Philips: παύση υποστήριξης σε Δικτυωμένες συσκευές φωτισμού γιατί... έτσι

Οι Ολλανδοί εγκαταλείπουν τους χρήστες του Hue Bridge, δικαιώνουν τους διστακτικούς του smart home

Με την... ψυχραιμία που χαρίζει η παρατήρηση μιας αγοράς για πολλά χρόνια, δύο είναι τελικά οι λόγοι που ξεχωρίζουμε ως σημαντικότερους για την πολύ αργή μέχρι στιγμής διάδοση των προϊόντων smart home και Internet of Things για οικιακή χρήση. Ο ένας είναι σαφώς η απροθυμία σχεδόν όλων των μεγάλων πολυεθνικών τεχνολογίας να συμφωνήσουν σε κοινά πρότυπα λειτουργίας για τις συσκευές αυτές, καθώς η κάθε μία - Google, Apple, Samsung κλπ. - προσπαθεί να επιβάλλει τα δικά της και δεν διευκολύνει το κοινό σε εύκολες κι ασφαλείς επιλογές. Ο άλλος είναι η διάχυτη, και πολύ συχνά δίκαιη, εντύπωση πως οι εταιρείες που προωθούν τις συσκευές και τις υπηρεσίες smart home αντιμετωπίζουν το κοινό κερδοσκοπικά και επιδιώκουν να έχουν καταλυτικό έλεγχο πάνω σε αυτά τα προϊόντα - ακόμη και να τα καθιστούν μη λειτουργικά αν το επιθυμούν. Και η πιο πρόσφατη επιλογή της Philips, που έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, δυστυχώς ενισχύει αυτήν την εντύπωση στα μάτια του κοινού.

Αναφερόμαστε στην πρώτη έκδοση του Hue Bridge και την απόφαση της Philips να παύσει την υποστήριξή του από τον Απρίλιο. Το Bridge είναι η συσκευή που προωθεί η ολλανδική εταιρεία για έλεγχο των πολυάριθμων προϊόντων "έξυπνου φωτισμού" Hue που διαθέτει: από απλές λάμπες φωτισμού μέχρι διακοσμητικές, ειδικών χρήσεων και άλλες. Χωρίς το Hue Bridge (που είναι μόνιμα συνδεδεμένο με το Internet ακριβώς ώστε να προσφέρει ευρεία γκάμα χρήσιμων λειτουργιών σε όσους επενδύουν στην σειρά αυτή προϊόντων Philips) οι λάμπες αυτές κάνουν ελάχιστα πράγματα παραπάνω από τις... συνήθεις "μη έξυπνες". Και η Philips σε λιγότερο από έναν μήνα διακόπτει τις ενημερώσεις λογισμικού του πρώτου μοντέλου Hue Bridge, συνιστώντας μάλιστα στους κατόχους του να το καταργήσουν: διατηρώντας το σε σύνδεση με το Internet, αυτοί αποδέχονται ουσιαστικά το ρίσκο παραβίασης του οικιακού τους δικτύου από hackers που ενδέχεται στο μέλλον να εντοπίσουν αδυναμίες στην προστασία του Bridge από Δικτυακές επιθέσεις και να τις εκμεταλλευτούν.

Οι Ολλανδοί παροτρύνουν, φυσικά, τους καταναλωτές που έχουν αγοράσει προϊόντα φωτισμού Hue και θέλουν να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν, να αγοράσουν νεότερη έκδοση του Bridge (αλοίμονο), η οποία υποστηρίζουν πως "έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα στο μέλλον" (future-proof). Είναι, ωστόσο, δύσκολο να μην σκεφτεί κανείς πως η... συνταξιοδότηση του πρώτου Bridge γίνεται ακριβώς έτσι ώστε να ωθήσει τους καταναλωτές που το χρησιμοποιούσαν στην αφορά του δεύτερου, καθώς και ότι με τον τρόπο που η ίδια η Philips διατείνεται πως εξελίσσονται τα πράγματα στην αγορά του smart home, μοιραία θα... έλθει η ώρα και του νεότερου Bridge να μείνει χωρίς υποστήριξη κάποια στιγμή. Γεγονός που καθιστά, δικαιολογημένα, διστακτικούς όσους σκέπτονται να επενδύσουν στην σειρά Philips Hue συνολικά.

Πολλοί θα υποστηρίξουν πως με το αρχικό Hue Bridge να μετρά διαδρομή σχεδόν πενταετίας στην αγορά, η κατάργησή του είναι φυσιολογική. Εν μέρει έχουν πιθανώς δίκιο. Όμως αυτά τα προϊόντα smart home δεν θα έπρεπε να είναι τόσο βραχυπρόθεσμου ορίζοντα λειτουργίας όσο άλλα τεχνολογικά, αφενός, ενώ και η ίδια η Philips θα έπρεπε να είχε κάνει πρόβλεψη για την υποστήριξή του σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου - δεν πρόκειται άλλωστε για το είδος των συσκευών που χρειάζονται... μεγάλη επεξεργαστική δύναμη ή πολύ μεγάλο αποθηκευτικό χώρο για να παραμένουν ενημερωμένες, ασφαλείς και λειτουργικές. Απλώς με την κίνησή της αυτή η Philips συγκαταλέγεται πλέον στην... αμφιβόλου τιμής κατηγορία εκείνη των εταιρειών των οποίων τα προϊόντα ουσιαστικά οι καταναλωτές... υπενοικιάζουν μέχρι το χρονικό σημείο που αυτές κρίνουν συμφέρον.

Πέρα από αυτό το σημείο οι Philips αυτού του κόσμου - και Google, Sonos, Hewlett Packard και και και... είναι πολλά τα "κρούσματα" τους τελευταίους 10 ή 12 μήνες - όχι μόνο δεν καλύπτουν τον καταναλωτή, μα στην ουσία αχρηστεύουν τα προϊόντα αυτά "με το έτσι θέλω" επιδιώκοντας πρόσθετες πωλήσεις. Οι εταιρείες που εγκαίρως θα καταλάβουν πως έτσι όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν επόμενη αγορά από τον καταναλωτή αυτόν αλλά πρακτικά μόνο την οργή του και την αναζήτηση επιλογών ανάμεσα σε άλλα τέτοια προϊόντα από άλλους κατασκευαστές, έχουν σε βάθος χρόνου την πιθανότητα να διατηρήσουν πιστό κοινό και σταθερές πωλήσεις, καθώς και να διεκδικήσουν μεγαλύτερο και υψηλότερες. Οι υπόλοιπες...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ