Νέα iPad, νέα Apple Watch, όλα προβλέψιμα

Ο κολοσσός του Cupertino μεταδίδει παρουσίαση ανούσια, τα iPhone σε άλλη μελλοντική

Σε μία Δικτυακή παρουσίαση διάρκειας μίας ώρας που θα μπορούσε (α) να ήταν διάρκειας 10 λεπτών ή (β) να μην είχε γίνει ποτέ και τον ίδιο ρόλο να είχαν παίξει 2-3 δελτία Τύπου, η Apple ανακοίνωσε την διάθεση διαφόρων νέων συσκευών και υπηρεσιών της. Το ένα πρόβλημα ήταν πως τα πάντα είχαν ήδη διαρρεύσει εδώ και μήνες. Το δεύτερο πρόβλημα ήταν πως τίποτε από όσα επιδείχθηκαν δεν άξιζε στην πραγματικότητα φαντεζί "πώληση" στο κοινό, καθώς ήταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία απλές αναβαθμίσεις και μόνο. Αν προσθέσει κανείς και το πρόβλημα της... αθέλητης απογοήτευσης που προκάλεσε η Apple σε όσους και όσες δεν ποαρακολουθούν από κοντά την ειδησεογραφία της τεχνολογίας (και άρα δεν γνώριζαν πως χθες δεν θα ανακοινώνονταν νέα iPhone ή νέοι Mac) εύκολα καταλαβαίνει γιατί η παρουσίαση αυτή θα χαρακτηριζόταν με ευκολία η πλέον ανούσια των τελευταίων (πολλών) ετών.

Σε κάθε περίπτωση, επιγραμματικά: η Apple αναβαθμίζει τα "απλά", εισαγωγικά iPad με τον επεξεργαστή Α12, διατηρώντας τον ίδιο σχεδιασμό και τιμή πώλησης (χαμηλότερη τα $329). Αναβαθμίζει όμως και τα iPad Air με τρόπο που ομολογουμένως... δεν περιμέναμε: τα μοντέλα αυτά θα είναι οι πρώτες συσκευές του αμερικανικού κολοσσού που ενσωματώνουν τον νέο επεξεργαστή Α14 Bionic, πριν δηλαδή από τα νέα iPhone που θα ανακοινωθούν. Αναμενόμενα ο Α14 περιγράφεται ως εξαιρετικά ισχυρός - και βάσει προϊστορίας της Apple δεν αμφιβάλλουμε πως είναι - και γι' αυτό η εταιρεία ενθαρρύνει, παρά τις 11 ίντσες της οθόνης του, και επαγγελματική χρήση α λα iPad Pro με εξωτερικό πληκτρολόγιο και γραφίδα.

Το γεγονός ότι ένα iPad Air θα είναι ισχυρότερο από τα παρόντα iPad Pro δεν δείχνει να προβληματίζει την Apple, θα μπορούσε όμως να δημιουργήσει σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό (για να... μην πούμε τίποτε για τους χρήστες των iPad Pro). Το νέο Air υιοθετεί επίσης τον σχεδιασμό των iPad Pro, την κύρια κάμερά τους και την θύρα USB-C αλλά όχι τον μηχανισμό FaceID για ταυτοποίηση (έχει μεταφερθεί αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλήκτρο ενεργοποίησης). Οι τιμές του νέου Air ξεκινούν από τα $599 και η πώλησή του ξεκινά τον Οκτώβριο.

Στην ίδια παρουσίαση η Apple πρακτικά επιβεβαίωσε και τις αμέτρητες διαρροές για τα Apple Watch: το νέο μοντέλο, υπ' αριθμόν 6, κυκλοφορεί άμεσα και φέρνει στο προσκήνιο μία σειρά από ευπρόσδεκτες βελτιώσεις και προσθήκες αλλά τίποτε... συγκλονιστικό ακριβώς (την μέτρηση οξείδωσης αίματος για παράδειγμα την προσφέρουν συσκευές με το 1/5 του κόστους ενός Apple Watch εδώ και έναν χρόνο). Περισσότερο ενδιαφέρον είναι το "εισαγωγικό" Apple Watch SE, το οποίο υιοθετεί τις κύριες δυνατότητες και λειτουργίες των τελευταίων τριών σειρών Apple Watch αλλά ζητά περίπου τα μισά χρήματα από τα "κανονικά" (ξεκινά από τα $279).

Όπως αναμενόταν ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε επίσης την προαιρετική "ενοποίηση" των υπηρεσιών του iCloud, Apple Music/TVPlus /Arcade/News Plus και της νέας Fitness Plus σε "πακέτα" με την ονομασία Apple One και τρία διαφορετικά επίπεδα κόστους. Από ορισμένες απόψεις σημαντικότερη ανακοίνωση όλων από τις χθεσινές ήταν... η διάθεση για σήμερα, 16/9, νέων εκδόσεων όλων των λειτουργικών συστημάτων φορητών συσκευών της Apple στο κοινό, δηλαδή των iOS 14, iPadOS 14, watchOS 7 και tvOS 14. Και αν αυτό δεν "μιλά από μόνο του" όσον αφορά στην σκοπιμότητα ή την ουσία της συγκεκριμένης παρουσίασης - που υποψιαζόμαστε πως έγινε έτσι ώστε για να μην... βγει δίωρη η ανακοίνωση των καινούργιων iPhone τον Οκτώβριο - τότε αληθινά δεν ξέρουμε τί θα μπορούσε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ