MWC 2018: Samsung Galaxy S9, απλώς εξελικτικό

Ο κορεατικός κολοσσός αναβαθμίζει άτολμα και διεκπεραιωτικά τα περυσινά S8/S8+, λεπτομέρειες

Όπως είχε προαναγγείλει εδώ και εβδομάδες, η Samsung στο πλαίσιο της έκθεσης Mobile World Congress - που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Βαρκελώνη - αποκάλυψε το κορυφαίο της καταναλωτικό κινητό για το 2018, το Galaxy S9. Και όπως το... Web είχε διαρρεύσει σε όλους εδώ και ημέρες (ακόμη και με το επίσημο video της παρουσίασης!), τα S9 και S9+ είναι απλώς εξελικτικές εκδόσεις των S8 και S8 Plus, οι οποίες φυσικά ήταν αντίστοιχα εξελικτικές των S7 και S7 Plus. Υπό αυτήν την έννοια ο κορεατικός κολοσσός επιλέγει για... μία ακόμη φορά να αντιγράψει εμμονικά την Apple, ακόμη και στα λάθη της δεύτερης, κρατώντας τον σχεδιασμό των καλύτερών της κινητών πανομοιότυπο για τρίτη συνεχή χρονιά. Έτσι ένας ακόμη μεγάλος κατασκευαστής συνειδητά δεν κάνει προσπάθεια να ενθουσιάσει με κάτι αληθινά καινούργιο το κοινό των smartphones, το οποίο έχει "κουραστεί" από τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό παρόμοιων συσκευών και αποδεδειγμένα πλέον.

Προς υπεράσπιση της Samsung τα S8/S8+ ήταν δύο από τα ομορφότερα και συνολικά καλύτερα κινητά του 2017, η επιλογή της να ακολουθήσει λοιπόν τις ίδιες αισθητικές γραμμές κάθε άλλο παρά κακή είναι - είναι όμως απογοητευτική. Πέρα από το design οι οθόνες των δύο S9 είναι επίσης πανομοιότυπες σε τεχνολογία, αναλογίες και ανάλυση, η προστασία από νερό και σκόνη επίσης, η χωρητικότητα των ενσωματωμένων μπαταριών το ίδιο, ο μηχανισμός γρήγορης και ασύρματης φόρτισης το ίδιο. Όπως περιμένει κανείς από έναν κορυφαίο κατασκευαστή όπως η Samsung, τα S9 ενσωματώνουν νεότερους και ταχύτερους επεξεργαστές φυσικά - τον Snapdragon 845 (ΗΠΑ) ή τον Exynos 9810 (Ασία και Ευρώπη) - όμως έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που ακόμη και πολύ μεγάλη να είναι η διαφορά στην ισχύ τους, στο περιβάλλον του Android και σε καθημερινή χρήση απλά δεν την "εισπράττει" κανείς στον βαθμό που θα την χαρακτήριζε ως λόγο αναβάθμισης.

Ένας τομέας στον οποίο η Samsung φαίνεται όντως να έχει κάνει "άλμα μπροστά" - και γι' αυτό αφιέρωσε σε αυτόν πολύ σημαντικό ποσοστό της συνολικής της παρουσίασης για τα S9 - είναι ο φωτογραφικός. Όπως είχε επίσης διαρρεύσει, η κύρια κάμερα του "απλού" S9 προσφέρει εναλλαγή ανάμεσα σε διαφράγματα F/1.5 και F/2.4, για καλύτερα αποτελέσματα ανάλογα με το θέμα και τις συνθήκες της φωτογραφίας π.χ. πορτραίτο, τοπίο, σε χαμηλό φωτισμό κλπ. Το S9+ προσφέρει "διπλή" κάμερα (με την δεύτερη όμως σταθερού διαφράγματος f/2.4) για περισσότερο ευέλικτη εστίαση. Και στις δύο περιπτώσεις η Samsung υπόσχεται ταχύτερες λήψεις από ποτέ, καλύτερα αποτελέσματα σε ημίφως και σκοτάδι, καθώς και την εγγραφή video σε super slow motion (960 καρέ ανά δευτερόλεπτο) που επίσης εκθείασε σε μεγάλο - ίσως υπερβολικό - βαθμό. Οι κάμερες της πρόσοψης και στα δύο μοντέλα S9 παραμένουν οι ίδιες με αυτές των περυσινών αντίστοιχων στα μοντέλα S8.

Πέρα από τις ικανότητες της κύριας κάμερας των S9 και S9+, η Samsung έχει κάνει και "βελτιώσεις στα σημεία". Ο αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων, για παράδειγμα, συνεχίζει να βρίσκεται στην πίσω πλευρά του κινητού, αλλά έχει μετακινηθεί στο κέντρο της επιφάνειάς της και δεν βρίσκεται πια στο αντιλογικό και αντιεργονομικό σημείο όπου είχε τοποθετηθεί πέρσι (δίπλα στην κύρια κάμερα). Τα ηχεία είναι πλέον στερεοφωνικά και βρίσκονται στο πάνω και κάτω μέρος των συσκευών, αποδίδοντας δυνατότερο και θεωρητικά καλύτερο ήχο, ενώ το περιφερειακό DeX Station που αναλαμβάνει να συνδέσει τα S9/S9+ με οθόνες για χρήση σε περιβάλλον desktop ως "περίπου PC" στηρίζει τις συσκευές πλέον οριζόντια ώστε να χρησιμοποιούνται και ως επιφάνειες αφής (trackpad). Και... αυτά.

Προσπερνώντας ανούσιες δυνατότητες και λειτουργίες όπως τα AR Emoji (την εκδοχή της Samsung για τα Animoji της Apple - καλύτερη μεν, αλλά ως ιδέα και πάλι αντιγραφή) και Bixby (που δεν έχει ακόμη αποδείξει την αξία της και παραμένει σχεδόν απελπισμένη πια προσπάθεια του κορεατικού κολοσσού να διεκδικήσει μερίδιο αγοράς από τους εικονικούς βοηθούς α λα Alexa ή Google Assistant), δεν μπορεί να καταλήξει κανείς παρά σε ένα συμπέρασμα. Tα Galaxy S9 και S9+ αντιπροσωπεύουν σε σχέση με τους προκάτοχούς τους το είδος της άτολμης, διεκπεραιωτικής βελτίωσης που δεν μπορεί να ενθουσιάζει κανέναν φίλο της Samsung. Η... τραγική ειρωνεία που διαπιστώσαμε τόσες φορές στο παρελθόν, συνεχίζει να παρατηρείται και φέτος: οι κατασκευαστές που έχουν την οικονομική επιφάνεια και δυνατότητα να ρισκάρουν με κάτι αληθινά καινούργιο δεν το κάνουν, συνεισφέροντας τελικά στην προαναφερθείσα "κόπωση" του κοινού με την κατηγορία των smartphones.

Τα Samsung Galaxy S9/S9+ θα κυκλοφορήσουν στις 16 Μαρτίου σε χρώματα μαύρο, μωβ, μπλε και γκρι αντί αγνώστου μέχρι στιγμής κόστους για την ελληνική αγορά. Οι προπαραγγελίες γι' αυτό θα ξεκινήσουν άμεσα, πάντως, οπότε δεν θα αργήσουμε να μάθουμε αν η φημολογία για αυξημένες τιμές σε σχέση με τις αρχικές των περυσινών Galaxy S8/S8+ αληθεύουν. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ