Samsung Galaxy Z Flip3

Μικρό, κομψό μα πανίσχυρο κινητό, αληθινός πρεσβευτής για τ' αναδιπλούμενα του 2021

Κάτι που δεν συνειδητοποιεί πολύς κόσμος όταν αντικρύζει το Flip3 για πρώτη φορά είναι πως αυτό στηρίζεται στον Snapdragon 888, τον ίδιο επεξεργαστή που αξιοποιεί το Fold3 (το οποίο είναι όμως... διπλάσιο σε μέγεθος!). Είναι ο ίδιος επεξεργαστής στον οποίο στηρίζονται όλα τα κορυφαία "παραδοσιακά" smartphones με Android φέτος. Στο Flip3 συνδυάζεται με 8 και όχι με 12GB μνήμης λειτουργίας, μα αυτό δεν δείχνει να έχει καμία συνέπεια στις επιδόσεις του πρακτικά: τόσο σε μετροπρογράμματα, όσο και σε τυπική καθημερινή χρήση το νέο αναδιπλούμενο της Samsung είναι τόσο γρήγορο όσο όλα τα άλλα "μεγάλα" κινητά του 2021. Ο επεξεργαστής του δεν είναι καν "χρονισμένος" χαμηλότερα, όπως θα ήταν το αναμενόμενο (κάτι αξιοθαύμαστο από μόνο του). Είναι ένα κινητό που όχι μόνο δεν έχει κανένα πρόβλημα με οποιοδήποτε app ή αριθμό από apps ταυτόχρονα, αλλά δεν θα... έχει κιόλας για πάρα πολύ καιρό.

Για να είναι εφικτή η κατασκευή του Flip3 σε τόσο μικρό μέγεθος, βέβαια, κάποιες παραδοχές έπρεπε να γίνουν από την Samsung. Η μία έχει να κάνει με το κύριο φωτογραφικό της σύστημα: είναι δύο και όχι τριών καμερών, με αισθητήρες των 12 Megapixels και ευρυγώνιο συν υπερευρυγώνιο φακό (όχι και τελέ), ενώ η εσωτερική κάμερα για selfies δεν είναι "κάτω από την οθόνη" όπως στο Fold3 αλλά "συμβατική" όπως εκείνη στην εξωτερική πλευρά του δεύτερου. Όλες οι κάμερες ωστόσο είναι παρόμοιου επιπέδου με αυτό του κορυφαίου Fold3, οπότε η σύλληψη φωτογραφιών είναι ταχύτατη και η ποιότητά τους πάρα πολύ καλή, ενώ η σύλληψη video ομαλότατη με λεπτομερή αποτελέσματα σε ανάλυση 4Κ. Ναι, απουσιάζει π.χ. το απίθανο zoom, ενώ η μόνη κάμερα που σταθεροποιείται οπτικά είναι η κύρια ευρυγώνια, όμως - με δεδομένο το μέγεθος της συσκευής - τo Flip3 φωτογραφικά κινείται σε υψηλά επίπεδα.


Μόνο ένα στοιχείο του Flip3 έχει, στην ουσία, επηρεαστεί αρνητικά από το μικρό του μέγεθος και αυτό δεν είναι άλλο από την αυτονομία του. Σε μία συσκευή τόσο συμπαγή απλώς δεν υπάρχει αρκετός χώρος για μεγάλη μπαταρία, οπότε αυτή των 3300 mAh που κατάφερε να ενσωματώσει η Samsung είναι αποδεκτή αλλά όχι αξιοσημείωτη. Με τυπική χρήση - όχι δηλαδή π.χ. πολύ... gaming για παράδειγμα κατά την διάρκεια της μέρας - το Flip3 αντέχει μέχρι νωρίς το βράδυ πριν χρειαστεί για πρώτη φορά φόρτιση. Η γρήγορη φόρτιση υποστηρίζεται, μεν, αλλά με όριο τα 15W χρειάζεται σχεδόν μιάμισι ώρα για το 0%-100% της μπαταρίας αυτής. Οι πιο πολλοί από μας ούτως ή άλλως φορτίζουμε τα κινητά μας την νύχτα, οπότε πρακτικά δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, απλώς είναι κάτι που αξίζει να έχει κανείς στα υπ' όψιν.

Στα υπόλοιπα, πάντως, δεν υπάρχει περιθώριο για παράπονο όσον αφορά στο Flip3: είναι μια καλομελετημένη, ισορροπημένη, άκρως προσεγμένη συσκευή. Η πρόσβασή της στο Internet είναι πάρα πολύ γρήγορη, ειδικά μέσω δικτύων 5G ή Wi-Fi 6, ο στερεοφωνικός της ήχος απρόσμενα ποιοτικός, ο αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος ταχύτατος (αν και η θέση όπου έχει τοποθετηθεί απαιτεί κάποιο χρόνο εξοικείωσης) ενώ η ενεργοποίηση μέσω σάρωσης προσώπου είναι αξιόπιστη. Όσον αφορά στο λογισμικό το Flip3 ουσιαστικά δεν χρειάζεται την πλειάδα από προσθήκες και προσαρμογές που έχει κάνει η Samsung για το Fold3, διαθέσιμη όμως είναι η λειτουργία Flex Mode που "διαιρεί" ένα app στις δύο οθόνες της συσκευής όταν αυτή είναι ανοιχτή σε γωνία, με apps βέβαια όπου αυτό έχει νόημα (όπως π.χ. στα YouTube ή Google Duo).


Τί... είναι λοιπόν το Samsung Galaxy Z Flip3 στην πραγματικότητα; Είναι ένα κορυφαίο smartphone "μεταμφιεσμένο" σε στυλάτο gadget: εντυπωσιακό, διαφορετικό, κομψό, αλλά τεχνικά εξοπλισμένο σε βαθμό πρακτικά συγκρίσιμο με αυτόν των καλύτερων άλλων κινητών που βασίζονται σε Android. Η αναδιπλούμενη οθόνη σε αυτήν την συσκευή είναι περισσότερο διασκεδαστική, περισσότερο φιλική από την τεράστια, περισσότερο "σοβαρή" του Fold3, πράγμα που σημαίνει πως το Flip3 είναι πιθανότερο να αρέσει σε πιο πολύ κόσμο - ειδικά στο γυναικείο καταναλωτικό κοινό, που τείνει να προτιμά τις μικρότερες σε μέγεθος, πρακτικές συσκευές τεχνολογίας από τις άχαρα μεγάλες κι απαιτητικές στον χειρισμό ή την μεταφορά.

Πριν από μερικά χρόνια το Galaxy Z Flip3 θα ήταν αυτό που τα δημοσιογραφικά κλισέ θα χαρακτήριζαν ως "το απόλυτο τεχνολογικό fashion statement" (και δικαίως). Αλλά αυτό είναι το ενδιαφέρον και το σημαντικό με το Flip3: ότι εν έτει 2021, λειτουργεί... και αντίστροφα. Μπορεί να είναι όντως μία συσκευή-fashion statement, είναι όμως και ο τέλειος πρεσβευτής για την κατηγορία των αναδιπλούμενων συσκευών, με τρόπο που ούτε ο προκάτοχός της ούτε τα Fold είναι. Δείχνοντας το Flip3 σε φίλους και γνωστούς γρήγορα παρατηρεί κανείς πως - αφού θαυμάσουν και σχολιάσουν τον σχεδιασμό του - δείχνουν ενδιαφέρον για την τεχνολογία της αναδιπλούμενης οθόνης αυτή καθ' αυτή. Δεν πρόκειται μόνο για νίκη της Samsung το 2021. Αυτή είναι δωρεάν, και η καλύτερη δυνατή, διαφήμιση για το μέλλον των αναδιπλούμενων συσκευών συνολικά.


Και έτσι... έρχεται στο προσκήνιο και το στρατηγικό πλάνο της Samsung για την προώθηση αυτών των συσκευών φέτος: ορίζοντας την τιμή του Flip3 γύρω στα €1000, σχεδόν στα μισά από τα χρήματα που ζητά ένα Fold3, οι Κορεάτες μπορεί να μην έχουν στο μικρότερο μοντέλο μεγάλο περιθώριο κέρδους, αλλά ο στόχος και το μήνυμα είναι σαφή. Αυτό δεν είναι κάποιου είδους φουτουριστικό προϊόν που μόνο λίγοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Δεν είναι το πανάκριβο, απλησίαστο smartphone που μόνο λίγοι μπορούν να αποκτήσουν. Κοστίζει όσο ένα κορυφαίο κινητό των π.χ. Sony ή OnePlus, προσφέρει όμως μία εμπειρία χρήσης καινούργια, τελείως διαφορετική, ξεχωριστή από τα άλλα "παραδοσιακά" smartphones. Ως τέτοια συσκευή το Galaxy Z Flip3 είναι η πλέον ευχάριστη κι ευπρόσδεκτη έκπληξη της χρονιάς στα κινητά και, ακριβώς ως τέτοια, αξίζει να σημειώσει μεγάλη εμπορική επιτυχία. Για να δούμε!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ