OnePlus Nord

Κόστος μέσης κατηγορίας, δυνατότητες σαφώς υψηλότερης

To OnePlus Nord που είχαμε στην διάθεσή μας για αξιολόγηση ήταν το ανώτερο μοντέλο που διατίθεται, αυτό με τα 12GB μνήμης και τα 256GB αποθηκευτικού χώρου, αλλά οι καταναλωτές που θα επιλέξουν το μοντέλο με μνήμη 8GB θεωρούμε πως "στα απλά και καθημερινά" δεν θα διαπιστώσουν ιδιαίτερη διαφορά: ο επεξεργαστής SnapDragon 765G δεν είναι κορυφαίος μα είναι επαρκώς ισχυρός ώστε να καθιστά την απόδοση της συσκευής απολύτως επαρκής στην πλειοψηφία των σεναρίων χρήσης που μπορούμε να σκεφτούμε. Μόνο στα πλέον απαιτητικά games που υπάρχουν για Android ίσως υπάρχει κάποια διαφορά μα δεν θα είναι μεγάλη (άλλα πράγματα παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από την μνήμη λειτουργίας). Στα 5-6 δημοφιλή games που δοκιμάσαμε πάντως οι επιδόσεις του Nord ήταν ικανοποιητικότατες, έστω κι αν τα 90 Hz της σάρωσης οθόνης δεν αξιοποιούνταν (ακόμη τουλάχιστον) από κάποιο.

Όσον αφορά στον - ολοένα και σημαντικότερο - τομέα της φωτογραφίας το Nord έχει να επιδείξει ως επί το πλείστον θετικά στοιχεία... και ορισμένα αρνητικά. Στα θετικά τα αποτελέσματα που προσφέρει με τον κύριο φακό, ο οποίος υποστηρίζεται από αισθητήρα ανάλυσης 48 Megapixels κατασκευής Sony και ικανότατο: οι φωτογραφίες από αυτόν είναι εξαιρετικές, με πολύ υψηλό επίπεδο λεπτομέρειας και ακριβή, φυσικά και ποτέ υπερτονισμένα χρώματα. Από την άλλη πλευρά οι φωτογραφίες που προέρχονται από τον υπερευρυγώνιο φακό και τον φακό κοντινών λήψεων δεν κινούνται στο ίδιο επίπεδο ποιότητας ούτε όσον αφορά στην διατήρηση λεπτομέρειας στα σκοτεινά τμήματα του κάδρου, ούτε στην ακρίβεια των χρωμάτων.

Το Nord φέρει διπλή κάμερα στην πρόσοψή του, η κύρια μάλιστα ασυνήθιστα υψηλής ανάλυσης (32 Megapixels!), οπότε οι δημοφιλείς selfies και περισσότερο αξιόλογες είναι απ' ό,τι σε άλλα κινητά και περισσότερη ευελιξία προσφέρουν, καθώς η δεύτερη ευρυγώνια συλλαμβάνει με περισσότερη επιτυχία το ευρύτερο υπόβαθρο σε π.χ. ένα ωραίο τοπίο. Όσον αφορά, δε, στην καταγραφή video, τόσο το φωτογραφικό σύστημα στο πίσω μέρος του Nord όσο και αυτό στην πρόσοψή του συλλαμβάνουν κινούμενη εικόνα σε ανάλυση 4Κ στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, στην πρώτη περίπτωση και με οπτική σταθεροποίηση. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά και απλώς αξιοπρεπή αντιστοίχως. Σε συνθήκες κακού φωτισμού ή στο σκοτάδι το Nord δεν μπορεί εύκολα να προσφέρει ποιοτικές φωτογραφίες ή video - κάτι που σε γενικές γραμμές περιμέναμε: τα αποτελέσματα της κύριας κάμερας είναι αξιοποιήσιμα ενίοτε, αλλά ως εκεί.

Τις όποιες αδυναμίες στο φωτογραφικό σύστημα του Nord, πάντως, εξισορροπούν τα δύο στοιχεία που πάντοτε εκτιμούσαμε στα κινητά της OnePlus: το λειτουργικό τους σύστημα και η αυτονομία τους. Το Nord στηρίζεται στο OxygenOS 10.5 (βασισμένο στο Android 10) και αυτό είναι πιο "κοντά στο καθαρό Android" από κάθε άλλη αντίστοιχη εκδοχή. Η OnePlus υπόσχεται αναβάθμιση έως και το Android 12 καθώς και ενημερώσεις ασφαλείας για έναν χρόνο πέρα από αυτό. Όσον αφορά στην αυτονομία, δε, εργασιακή μέρα με το Nord ολοκληρώνεται με "φυσιολογική" χρήση δίχως πρόβλημα - και μάλιστα χωρίς να απενεργοποιηθεί η σάρωση των 90 Hz στην οθόνη του - χάρις στην βελτιστοποίηση κατανάλωσης που έχει επιτύχει η OnePlus. Με κόστος που ανέρχεται στα €449 για την έκδοση 8GB/128GB και στα €569 για την έκδοση 12GB/256GB το Nord προσφέρει το 75% όσων θα μπορούσε να ζητήσει κανείς από ένα top κινητό σήμερα, με λιγότερο από το 50% του συνηθισμένου κόστους ενός τέτοιου. Για σημαντικό ποσοστό του καταναλωτικού κοινού, λοιπόν, προτείνεται... αδίστακτα!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ