Nokia: το Android 10 σε 17 κινητά της

Αξιοποιεί πλήρως η HMD το πρόγραμμα Android One της Google, δημοσιοποιεί σχετικό χρονοδιάγραμμα

Οι κάτοχοι των περισσότερων smartphones που στηρίζονται στο πασίγνωστο λειτουργικό της Google, το Android, έχουν ομολογουμένως... υπαρξιακές αναζητήσεις σχετικές κάθε χρόνο τέτοιο καιρό: "Θα γίνει διαθέσιμη, άραγε, ποτέ και για το δικό μου κινητό η νέα έκδοση Android και, αν ναι, θα το έχω ακόμη αυτό το κινητό μέχρι να την αποκτήσει ή θα το έχω ήδη αλλάξει;". Ακόμη και μερικές από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες είναι "ένοχες" γι' αυτές τις μεγάλες καθυστερήσεις ή και την παράλειψη των αναβαθμίσεων αυτών - όχι όμως και η HMD Global, η οποία διαχειρίζεται το ιστορικό brand των Nokia και προωθεί smartphones όλων των κατηγοριών στην αγορά.

Έξυπνα η HMD είχε "ανέβει από νωρίς στο τρένο" του Android One: του προγράμματος της Google μέσα από το οποίο ένα smartphone δεν έχει μεν προεγκατεστημένο σχεδόν τίποτε από όλα εκείνα τα "ειδικά" (και πάρα πολύ συχνά αχρείαστα) που οι πιο πολλοί κατασκευαστές εγκαθιστούν στα κινητά τους με Android, αλλά μόνο το ίδιο το λειτουργικό στην πρακτικά "αγνή" μορφή του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάτι πάρα πολύ σημαντικό: τα smartphones αυτά δεν... "περνούν από 40 κύματα" για να αναβαθμιστούν στην επόμενη έκδοση Android γιατί την λαμβάνουν ουσιαστικά από την ίδια την Google. Με ό,τι αυτό σημαίνει σε επίπεδο ταχύτητας και ασφάλειας.

Καμία έκπληξη, λοιπόν, που μόλις η Google ανακοίνωσε πως η νέα έκδοση του λειτουργικού της, το Android 10, θα είναι διαθέσιμη το φθινόπωρο, η HMD Global επιβεβαίωσε όχι ένα, δύο ή πέντε, αλλά δεκαεπτά (!) μοντέλα κινητών Nokia που θα την λάβουν. Η αρχή θα γίνει το τελευταίο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς με τα Nokia 7.1, 8.1 και 9.0, ενώ μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2020 θα έχουν αναβαθμιστεί τα Nokia 6.1/6.1 Plus και Nokia 7 Plus, τα Nokia 2.2, 3.3, 4.2 και Nokia 3.1 Plus, τα Nokia 1 Plus, 5.1 Plus και 8 Sirocco, καθώς και τα Nokia 1, 2.1, 3.1 και 5.1.

Απ' ότι μπορούμε να διακρίνουμε, ουσιαστικά μόνο το "απλό" Nokia 8 δεν θα αναβαθμιστεί (για κάποιον λόγο πιθανότατα τεχνικό), οπότε πρακτικά η HMD Global μένει για όλα της σχεδόν τα μοντέλα πιστή στην υπόσχεση της Google για 3 χρόνια αναβαθμίσεων ασφαλείας και 2 χρόνια αναβαθμίσεων του λειτουργικού της συστήματος στο πλαίσιο του προγράμματος Android One. Αν σκεφτεί κανείς ότι τα περισσότερα από τα παραπάνω μοντέλα δεν ήταν τα πανίσχυρα και πανάκριβα, αλλά τα "προσγειεωμένα" και προσιτά, δεν έχει παρά να αποδώσει τα εύσημα στην HMD που επεκτείνει την διάρκεια ζωής των συσκευών αυτών και τις δυνατότητές τους πέρα από το σημείο που συνηθίζουν άλλοι κατασκευαστές. Παράδειγμα προς μίμηση; Ω, ναι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ