Νέο iPhone 14 με περσινό επεξεργαστή...; Κι όμως!

Γιατί έχει νόημα η επιλογή που φημολογείται πως θα κάνει η Apple το φθινόπωρο

Δεν είναι ακριβώς μυστικό το γεγονός ότι μπορεί μεν η Apple να δραστηριοποιείται σε πολλές διαφορετικές προϊοντικές κατηγορίες αλλά είναι κάθε χρόνο το iPhone εκείνο που συγκεντρώνει το περισσότερο ενδιαφέρον και την περισσότερη αρθρογραφία. Αν, δε, αληθεύουν οι διαρροές πληροφοριών και η σχετική φημολογία που "κυκλοφορεί" στο Web τους τελευταίους μήνες, το 2022 τα νέα iPhone θα συγκεντρώσουν ακόμη περισσότερη αρθρογραφία από την συνήθη: όλα δείχνουν πως η Apple θα κάνει μία επιλογή τόσο ασυνήθιστη όσο και συζητήσιμη, στηρίζοντας τα δύο από τα τέσσερα επερχόμενα iPhone 14 στον περσινό της επεξεργαστή, τον A15.

Πρόκειται για μία κίνηση πρωτοφανή στην ιστορία των κινητών της Apple, καθώς η εταιρεία κυκλοφορούσε κάθε νέο iPhone στηριγμένο σε καινούργιο κάθε φορά επεξεργαστή από το πρώτο-πρώτο της, το 2007. Η Apple χρησιμοποιούσε μεν συχνά τροποποιημένο επεξεργαστή iPhone και σε μοντέλα iPad, αλλά για κάθε νέο της "ετήσιο" κινητό υπήρχε πάντοτε και νέος δικός της επεξεργαστής, ξεκινώντας από τον Α4 του 2010 για το iPhone 4. Όχι και φέτος, όμως: όπως δείχνουν τα πράγματα νέος επεξεργαστής Α16 θα υπάρχει, ναι, αλλά μόνο τα μοντέλα iPhone 14 Pro και iPhone Pro Max θα τον αξιοποιήσουν. Τα "απλά" iPhone 14 και iPhone 14 Pro (ή Plus;) θα φέρουν τον επεξεργαστή Α15, στον οποίο στηρίζονται όλα τα iPhone 13 του 2021.

Τέτοιου είδους επιλογή ήταν αναπόφευκτο, φυσικά, να αποδειχθεί αμφιλεγόμενη και οι αντιδράσεις στο Web είναι ήδη πολλές. Οι καταναλωτές που είχαν σκοπό να αγοράσουν "απλό" iPhone 14 έχουν... "ξεσηκωθεί" γιατί θεωρούν πως τα μοντέλα Pro θα έπρεπε να είναι καλύτερα σε άλλους τομείς - όπως π.χ. τις κάμερες ή τα χαρακτηριστικά της οθόνης - και όχι σε τομείς που επηρεάζουν τις επιδόσεις, όπως ο κεντρικός επεξεργαστής ή η μνήμη λειτουργίας. Υπάρχει, δε, και το θέμα της υποστήριξης σε βάθος χρόνου που θα πρέπει να συνυπολογιστεί, καθώς με αυτήν την προσέγγιση τα "απλά" iPhone 14 θα πάψουν να λαμβάνουν αναβαθμίσεις του iOS τον ίδιο χρόνο με τα iPhone 13, δηλαδή έναν νωρίτερα απ' ότι τα iPhone 14 με τον επεξεργαστή Α16. Το γεγονός, δε, ότι το φθηνότερο iPhone αυτήν την στιγμή, το iPhone SE3 των $429 που μόλις κυκλοφόρησε, στηρίζεται και αυτό στον Α15 δεν... βοηθά τα πράγματα ακριβώς.

Ρεαλιστικά, ωστόσο, η Apple δείχνει να μην είχε πολλές επιλογές. Σε έναν ιδανικό κόσμο ναι, εννοείται πως όλα τα iPhone 14 θα έπρεπε να στηρίζονται στον ίδιο επεξεργαστή, αλλά κάτι τέτοιο το πιθανότερο είναι πως δεν ήταν εφικτό στις παρούσες συνθήκες. Η Apple είχε κατορθώσει με τρόπο σχεδόν... απίστευτο - σίγουρα καλύτερα από κάθε άλλον κατασκευαστή - να αποφύγει μέχρι τώρα τις περισσότερες συνέπειες από την παγκόσμια έλλειψη επεξεργαστών για τεχνολογικά προϊόντα, αλλά τα προβλήματα εν τέλει ξεκίνησαν να την επηρεάζουν και αυτήν. Επέλεξε λοιπόν την συντηρητική οδό: ο νέος επεξεργαστής Α16, που τον πρώτο καιρό θα κατασκευάζεται σε χαμηλότερους αριθμούς μέχρις ότου να τελειοποιηθεί η διαδικασία παραγωγής τους, θα χρησιμοποιηθεί στα μοντέλα εκείνα iPhone που προσφέρουν στην Apple τα υψηλότερα κέρδη, ενώ ο επεξεργαστής Α15 (του οποίου η παραγωγή έχει πια ωριμάσει και δεν παρουσιάζει προβλήματα) θα στηρίξει τα μοντέλα εκείνα που θα σημειώσουν τις υψηλότερες πωλήσεις αριθμητικά λόγω του χαμηλότερου κόστους απόκτησής τους.

Αυτή η προσέγγιση έχει νόημα τόσο για την Apple όσο και, εν τέλει, τους καταναλωτές: δεν θα εξυπηρετούσε κανέναν ουσιαστικά να χρησιμοποιηθεί ο επεξεργαστής Α16 και στα τέσσερα μοντέλα iPhone και μετά να κατέληγαν με χαμηλή διαθεσιμότητα... και τα τέσσερα για άγνωστο πόσους μήνες. Χρησιμοποιώντας ξανά τον Α15 η Apple εξασφαλίζει πως, τουλάχιστον, τα δύο περισσότερο προσιτά iPhone 14 θα είναι εύκολο να βρεθούν από την πρώτη μέρα, για όλο το 2022 και το 2023. Δεν είναι τυχαίο, φυσικά, που αυτά τα δύο είναι τα μοντέλα που απευθύνονται σ' εκείνους τους καταναλωτές που δεν θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να ξεχωρίσουν στο πλαίσιο καθημερινής χρήσης ένα iPhone στηριγμένο στον Α15 από ένα άλλο στηριγμένο στον A16. Εδώ... εμείς, οι μανιακοί με την τεχνολογία δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε χωρίς να εκτελέσουμε μετροπρογράμματα ή άκρως απαιτητικά games! O A15 θεωρείται ακόμη ισχυρότατος επεξεργαστής και θα καλύψει την μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών για πάρα, μα πάρα πολύ καιρό. Συν τοις άλλοις - και πάλι, αν αληθεύουν οι σχετικές φήμες - τα δύο "απλά" iPhone 14 μπορεί να φέρουν 6GB μνήμης λειτουργίας και όχι 4, κάτι που δεν θα ήταν απλώς ευπρόσδεκτο bonus αλλά σημαντική αλλαγή με πρακτικά ωφέλη.

Αφού τίθεται πάντα και το ζήτημα της δημόσιας εικόνας με την Apple - η εταιρεία νοιάζεται πιο πολύ γι' αυτήν παρά για τους καταναλωτές, ας μην ξεχνάμε - υπάρχει ένας τρόπος με τον οποίο ο Tim Cook και το επιτελείο του θα μπορούσαν να καταστήσουν την επιλογή τους ευκολότερα αποδεκτή από τους καταναλωτές. Είναι ο... προφανής τρόπος: να προσφέρουν τα iPhone 14/14 Max φθηνότερα φέτος. Οι περιστάσεις στις οποίες θα κυκλοφορήσουν δεν είναι ακριβώς φυσιολογικές, ε, δίκαιο λοιπόν να μην κοστολογηθούν κι αυτά με τον αναμενόμενο τρόπο. Μειώνοντας το κόστος απόκτησης αυτών των δύο μοντέλων - ούτε κρατώντας το σταθερό ούτε αυξάνοντάς το σε σχέση με τα αντίστοιχα iPhone 13 - η Apple παραδέχεται πως η τεχνολογία του Α15 είναι 18 μηνών ήδη και άρα κάποια έκπτωση είναι σωστό να γίνει. Το κόστος κατασκευής του Α15 είναι επίσης χαμηλότερο από πέρυσι, οπότε την σχετική εξοικονόμηση χρημάτων θα έπρεπε να καρπωθούν όχι μόνο η Apple, αλλά και οι καταναλωτές.

Είναι κατά μία έννοια λυπηρό, λοιπόν, το ότι αυτού του είδους ο δίκαιος συμβιβασμός ανάμεσα στην Apple και τους καταναλωτές δεν δείχνει πιθανό να συμβεί τελικά. Ο κολοσσός του Cupertino - σύμφωνα πάντοτε με τις προβλέψεις των αναλυτών - αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά την απληστία του σκοπεύει να... αυξήσει την τιμή πώλησης και των τεσσάρων μοντέλων iPhone 14, ζητώντας $100 παραπάνω σε σχέση με κάθε αντίστοιχο μοντέλο iPhone 13. Θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε πώς ακριβώς σκοπεύει να δικαιολογήσει η Apple αυτήν την επιλογή - αν δηλαδή... μάς κάνει τέτοια χάρη - καθώς η παγκόσμια έλλειψη επεξεργαστών επηρεάζει κάθε κατασκευαστή πλέον και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για όλα. Ας ελπίσουμε πως οι φήμες για τις τιμές των iPhone 14 δεν αληθεύουν και πως η Apple θα κάνει αυτό που πρέπει με τα δύο μοντέλα που θα στηριχθούν στον Α15. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ