Nέα Nokia 7.2 και 6.2: ανανέωση, υψηλή αξία

Η HMD επιδιώκει να ξεχωρίσει στην μέση κατηγορία smartphones για το υπόλοιπο 2019

Στο πλαίσιο της έκθεσης IFA 2019 η HMD - η εταιρεία που διαχειρίζεται το brand της Nokia και διαθέτει στην παγκόσμια αγορά πλειάδα συσκευών με το ιστορικό αυτό όνομα - παρουσίασε έναν αριθμό από νέα smartphones, κινητά και αξεσουάρ που θα προωθήσει στο τελευταίο τετράμηνο της τρέχουσας χρονιάς. Το μεγαλύτερο ποσοστό του κοινού ενδιαφέρεται εκ των πραγμάτων για τα πρώτα, αλλά η HMD επέδειξε τόσο ένα "απλό" κινητό απίθανα ανθεκτικό στην κακομεταχείριση (Nokia 800), όσο και ένα βασικού επιπέδου με νοσταλγικά "αναδιπλούμενο" σχεδιασμό (Nokia 2720 Flip), ένα μη-Δικτυωμένο κινητό μόνο για ομιλία, μουσική και games (Nokia 110), καθώς και ένα καινούργιο ζευγάρι ασύρματων ακουστικών με αξιοπρόσεκτες επιδόσεις, σχεδιασμό και δυνατότητες (Nokia Power Earbuds).

Όμως... κακά τα ψέματα, όλοι περιμέναμε να δούμε πώς "θα κλείσει την χρονιά" η HMD εκεί όπου συνήθως τοποθετεί τις καλύτερες προτάσεις της - στην μεσαία κατηγορία με στόχο τον υψηλό δείκτη αξίας/κόστους - και η εταιρεία δεν απογοήτευσε: τα Nokia 7.2 και 6.2 είναι οι διάδοχοι των πολύ καλών περσινών 7.1 και 6.1, όντας ουσιαστικά η "απλή" και "Pro" έκδοση το πρώτο του δεύτερου αλλά και τα δύο σημαντικά καλύτερα από τους προκατόχους τους στους τομείς που πολλοί καταναλωτές δίνουν ίσως την μεγαλύτερη σημασία πλέον: στην οθόνη και την κύρια κάμερα δηλαδή.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: τα Nokia 7.2 και 6.2 μοιράζονται την ίδια, έξοχη οθόνη διαγωνίου 6.3 ιντσών και ανάλυσης 1080p+ (έχει μάλιστα την δυνατότητα να απεικονίσει δίχως πρόβλημα περιεχόμενο χρωματικής τεχνολογίας HDR10), προστατευμένη από γυαλί Corning Gorilla Glass 3, καθώς και αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πίσω μέρος. Ο σχεδιασμός τους είναι πανομοιότυπος επίσης, όπως και τα υλικά κατασκευής, ενώ και τα δύο φέρουν θύρα USB-C και φυσικά στηρίζονται στο Android 9.0 με όλες τις πρόσφατες ενημερώσεις του (και για τα δύο επιβεβαιώθηκε η γοργή αναβάθμιση στο ολοκαίνουργιο Android 10... κάτι που βάσει της υποδειγματικής προϊστορίας της HMD και της ένταξης στο πρόγραμμα Android One της Google δεν δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε).

Από κει και πέρα, ωστόσο, διαφορές: το σύστημα κύριας κάμερας του Nokia 7.2 στηρίζεται σε αισθητήρα των 48 Megapixels για τον βασικό φακό, σε αισθητήρα των 8 για τον ευρυγώνιο και σε αισθητήρα των 5 για τον μετρητή βάθους (οι φακοί υπογράφονται από την Zeiss). Το Nokia 6.2 δεν προσφέρει αυτού του επιπέδου φακούς και ο βασικός συνεργάζεται με αισθητήρα των 16 Megapixels, ενώ τα υπόλοιπα στοιχεία είναι παρόμοια. Το Nokia 7.2 στηρίζεται στον επεξεργαστή SnapDragon 660 ενώ το 6.2 στον 636 (η διαφορά στις επιδόσεις είναι πιο μεγάλη από την διαφορά στα... νούμερα), το 7.2 θα διατίθεται με 6 GB μνήμης λειτουργίας και 128 GB αποθηκευτικού χώρου, ενώ το 6.2 με 4 GB και 64 GB αντίστοιχα (και στις δύο περιπτώσεις πάντως υποστηρίζονται κάρτες μνήμης microSD για επέκταση αυτού του αποθηκετικού χώρου).

Το σημαντικότερο, ωστόσο, στοιχείο των δύο νέων μοντέλων smarftphones της HMD εντοπίζεται στο κόστος απόκτησής τους: το Nokia 7.2 θα πωλείται προς €369 από τα μέσα Οκτωβρίου (σε χρώματα Cyan Green και Charcoal) ενώ το Nokia 6.2 προς €269 (σε χρώματα Ceramic Black και Ice) στο ίδιο περίπου χρονικό πλαίσιο. Και οι δύο τιμές είναι, θεωρούμε, ελκυστικές για τα χαρακτηριστικά και το σύνολο των τεχνικών χαρακτηριστικών που τα διακρίνουν, απομένει λοιπόν να διαπιστώσουμε και μέσα από αξιολόγηση αν είναι τα smartphones μέσης κατηγορίας που θα προτείναμε σε φίλους και γνωστούς μέχρι το τέλος του χρόνου. Εν αναμονή, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ