Nokia 9 PureView: όχι μόνο για λόγους φωτογραφικούς!

Το καινούργιο κινητό της HMD ξεχωρίζει και σε άλλα πράγματα έναντι του ανταγωνισμού του - ορίστε σε ποιά, ένα προς ένα

Δεν χρειαζόταν βέβαια ακριβώς να... εξηγήσει κανείς για ποιούς λόγους το πρώτο smartphone που ενσωματώνει επτά κάμερες έχει δώσει έμφαση στην ψηφιακή φωτογραφία. Όμως στην περίπτωση του Nokia 9 PureView - του πρώτου μοντέλου της HMD που φέρει τον διάσημο χαρακτηρισμό των top φωτογραφικών κινητών της περασμένης δεκαετίας - κάναμε ακριβώς αυτό γιατί το άξιζε: δεν είναι μόνο πως το συγκεκριμένο smartphone μπορεί να συλλάβει έξοχες φωτογραφίες, αλλά και πως μπορεί να κάνει ορισμένα πράγματα σε αυτόν τον τομέα που ελάχιστες άλλες συσκευές της αγοράς είναι σε θέση να κάνουν. Όμως αυτός ο λόγος, η φωτογραφική έμφαση που έχει δοθεί στο Nokia 9 PureView, δεν είναι ο μόνος για τον οποίο το κινητό αυτό διεκδικεί την προσοχή και τα χρήματα των καταναλωτών που έχουν απαιτήσεις από το smartphone τους. Για να δούμε και τους υπόλοιπους!


Οθόνη... οθονάρα, όπου κι όπως κι αν την δεις


Στα σύγχρονα smartphones η ποιότητα της οθόνης είναι στοιχείο που κρίνει σε σημαντικό βαθμό το πόσο ευχάριστα τα χρησιμοποιεί κανείς - και το PureView διεκδικεί διακρίσεις σε αυτόν τον τομέα, καθώς η δική του και μεγάλη είναι (6 ίντσες) και υψηλής ανάλυσης (2880x1440 pixels) και αναλογιών 18:9 (λιγότερο πλατιά και άρα ευκολότερη στον χειρισμό). Το κυριότερο όμως, σίγουρα σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο: ως οθόνη τεχνολογίας OLED μπορεί να προσφέρει ταυτόχρονα μεγάλη χρωματική ακρίβεια αλλά, σε αντίθεση με πολλές οθόνες OLED, ταυτόχρονα και υψηλή φωτεινότητα (τυπικά ξεπερνά τα 500 nits!) και παράλληλα υψηλή αντίθεση (άνω του 1.000.000:1). Σχεδόν το ίδιο σημαντικό: η οθόνη αυτή γίνεται ακόμη φωτεινότερη σε εξωτερικούς χώρους - ξεπερνά τα 700 nits και λόγο αντίθεσης επιπέδου... σχεδόν 6000 μονάδων κάτω από το φως του ήλιου, τον υψηλότερο καταγεγραμμένο μέχρι σήμερα - ώστε να λειτουργεί άψογα παντού και πάντα!


Εικόνα HDR συλλαμβάνεις, εικόνα HDR βλέπεις


Ακριβώς επειδή το Nokia 9 PureView διαθέτει τόσο ποιοτική και υψηλών προδιαγραφών οθόνη, είναι ένα από τα ελάχιστα της αγοράς που μπορεί να κάνει κάτι ζηλευτό: να συλλάβει με τις κάμερές του φωτογραφίες και video τεχνολογίας HDR (δεν είναι το ίδιο πράγμα μα το κινητό της HMD τα κάνει το ίδιο καλά) και να προβάλλει αυτό το υλικό άψογα στην οθόνη του. Αυτό είναι εφικτό όχι μόνο επειδή η οθόνη αυτή προσφέρει φωτεινότητα που ξεπερνά με άνεση τα 500 nits, αλλά και επειδή το PureView είναι πιστοποιημένο για προβολή περιεχομένου HDR βάσει του προτύπου HDR10. Άσε που... και οι ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές της Netflix απεικονίζονται σε αυτήν την οθόνη, για τον ίδιο λόγο, εντυπωσιακά!


Λειτουργικό Android One... και εγγυημένες οι αναβαθμίσεις


Η μεγάλη πλειοψηφία των κατόχων smartphones βασισμένων σε Android έχουν ένα κοινό, το γνωστό σε όλους, πρόβλημα: όταν η Google διαθέτει νέα έκδοση του λειτουργικού της, αυτοί περιμένουν... και περιμένουν... και περιμένουν... μήνες... χρόνια... πολύ συχνά και μάταια... να την προσφέρουν και οι κατασκευαστές της συσκευής τους. Ίσως σημαντικότερο: πέρα από την αναβάθμιση του λειτουργικού, πολλοί από αυτούς τους χρήστες λαμβάνουν απελπιστικά αραιά, συχνά ποτέ, τις ενημερώσεις ασφαλείας που η Google επίσης διαθέτει, θέτοντας σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του εκάστοτε κινητού. Το Nokia 9 PureView ανήκει σε εκείνα τα προνομιακά smartphones που εντάσσονται στο πρόγραμμα Android One της Google, λαμβάνοντας αφενός τις αναβαθμίσεις του Android πάρα πολύ γρήγορα, τις ενημερώσεις ασφαλείας αφετέρου ακόμη ταχύτερα. Όπως πρέπει δηλαδή!


Ασύρματη ακρόαση μουσικής χωρίς... διακοπές και "τσαφ"


Όλοι οι κατασκευαστές smartphones προσπαθούν να... μάς πείσουν εδώ και 2 χρόνια πως μουσική από τις συσκευές τους πρέπει να ακούμε μόνο με ασύρματα ακουστικά, όμως καμία δεν ομολογεί πως δεν μπορούν όλα τους τα μοντέλα να προσφέρουν αδιάλειπτο ήχο ποιότητας CD χωρίς αυτός να φτάνει στα ακουστικά χωρίς διακοπές ή αλλοιώσεις στιγμιαίες (τα γνωστά "τσαφ"). Το Nokia 9 PureView στηρίζεται στον ισχυρό επεξεργαστή SnapDragon 845 της Qualcomm που, ανάμεσα στα άλλα, προσφέρει και υποστήριξη στο ηχητικό πρότυπο aptX. Αυτό, σε αντίθεση με το "απλό" ευρέως χρησιμοποιούμενο πρότυπο Bluetooth, επιτρέπει την απροβλημάτιστη ροή ήχου υψηλής ποιότητας σε συμβατά ακουστικά ή φορητά ηχεία, χωρίς διακοπές ή ενοχλητικές απώλειες. Γιατί να τις ανέχεται κανείς αυτές;


Τα παραπάνω, μαζί με τις εξελιγμένες φωτογραφικές δυνατότητες του Nokia 9 PureView, το καθιστούν ένα από τα πλέον αξιοπρόσεκτα smartphones του 2019 για εκείνες και εκείνους που έχουν στους συγκεκριμένους τομείς υψηλές απαιτήσεις. Προσθέτοντας κανείς σε αυτά και το όμορφο design, την προσεγμένη, ποιοτική κατασκευή και τον άφθονο αποθηκευτικό χώρο που χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο κινητό, δεν μπορεί παρά να διαμορφώσει μία μόνο εικόνα γι' αυτό: την εικόνα μίας πρότασης που, από το δικό της κοινό που επιθυμεί και μπορεί να αποκτήσει μία συσκευή πολυτάλαντη, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, αφού είναι - κυριολεκτικά - μοναδική;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ