Samsung Galaxy S9

Αν και εξελικτικό, και πάλι κορυφαίο

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €869,00

Εταιρία: Samsung
Διανομή: ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Όπως θέλει και κατορθώνει να κάνει τα τελευταία χρόνια, η Samsung και το 2018 "ανοίγει πυρ" πρώτη στον αδήλωτο "πόλεμο" για το καλύτερο smartphone της αγοράς βασισμένο σε Android με ένα καινούργιο Galaxy S. Το "υπ' αριθμόν 9" έρχεται στα καταστήματα με τον επίσης καθιερωμένο τρόπο των δύο διαφορετικών μοντέλων ("απλό" και Plus) και δείχνει - βάσει των όσων επέδειξε η Samsung στην αποκάλυψή του τουλάχιστον - να έχει διαφορετικούς στόχους φέτος, αφού κρατώντας πάρα πολλά από τα στοιχεία του "υπ' αριθμόν 8" αναλλοίωτα, δεν θα επιδιώξει τόσο να προσελκύσει κατόχους του δεύτερου, αλλά κατόχους παλαιότερων Galaxy S ή άλλων κινητών της αγοράς. Αποδεικνύεται πειστικό;

Η αξιολόγηση αυτή θα μπορούσε να στηριχθεί αμιγώς στο πόσα πολλά μοιράζεται το Galaxy S9 με το S8 και να χρωματίσει το αποτέλεσμα εκ των πραγμάτων με τρόπο αρνητικό - δεν είναι παράλογο, άλλωστε, να ζητά κανείς από τον μεγαλύτερο κατασκευαστή κινητών για Android να επιδείξει σοβαρή δουλειά στο διάστημα 12 μηνών αν θέλει να ζητήσει ουκ ολίγα χρήματα για το καλύτερο "καταναλωτικό" του μοντέλο μιας νέας χρονιάς. Αντιθέτως θα επιδιώξουμε να αναδείξουμε τις διαφορές ανάμεσα στο περσινό και το φετινό S και να κρίνουμε το δεύτερο αυτόνομα... έστω κι αν φυσικά οι πρώτες ώρες επαφής με το S9 δεν διευκολύνουν τα πράγματα: πανομοιότυπο με τον προκάτοχό του εξωτερικά, με την ίδια ακριβώς αίσθηση στο χέρι και την ίδια οθόνη, το S9 σχεδόν "φωνάζει" πως θα ήταν ικανοποιημένο με τον χαρασκτηρισμό του "απλώς τελειοποιημένου S8". Και δεν θα έπρεπε.


Οι πρώτες αντιληπτές διαφορές, ωστόσο, είναι σημαντικές. Όχι, δεν αναφερόμαστε τόσο στον Exynos 8910, τον κεντρικό επεξεργαστή του S9 που ναι μεν είναι εξαιρετικά γρήγορος στα μετροπρογράμματα που δοκιμάσαμε αλλά δεν "κάνει την διαφορά" σε τυπική καθημερινή χρήση γιατί πολύ απλά ο περσινός Exynos 8895 ήταν ήδη ισχυρότατος. Αναφερόμαστε στον κατά πολύ περισσότερο εύχρηστο αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων, που στην νέα του θέση στο κέντρο της πίσω πλευράς του κινητού αξιοποιείται γρήγορα και άνετα, καθώς και στα (επιτέλους!) στερεοφωνικά ηχεία που φέρει στο πάνω και το κάτω μέρος της πρόσοψής του το S9. Ναι, δεν είναι... συνταρακτικά στοιχεία, όμως είναι ευπρόσδεκτα απ' όλους ανεξαιρέτως και, σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον αποδεικνύουν πως η Samsung λαμβάνει στα υπ' όψιν την κριτική του κοινού της.

Ένας τομέας στον οποίο δεν διαπιστώσαμε ουσιαστική διαφορά σε σχέση με πέρυσι ήταν αυτός της ταχύτητας πρόσβασης με το Galaxy S9 στο Internet. Όπως σε κάθε δοκιμή μας, επιλέγουμε να αξιοποιούμε το δίκτυο 4G+ της COSMOTE τόσο επειδή προσφέρει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τις υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων στις πιο πολλές περιοχές που έχουμε δοκιμάσει, όσο κι επειδή - σε ρεαλιστικές συνθήκες - με πληθυσμιακή κάλυψη στο 92% πιο πολύς κόσμος έχει πιθανότητες να τις έχει στην διάθεσή του τις ταχύτητες αυτές. Το S9 ενσωματώνει υποσύστημα ασύρματης διασύνδεσης θεωρητικά ταχύτερο από αυτό του S8, όμως από τα "έως και 500 Mbps" εισπράξαμε σχεδόν σε κάθε περίπτωση... λιγότερα (!) απ' όσα με το S8, της τάξης των 90-100 Mbps κατά μέσο όρο όταν πέρυσι είχαμε δει έως και 130-150 Mbps. Αυτό, φυσικά, είναι πιθανότερο να σχετίζεται με την αύξηση των χρηστών 4G/4G+ στην χώρα μας παρά με το ίδιο το Galaxy S9.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ