Samsung: αισθητήρας των 64 MP (!) για κινητά

Εξελικτικό βήμα στις κάμερες των συσκευών της συγκεκριμένης κατηγορίας, θα τον δούμε πρώτα στο Galaxy Note 10;

Μπορεί η Samsung να έχει συνδέσει το όνομά της με ουκ ολίγα ατοπήματα στην αγορά της τεχνολογίας - με πιο πρόσφατο από αυτά το πολυσυζητημένο φιάσκο του Galaxy Fold - όμως δεν παύει να είναι ένας από τους κολοσσούς εκείνους που επενδύουν πολύ μεγάλα κονδύλια σε έρευνα και ανάπτυξη. Και μπορεί να μην είναι ο κατασκευαστής με τους δημοφιλέστερους αισθητήρες για χρήση σε smartphones - αυτός ο τίτλος ανήκει μακράν στην Sony - όμως πριν από λίγες ημέρες έκανε μία ανακοίνωση που τον τοποθετεί στην περίοπτη θέση της εταιρείας εκείνης που προσφέρει τον υψηλότερης ανάλυσης τέτοιον αισθητήρα: ούτε 42, ούτε 48, ούτε 56... αλλά 64 ολόκληρα Megapixels!

Πρόκειται για τον αισθητήρα ISOCELL Bright GW1 της Samsung, τον έναν εκ των δύο καινούργιων της (ο άλλος λέγεται Bright GM2 και η ανάλυσή του ανέρχεται στα 48 Megapixels). O GW1 αξιοποιεί την τεχνολογία Tetracell της εταιρείας και ειδικό αλγόριθμο λογισμικού έτσι ώστε είτε (α) να συνδυάζει 4 pixels σε 1 και να προσφέρει λεπτομερέστατες φωτογραφίες των 16 Megapixels ακόμη και σε πολύ κακό φωτισμό, είτε (β) να συνθέτει φωτογραφίες πλήρους ανάλυσης 64 Megapixels, όταν ο φωτισμός είναι κατάλληλος και το επιτρέπει. Είναι η ίδια προσέγγιση που ήδη αξιοποιούν και άλλοι κατασκευαστές smartphones, με την διαφορά πως η υψηλότερη δυνατή ανάλυση που υπήρχε διαθέσιμη ως τώρα ήταν τα 48 Megapixels με αισθητήρα Sony.

O Bright GW1 προσφέρει, παράλληλα, μεγαλύτερο δυναμικό χρωματικό εύρος για σύλληψη υλικού - φωτογραφιών και video - τεχνολογίας HDR: η Samsung υποστηρίζει πως το εύρος αυτό αγγίζει έως και τα 100 decibels, την στιγμή που ένας τυπικός αισθητήρας αγγίζει τα 60 και το ανθρώπινο μάτι συνήθως τα 120. Υποστηρίζει επίσης ταχύτατη εστίαση πολλαπλών σημείων, αλλά και σύλληψη κινούμενης εικόνας ανάλυσης 1080p στα 480 καρέ ανά δευτερόλεπτο για video σε slow-motion.

Οι δύο νέοι αισθητήρες της Samsung για κάμερες κινητών τηλεφώνων είναι προγραμματισμένοι να μπουν σε μαζική παραγωγή από τα τέλη Ιουνίου και όλοι, φυσικά, περιμένουμε να δούμε αν υπάρχει αρκετός χρόνος ή έχει γίνει κατάλληλη πρόβλεψη ώστε η πρώτη συσκευή που θα φιλοξενήσει τον Bright GW1 να είναι το Galaxy Note 10 του Σεπτεμβρίου (σαφώς δύσκολο αλλά όχι αδύνατο). Σε κάθε περίπτωση η Samsung έχει να αντιμετωπίσει φέτος πάρα πολύ σκληρό ανταγωνισμό στον φωτογραφικό τομέα των smartphones, τόσο από τα επόμενα iPhone όσο και από τα Androidή άλλων κατασκευαστών, οπότε κάθε όπλο που έχει στην διάθεσή της ως πλεονέκτημα είναι πολύτιμο. Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ