Nokia 9 Pureview: ούτε μία, ούτε δύο, μα... επτά κάμερες

Επιβεβαιώνεται το φωτογραφικό υπερ-smartphone της HMD, διαθέσιμο και στην ελληνική αγορά σύντομα

Στο πλαίσιο της έκθεσης Mobile Congress World που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Βαρκελώνη - και στο... γενικότερο πλαίσιο της προσπάθειας όλων των μεγάλων κατασκευαστών να παρουσιάσουν το καλύτερο φωτογραφικό smartphone του 2019 - η HMD, η οποία διαχειρίζεται το θρυλικό όνομα της Nokia, αποκάλυψε επιτέλους το από μήνες φημολογούμενο Nokia 9 Pureview. Οι διαρροές αποδείχθηκαν σωστές: είναι το πρώτο smartphone που ενσωματώνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, επτά (!) κάμερες, δύο για τις γνωστές selfie στην πρόσοψη και πέντε σε κυκλική διάταξη στο πίσω μέρος του, οι οποίες λειτουργούν όλες συνεργατικά ως κύρια. Έτσι η Nokia κατέχει αυτήν την στιγμή το... αμφίβολης σημασίας για την ώρα, μεν, αλλά εντυπωσιακό ρεκόρ των περισσότερων καμερών από κάθε άλλο smartphone με το καινούργιο της. Για πόσο, θα δείξει!

Σε κάθε περίπτωση η διάταξη των 5 καμερών στο πίσω μέρος του Nokia 9 Pureview έχει υλοποιηθεί σε συνεργασία με την περίφημη εταιρεία Light (που είχε κάποτε παρουσιάσει μία ψηφιακή φωτογραφική με 16 ενσωματωμένες κάμερες) και λειτουργεί ως εξής: και οι 5 κάμερες στηρίζονται σε αισθητήρα ανάλυσης 12 Megapixel και φακό διαφράγματος f1/8, αλλά μόνο οι δύο συλλαμβάνουν έχρωμα υλικό. Οι άλλες τρεις είναι ασπρόμαυρες και όλες μαζί κατά την διάρκεια της λήψης δουλεύουν ταυτόχρονα έτσι ώστε να συλληφθεί με ακρίβεια το βάθος, διαφορετικά επίπεδα έκθεσης κλπ. και στο τέλος να γίνει σύνθεση μίας και μοναδικής φωτογραφίας με την μέγιστη δυνατή λεπτομέρεια (και εξ ορισμού με απόδοση χρώματος HDR για να μην υπάρχει κανένας περιορισμός στα δυναμικά).

Οι φωτογραφίες μπορούν να αποθηκευθούν και ασυμπίεστες (RAW/DNG), ενώ η HMD έχει συνεργαστεί με την Adobe για να προσφέρει το Photoshop Lightroom προεγκατεστημένο σε κάθε Nokia 9 Pureview για την δυνατότητα επεξεργασίας των φωτογραφίών απευθείας στην συσκευή. Παρόν πάντως είναι και το Google Photos για όσους χρειάζονται γρήγορα απλούστερα πράγματα, όπως π.χ. "κόψιμο" ή χρωματική διόρθωση... "με ένα tap". Οι φωτογραφίες απεικονίζονται, εννοείται, άψογα με απόδοση HDR στην οθόνη τεχνολογίας OLED και διαγωνίου 5.99 ιντσών της συσκευής, η οποία μάλιστα ενσωματώνει και τον αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων όπως τα νεοανακοινωθέντα Samsung Galaxy S10/S10 Plus.

Στα υπόλοιπα τεχνικά του στοιχεία το Nokia 9 Pureview δεν είναι κορυφαίο, αλλά παραμένει πάρα πολύ καλό και σίγουρα απολύτως ικανοποιητικό ως φωτογραφικό smartphone: κεντρικός επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon 845, 6 GB μνήμης λειτουργίας, 128 GB αποθηκευτικού χώρου και υποστήριξη σε ευρεία γκάμα προτύπων ασύρματης διασύνδεσης. Η σχετικά μικρή μπαταρία των 3320 mAh μάς ανησυχεί λίγο (για συσκευή με μεγάλη οθόνη) αλλά το "απείραχτο" Android 9.0 είναι σίγουρο πως θα κάνει την καλύτερη δυνατή διαχείριση (υποστηρίζεται άλλωστε και ασύρματη και γρήγορη φόρτιση). Το Nokia 9 Pureview θα κυκλοφορήσει και στην χώρα μας στα μέσα ή τέλη Μαρτίου στην προτεινόμενη λιανική τιμή των €699 - που χαμηλή δεν είναι, μα αν δικαιολογείται επαρκώς από τις φωτογραφικές και βιντεοσκοπικές επιδόσεις της συσκευής, δεν θα ξενίσει το κοινό με απαιτήσεις στο οποίο απευθύνεται. Επιφυλασσόμαστε μέχρι να έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τις επιδόσεις αυτές και πρακτικά, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ