Samsung: επεξεργασία γραφικών της AMD σε κινητά σύντομα

Οι Κορεάτες ετοιμάζουν ανατροπές με τον Exynos 2200 που θα αξιοποιηθεί στα επερχόμενα Galaxy S22

Μερικές ημέρες αργότερα απ' ότι αναμενόταν - ως αρχική ημερομηνία είχε οριστεί η 11η Ιανουαρίου - η Samsung ανακοίνωσε τον νεότερο και καλύτερο πλήρη επεξεργαστή της (system-on-a-chip) για φορητές συσκευές: είναι ο φημολογούμενος Exynos 2200, διάδοχος του περυσινού Exynos 2100 και το πιο πρόσφατο μέλος μιας μεγάλης σειράς επεξεργαστών που έχει σχεδιάσει και κυκλοφορήσει ο κορεατικός κολοσσός την τελευταί δεκαετία. Το χρονικό σημείο της ανακοίνωσης, δε, μόνο τυχαίο δεν είναι: η Samsung αναμένεται να κάνει Δικτυακή παρουσίαση στις 8 Φεβρουαρίου, όπου το πιθανότερο είναι να αποκαλυφθεί η νέα σειρά κινητών Galaxy S22 - με το λιγότερο τρία μοντέλα, όλα εκ των οποίων θα βασίζονται στον Exynos 2200.

O νέος Exynos αξιοποιεί εξελιγμένη μεθοδολογία κατασκευής στα 4nm, οπότε - θεωρητικά πάντοτε - θα είναι σε θέση να χρονιστεί υψηλότερα από ποτέ αλλά και παράλληλα να λειτουργεί με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας όταν οι απαιτήσεις σε επιδόσεις είναι μικρότερες. Ο 2200 είναι σχεδιασμένος κατά τι διαφορετικά σε σχέση με άλλους επεξεργαστές της αρχιτεκτονικής ARM που έχει επικρατήσει πλέον στον κόσμο των φορητών συσκευών συνδυάζονας ισχυρούς πυρήνες ("Big") με πυρήνες χαμηλότερων ενεργειακών απαιτήσειων ("Small") στο ίδιο chip. Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής οκτώ πυρήνων έχει "τριών επιπέδων" δομή: υπάρχει ένας πανίσχυρος πυρήνας υψηλών επιδόσεων ("flagship-core"), τρεις ισορροπημένοι ανάμεσα σε επιδόσεις και κατανάλωση ενέργειας ("balanced cores") αλλά και τέσσερις που λειτουργούν με γνώμονα κυρίως την κατανάλωση ενέργειας ("efficient cores").

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο Exynos 2200 θα επιδιώξει να προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις σε όλων των ειδών τα apps: τόσο σε αυτά που αξιοποιούν κυρίως έναν πάρα πολύ γρήγορο επεξεργαστικό πυρήνα (single-core), όσο και σε αυτά που αξιοποιούν πιο πολλούς ή όλους τους πυρήνες (multi-core). Τί ακριβώς σημαίνει αυτό σε καθημερινό πλαίσιο χρήσης θα πρέπει να το διαπιστώσουμε μέσα από δοκιμές, όμως η προσέγγιση αυτής της υλοποίησης "δομής τριών επιπέδων" της Samsung είναι λογική. Το νέο της chip προσφέρει επίσης εξελιγμένες λειτουργίες στο πεδίο της σύλληψης φωτογραφιών και video: υποστηρίζει αισθητήρες ανάλυσης έως και 200 Megapixel, μπορεί να διαχειριστεί υψηλής ποιότητας video σε ανάλυση 8Κ/30 και 8Κ/60 ή 4Κ/240 (!), αλλά και να αποδώσει περιεχόμενο σε ανάλυση 2160p/120Hz ή 1440p/144Hz. Ο καινούργιος Exynos προσφέρει φυσικά διασύνδεση με δίκτυα 5G, αλλά και βελτιωμένο υποσύστημα νευρωνικής επεξεργασίας (NPU) για λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης.

Το σημαντικότερο στοιχείο του Exynos 2200, ωστόσο, είναι σαφέστατα το νέο υποσύστημα επεξεργασίας γραφικών που ενσωματώνει. Αυτό σχεδιάστηκε από την AMD και φέρει πολλά από τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες που συναντά κανείς στα προϊόντα αρχιτεκτονικής RDNA2 εκείνης της εταιρείας. Ναι: υπάρχει πλέον ένα υποσύστημα γραφικών για φορητές συσκευές που λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν οι κάρτες γραφικών Radeon για desktop PC, υποστηρίζοντας υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης σε συμβατές οθόνες, εξελιγμένες λειτουργίες όπως η VRS (variable rate shading), ακόμη και τεχνολογίες όπως αυτή του raytracing, το οποίο εξομοιώνει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στην φύση το φως έτσι ώστε να καθιστά τα γραφικά και τα εφέ περισσότερο πειστικά. Η Samsung υπόσχεται "γραφικά επιπέδου συστήματος οικιακής ψυχαγωγίας" ("console-quality graphics"), το οποίο είναι σαφώς... υπερβολικό από πολλές απόψεις, μα θέτει το πλαίσιο του πώς ο Exynos 2200 θεωρητικά μπορεί να προσφέρει υψηλότερες επιδόσεις σε games από οποιοδήποτε άλλο chip για φορητές συσκευές έχει ανακοινωθεί για το 2022.

Η Samsung παρουσιάζει νέους επεξεργαστές Exynos κάθε χρόνο πρακτικά, οπότε ο 2200 δεν ήταν στην πραγματικότητα... μεγάλη έκππληξη ακριβώς - είναι όμως σημαντικότερος από τους προκατόχους του τόσο βάσει αναβαθμισμένων προδιαγραφών όσο και βάσει της προοπτικής του σε ορισμένους συγκεκριμένους τομείς. Όποτε κυκλοφορεί, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, νέα σειρά κορυφαίων κινητών Galaxy S η Samsung, αξιοποιεί δύο διαφορετικούς επεξεργαστές: τον δικό της νεότερο Exynos για την ευρωπαϊκή, ασιατική και κάποιες άλλες αγορές, αλλά και τον νεότερο Snapdragon της Qualcomm για την αμερικανική αγορά και ορισμένες ακόμη. Αυτά τα δύο chip είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων του ίδιου επιπέδου και παρόμοιων δυνατοτήτων, όμως ο Snapdragon συχνά προσφέρει υψηλότερες επιδόσεις δημιουργώντας ενίοτε... γκρίνια στις τάξεις των κατόχων Galaxy S που δεν στηρίζονται σε αυτόν.

Φέτος ο επεξεργαστής της Samsung θα έλθει αντιμέτωπος με τον Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, ο οποίος είναι μεν εξαιρετικά ικανός αλλά δεν προσφέρει σε καμία περίπτωση υποσύστημα γραφικών ικανό να συγκριθεί το "Xclipse" που έχει σχεδιάσει η AMD για τον Exynos 2200. Θα... αντιστραφούν, λοιπόν, φέτος οι όροι, και θα είναι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές αυτοί που θα λάβουν την ανώτερη έκδοση των Samsung Galaxy S22 αντί για τους Αμερικανούς; Δεν αποκλείεται καθόλου, όμως σε μερικές εβδομάδες ενδέχεται να έχουμε απάντηση σχετική. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ