Nokia 9 PureView: φωτογραφικές χρήσεις που εκπλήσσουν

Το νέο smartphone της HMD φωτο-ξεχωρίζει ανάμεσα στα top κινητά της αγοράς και ξέρουμε τους λόγους

Ναι, ναι. Ξέρουμε. Σχεδόν όλα τα κορυφαία κινητά του 2019 (σίγουρα τα ισχυρότερα ή ακριβότερα) θέλουν να λέγονται και "φωτογραφικά", καθώς η χρήση ικανής κάμερας είναι από τα στοιχεία που απαιτεί ο καταναλωτής ο οποίος προτίθεται να καταβάλλει πολλά χρήματα για smartphone. Το Nokia 9 PureView, ωστόσο, διαφέρει. Όχι μόνο επειδή έχει σχεδιαστεί εξ αρχής και συγκεκριμένα για να προσφέρει εξελιγμένες φωτογραφικές δυνατότητες - είναι άλλωστε το πρώτο κινητό που ενσωματώνει έξι κάμερες, μία στην πρόσοψη και μία ειδική διάταξη πέντε ξεχωριστών στο πίσω μέρος - αλλά και επειδή αξιοποιεί έξυπνα σχεδιασμένο λογισμικό για να προσφέρει λειτουργίες που άλλα "φωτογραφικά" smarthpones είτε δεν μπορούν να προσφέρουν, είτε δεν προσφέρουν στην ίδια ποιότητα. Για να τις δούμε αυτές τις λειτουργίες, μία-μία!

Ασπρόμαυρη φωτογράφιση, αλλά... στ' αλήθεια


Το Nokia 9 PureView ενσωματώνει ειδικές κάμερες με αισθητήρες αληθινά ασπρόμαυρης λήψης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως είναι ένα από τα ελάχιστα smartphones που μπορεί να συλλάβει πραγματικές, σωστές ως προς την απόδοση των τόνων του γκρι, ασπρόμαυρες φωτογραφίες - το οποίο απέχει πάρα πολύ από π.χ. τον απλό περιορισμό μέσω software ενός έγχρωμου αισθητήρα ή την εφαρμογή κάποιου φίλτρου B&W μετά την λήψη. Οι παραδοσιακοί φωτογράφοι ξέρουν ακριβώς τί εννοούμε, αλλά ακόμη κι αν δεν έχει κανείς την απαραίτητη εμπειρία... μπορεί να μάς εμπιστευτεί: η διαφορά είναι μεγάλη και φαίνεται αμέσως. Όποιος αγαπά την ασπρόμαυρη φωτογράφιση, θα... ερωτευτεί το Nokia 9 PureView από τις πρώτες κιόλας ώρες χρήσης του!


Λήψη και με... τις δύο κάμερες ταυτόχρονα!


Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα: ο άνθρωπος που φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί, εκ των πραγμάτων... δεν συμμετέχει στην χαρά ή στην δράση αφού χειρίζεται την συσκευή που συλλαμβάνει την εκάστοτε στιγμή. Μέχρι πρότινος, δηλαδή! Το 9 PureView είναι το δεύτερο κινητό της Nokia που προσφέρει μία ειδική δυνατότητα με το όνομα Dual Sight, η οποία ενεργοποιεί ταυτόχρονα και τις δύο κάμερες (της πρόσοψης και την κύρια στο πίσω μέρος) για να λειτουργήσει όχι απλώς σε Selfie, αλλά σε... Bothie Mode: έτσι η συσκευή συλλαμβάνει φωτογραφίες ή video και με τις δύο μαζί. Η συσκευή στην συνέχεια είτε τοποθετεί το υλικό των δύο "το ένα δίπλα στο άλλο" στην ίδια φωτογραφία ή clip (Dual), είτε "το ένα μέσα στο άλλο" (PIP) όπως απεικονίζονται π.χ. οι βιντεοκλήσεις. Ποτέ τα... σχόλια live για όσα συλλαμβάνει μία κάμερα δεν ήταν διαθέσιμα στον ίδιο τον κάμεραμαν, τώρα όμως είναι!


Αλλαγή εστίασης μετά τη λήψη, ποιοτικά


Μία λειτουργία που έχει... πολυδιαφημιστεί στα κινητά τα τελευταία χρόνια είναι αυτή της αλλαγής εστίασης σε μία φωτογραφία μετά την λήψη της: η δυνατότητα δηλαδή να ορίζεται το σημείο εστίασης στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο και το υπόλοιπο κάδρο να "θολώνει" στην συνέχεια με τρόπο φυσικό. Τα πιο πολλά smartphones, ωστόσο, η αλήθεια είναι πως επί του πρακτέου δεν... πείθουν με το αποτέλεσμα που προσφέρουν γιατί πολύ απλά δεν συλλαμβάνουν αρκετά διαφορετικά "επίπεδα βάθους" κατά την λήψη, ώστε ο σχετικός αλγόριθμος αργότερα να έχει αρκετά δεδομένα και να υπολογίσει με ακρίβεια το αποτέλεσμα. Το Nokia 9 PureView επεδίωξε να διαφοροποιηθεί εδώ και τα κατάφερε: ο ειδικός αισθητήρας στο πίσω μέρος του συλλαμβάνει 1200 (!) διαφορετικά "επίπεδα βάθους", οπότε αν η λήψη μιας φωτογραφίας γίνει προσεκτικά, ο κάτοχος της συσκευής μπορεί μετά να ρυθμίσει το πού θα βρίσκεται το σημείο εστίασης με ακρίβεια κι ευκολία μέσα από το οικείο Google Photos. Έτσι!


Λήψη στην μέγιστη δυνατή ποιότητα, σαν με κάμερα DSLR


Κάθε "φωτογραφικό κινητό" που σέβεται τον εαυτό του προσφέρει δύο πράγματα: (α) δυνατότητα αποθήκευσης της φωτογραφίας χωρίς συμπίεση και άρα χωρίς απώλεια ποιότητας (μορφή αρχείου RAW), και (β) εκτενείς παραμέτρους λήψης που μπορούν να αξιοποιηθούν απ' όσους έχουν εμπειρία στην ψηφιακή φωτογραφία, ώστε να λαμβάνουν καλύτερα αποτελέσματα από αυτά των "αυτόματων" ρυθμίσεων. Το Nokia 9 PureView προσφέρει και τα δύο, είναι όμως ενδεικτικό το γεγονός ότι το όλο γραφικό περιβάλλον της εφαρμογής φωτογράφησης όταν χρησιμοποιείται με όλες τις επιλογές της διαθέσιμες (Pro Mode) έχει διαμορφωθεί με την ίδια λογική που συναντά κανείς στις μεγάλες ψηφιακές φωτογραφικές DSLR. Για εκείνους στων οποίων τ' αυτιά όροι τύπου white balance, ISO, shutter speed ή exposure compensation "ακούγονται"... κινέζικοι, αυτό ίσως δεν έχει σημασία. Για όσους ωστόσο μπορούν ν' αξιοποιούν τέτοιες παραμέτρους η ευκολία ρύθμισής τους είναι... θεόσταλτη: με το Nokia 9 PureView θα συλλαμβάνουν φωτογραφίες χωρίς να σκέφτονται κάθε λίγο και λιγάκι "ναι, αλλά αν είχα τώρα την καλή την κάμερα..."!


Αν προσθέσει κανείς στα παραπάνω (α) την δυνατότητα χρωματικής διόρθωσης και βασικού επιπέδου επεξεργασίας κάθε φωτογραφίας με το ίδιο το Nokia 9 PureView χρησιμοποιώντας το Adobe Lightroom (η συσκευή προτείνει την εγκατάστασή του κατά την αρχική της ρύθμιση), καθώς και (β), την σύλληψη video σε υπερυψηλή ευκρίνεια με υποστήριξη στην τεχνολογία απεικόνισης HDR (που απεικονίζεται υπέροχα από την αντίστοιχα εξελιγμένη οθόνη του ίδιου του κινητού) τότε... τί έχει; Ένα φωτογραφικό smartphone που προσφέρει σε όλους τους σχετικούς τομείς αυτό το "κάτι παραπάνω" που το βοηθά να ξεχωρίσει ανάμεσα στα ανταγωνιστικά του κινητά του 2019. Όπως ακριβώς θα περίμενε κανείς από ένα Nokia PureView, με άλλα λόγια!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ