προσθήκες στον σχετικό κατάλογο περιλαμβάνουν, ανάμεσα στα άλλα, και τα apps δημοφιλών υπηρεσιών όπως οι YouTube, Disney Plus, Spotify, Hulu, WhatsApp, Gmail και Microsoft Teams.

Το Samsung Galaxy Z Fold3 θα διατεθεί σε τρία χρώματα - Phantom Black, Phantom Silver και Phantom Green - στις 27 Αυγούστου προς €1899/€1999 (με 256GB/512GB αποθηκευτικού χώρου αντιστοίχως). Οι προπαραγγελίες έχουν ήδη ξεκινήσει με δώρο ως κίνητρο αγοράς ένα αξιόλογο σετ φορτιστή/γραφίδας/θήκης. Αν και το νέο Fold είναι κατά τι φθηνότερο σε σχέση με τον προκάτοχό του - σαφέστατα ένα βήμα προς στην σωστή κατεύθυνση - οι παραπάνω τιμές συνεχίζουν βεβαίως να τοποθετούν το κορυφαίο αναδιπλούμενο κινητό της Samsung στο υψηλότερο σημείο της κατηγορίας ultra premium. Είναι ενθαρρυντικό, πάντως, το γεγονός ότι η εταιρεία ήταν σε θέση να κάνει όλες αυτές τις βελτιώσεις και αναβαθμίσεις μειώνοντας παράλληλα το κόστος απόκτησης του νέου Fold, έστω και σε αυτόν τον βαθμό. Όσο για τις πρακτικές μας εντυπώσεις και την αναλυτική μας αξιολόγηση για το Samsung Galaxy Z Fold3... λίγες μέρες υπομονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ