Νokia 9 PureView

Πολλές δυνατότητες, κάποιοι περιορισμοί, κοινό συγκεκριμένο

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €699,00

Εταιρία: HMD Global
Διανομή: HMD Global

Με το 2019 να διαμορφώνεται σε χρονιά περισσότερο ανταγωνιστική από ποτέ όσον αφορά στην κατηγορία των "φωτογραφικών smartphones" - αυτών δηλαδή που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις συγκεκριμένες δυνατότητες, ακόμη πιο πολύ απ' όσο δίνουν... όλα σχεδόν πια - κάθε κατασκευαστής επιδιώκει ν' αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο "βέλος στην φαρέτρα του" για να ξεχωρίσει. Η HMD, η εταιρεία που διαχειρίζεται το όνομα της Nokia στα κινητά και κατασκευάζει όλα τα μοντέρνα μοντέλα της δεύτερης, είχε ένα τέτοιο "βέλος" αναξιοποίητο μέχρι σήμερα: το όνομα PureView, που η Nokia συσχέτισε με κορυφαίες φωτογραφικές δυνατότητες πολλά χρόνια πριν οι Apple, Samsung ή Huawei... "ανακαλύψουν" την σημασία τους. Το νεότερο μοντέλο της HMD, λοιπόν, το Nokia 9, επιχειρεί να "εισπράξει" αυτό το ιστορικό όνομα για να υποδηλώσει πόσο έχει εστιάσει (χα) στον φωτογραφικό τομέα. Κατορθώνει, κατά συνέπεια, να ξεχωρίσει;

Το Nokia 9 PureView είναι το πρώτο - και για το εγγύς τουλάχιστον μέλλον, το μόνο -smartphone με διάταξη κύριας κάμερας πέντε επιμέρους φακών. Αναπόφευκτα, λοιπόν, είναι ένα προϊόν που κρίνεται σε δύο επίπεδα: ως κινητό τηλέφωνο αυτό καθ' αυτό και ως συσκευή για την σύλληψη φωτογραφίας ή video. Στον πρώτο τομέα υπάρχουν πράγματα όπου η HMD τα έχει καταφέρει περίφημα και άλλα όπου υπήρχε περιθώριο για βελτίωση - και, όσον αφορά στα πρώτα, δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει κανείς με το design, που στην περίπτωση του Nokia 9 είναι υπέροχο: μινιμάλ γραμμές κι ομαλές καμπύλες, προσεγμένα υλικά κατασκευής και περιορισμένο πάχος συνθέτουν όψη μοντέρνα και καλαίσθητη πέρα από κάθε αμφιβολία. Ίσως θα προτιμούσαμε οι ακμές στ' αριστερά και δεξιά της συσκευής να ήταν λιγότερο "στρογγυλεμένες" ώστε να διευκολύνουν το κράτημα, αλλά έχουμε... συνηθίσει πια στα "γλυστερά" κινητά!

Το δεύτερο στοιχείο του νέου Nokia που προκαλεί θετική εντύπωση είναι η οθόνη του: διαγωνίου 6 ιντσών και τεχνολογίας OLED, είναι από τις καλύτερες που έχουμε συναντήσει τόσο όσον αφορά στην υψηλή ανάλυση (1440p) όσο και στην απόδοση των χρωμάτων (η προεπιλογή Vivid είναι η πλέον εντυπωσιακή αλλά η Basic τελικά η πλέον ξεκούραστη). Το γεγονός ότι η οθόνη δεν φέρει καμία εγκοπή (notch) για την κάμερα της πρόσοψης είναι ευχάριστη αλλαγή κι ας οδηγεί σε κάπως μεγαλύτερο πλαίσιο στο πάνω και κάτω μέρος της. H αξιοποίηση αισθητήρα για προσαρμογή της φωτεινότητας, της αντίθεσης και της θερμοκρασίας των χρωμάτων άλλοτε λειτουργεί αποτελεσματικά, άλλοτε... όχι και τόσο. Με διατήρηση της φωτεινότητας στο 50%-75% μόνιμα, πάντως, δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα σε γενική χρήση.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα... κάποια περαιτέρω θετικά στοιχεία, κάποιες παραδοχές. Στα πρώτα κατατάσσουμε την πιστοποίηση στεγανότητας κατά IP67, την υποστήριξη ασύρματης και γρήγορης ενσύρματης φόρτισης (η μπαταρία των 3320 mAh δεν κερδίζει τις εντυπώσεις για την αυτονομία που προσφέρει), τον αποθηκευτικό χώρο των 128GB (δεν είναι ωστόσο επεκτάσιμος) και την πάντοτε ευπρόσδεκτη χρήση του "καθαρού" Android One 9.0 (που δέχεται ταχύτατες ενημερώσεις απευθείας από την Google). Στις δεύτερες περιλαμβάνουμε την χρήση του περυσινού κορυφαίου επεξεργαστή Snapdragon 845 και όχι του φετινού 855 (χωρίς να στερείται πάντως υψηλών επιδόσεων σε καθημερινή χρήση), την απουσία υποδοχής ακουστικών (προσφέρεται στην συσκευασία καλώδιο μετατροπής από την θύρα USB-C), την μέτρια απόδοση ήχου από το ενσωματωμένο ηχείο και την όχι όσο θα θέλαμε αξιόπιστη απόδοση του αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων που βρίσκεται κάτω από την οθόνη (προσβλέπουμε σε διορθωτική ενημέρωση λογισμικού).

Για να τοποθετήσει κανείς τα παραπάνω στο σωστό πλαίσιο, ωστόσο, θα πρέπει να συνυπολογίσει το κόστος της συσκευής. Αυτό κατορθώνει να διατηρήσει πολλά ή και πάρα πολλά από τα χαρακτηριστικά στοιχεία των κινητών "του χιλιάρικου και πάνω", κοστίζοντας επισήμως €699 (μπορεί να βρεθεί και με λιγότερα). Δεν είναι φθηνό, προφανώς, όμως κρίνεται ως περισσότερο προσιτό απ' ότι άλλα για το γενικό σύνολο των δυνατοτήτων του. Και εδώ ακριβώς καλείται να πάρει την θέση του στην εξίσωση ο πολυσυζητημένος φωτογραφικός τομέας του Nokia 9 PureView: είναι αρκετά εξελιγμένος ώστε να "γείρει την πλάστιγγα" υπέρ του συγκριτικά με άλλα "φωτογραφικά κινητά";

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ