Oppo: πρώτη με κάμερα... κάτω από την οθόνη κινητών

Οι Κινέζοι καινοτομούν ξανά, τα πρώτα μοντέλα διαθέσιμα στο εγγύς μέλλον

Δεν είναι ακριβώς είδηση το γεγονός ότι αυτό που τα τελευταία χρόνια αντιλαμβανόμαστε ως... μελλοντολογικό smartphone - ας εξαιρέσουμε περιπτώσεις αναπαράστασής τους μάλλον ονειρικής για την ώρα, όπως π.χ. στην σειρά Black Mirror που τα βλέπουμε συνήθως ως πάνλεπτα, εξ ολοκλήρου γυάλινα και... ημιδιάφανα ενίοτε - είναι μία συσκευή της οποίας η πρόσοψη είναι "όλη οθόνη" (all-screen). Οι μεγάλοι κατασκευαστές του σήμερα έχουν φτάσει αρκετά κοντά σε αυτόν τον στόχο - ενσωματώνοντας και τον αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων κατά περίπτωση κάτω από την οθόνη και τα ηχεία στα πλευρά του περιβλήματος - όμως εμπόδιο παραμένει η... υποχρεωτική κάμερα selfie, η οποία δεν μπορεί να μην ενσωματωθεί χωρίς αυτό να θεωρηθεί μειονέκτημα.

Οι Oppo, Huawei, Honor και Samsung έχουν πειραματιστεί με διάφορους τρόπους για να "κρύψουν" ή περιορίσουν την κάμερα της πρόσοψης, η πρώτη ωστόσο επέδειξε "σε δράση" πριν από λίγα 24ωρα έναν καινούργιο τρόπο (είχε επιδειχθεί για πρώτη φορά ως concept τον Μάρτιο αλλά όχι υλοποιημένος σε συσκευή): η κάμερα βρίσκεται κάτω από την οθόνη, στο σημείο όπου συνήθως βρίσκεται π.χ. στα iPhone η αντιαισθητική "εγκοπή" (notch), αλλά ακριβώς εκεί η οθόνη είναι ημιδιάφανη, έτσι ώστε ο φακός της κάμερας να "βλέπει" ανεμπόδιστα και να μπορεί να συλλάβει φωτογραφίες ή video. Φυσικά το ίδιο συγκεκριμένο σημείο παραμένει ευαίσθητο στην αφή, έτσι ώστε να είναι εφικτή η χρήση του κανονικά όπως σε οποιοδήποτε άλλο smartphone.

H Oppo επεξηγεί πως λόγω της τεχνολογίας που αξιοποιείται έτσι ώστε και το φως να περνά για τον φακό της κάμερας και η οθόνη να παραμένει αφής και πλήρως λειτουργική, αναπόφευκτα υπήρξαν συνέπειες στην ποιότητα της σύλληψης φωτογραφιών και κινούμενης εικόνας - πρόβλημα που αντιμετώπισε αναπτύσσοντας ειδικούς αλγόριθμους που σε πραγματικό χρόνο "διορθώνουν" τις ατέλειες πριν το τελικό αποτέλεσμα αποθηκευθεί. Η εταιρεία υποστηρίζει επίσης πως το σημείο της οθόνης κάτω από το οποίο βρίσκεται η κάμερα δεν φαίνεται με γυμνό μάτι, η αλήθεια όμως είναι πως από συγκεκριμένες γωνίες διακρίνεται το ημιδιαφανές τμήμα της με ελάχιστη χρωματική διαφορά από την υπόλοιπη οθόνη.

Σε κάθε περίπτωση θα έχουμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε σε ποιόν βαθμό κατάφερε να "κρύψει" η Oppo την κάμερα της πρόσοψης σε smartphone, καθώς δηλώνει έτοιμη να την προσφέρει υλοποιημένη σε μοντέλα της "στο εγγύς μέλλον". Το αν και κατά πόσο η προσπάθεια αυτή θα θεωρηθεί επιτυχημένη ή ακόμη ένα βήμα προς τον τελικό στόχο για τον οποίο συζητάμε... απομένει ν' αποδειχθεί!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ