Mobile World Congress 2020: απώλειες εκθετών λόγω κοροναϊού

Η μεγαλύτερη έκθεση για την αγορά της κινητής τηλεφωνίας αποδυναμώνεται φέτος σημαντικά

Δεν χωρά καμία αμφιβολία στο γεγονός ότι παγκόσμιας κλίμακας, ραγδαίες εξελίξεις όπως αυτή μιας θανατηφόρου επιδημίας δημιουργούν κλίμα αμφιβολίας και φόβου σε οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα, είτε σχετίζεται με την συγκεκριμένη ασθένεια είτε όχι - και αυτό ακριβώς φαίνεται να συμβαίνει στην αγορά της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών τις τελευταίες ημέρες, καθώς η μεγαλύτερη έκθεση του συγκεκριμένου κλάδου, το Mobile World Congress, σημειώνει ολοένα και περισσότερες απώλειες όσον αφορά στον αριθμό των σημαντικών συμμετοχών της.

Η αρχή είχε γίνει στα μέσα Ιανουαρίου με την LG, η οποία δήλωσε πως δεν θα συμμετάσχει με περίπτερο και συνέντευξη Τύπου στην έκθεση φοβούμενη κρούσματα κορονοϊου από τα οποία θα μπορούσαν να προσβληθούν στελέχη της ή φιλοξενούμενοι δημοσιογράφοι. Ακολούθησε η Ericsson και ελάχιστες ημέρες μετά η ZTE, ενώ στις αρχές Φεβρουαρίου αντίστοιχη ανακοίνωση έκανε και η nVidia. Προχθές την ίδια επιλογή ανακοίνωσε επίσημα η Sony, το βράδυ της ίδιας ημέρας η Amazon, ενώ σήμερα το πρωί αντίστοιχες ανακοινώσεις μη συμμετοχής εξέδωσαν οι Intel, Vivo και NTT Docomo.

Οι διοργανωτές του Mobile World Congress - που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στην Βαρκελώνη στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου - από την πλευρά τους εξέδωσαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα με τα οποία θα επιδιώξουν να περιορίσουν τις πιθανότητες παρουσίας του κορονοϊού στο πλαίσιο της έκθεσης. Σκοπεύουν να μην επιτρέψουν την είσοδο σε κανέναν επισκέπτη προερχόμενο από την επαρχία Hubei της Κίνας (όπου πρωτοεμφανίστηκε η ασθένεια), αλλά και να ζητούν από οποιονδήποτε επισκέπτη κινέζικης καταγωγής να αποδείξει πως δεν έχει πατήσει πόδι στην χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες το λιγότερο.

Καθώς η έκθεση έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει από τις 24/2 έως τις 27/2, είναι προφανές πως το τελευταίο αυτό μέτρο δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους Κινέζους εκθέτες του MWC 2020 - οι οποίοι ούτε λίγοι είναι, ούτε μικροί. Αναλυτές θεωρούν πως παρά την αυξημένη ανησυχία λόγω του κορονοϊού η έκθεση δεν θα ματαιωθεί, αλλά θα εμφανιστεί σαφώς αποδυναμωμένη όσον αφορά στις αποκαλύψεις, επίσημες ανακοινώσεις και επιδείξεις νέων προϊόντων και τεχνολογιών.

Ορισμένες από τις εταιρείες που δεν θα συμμετάσχουν στο MWC 2020 έχουν ήδη επιβεβαιώσει Δικτυακές παρουσιάσεις μέσω υπηρεσιών όπως το YouTube, αλλά φυσικά δεν πρόκειται για το ίδιο πράγμα με μία συνέντευξη Τύπου. Ας ελπίσουμε πως είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο λόγω της πανδημίας, όπως έχει ήδη χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και πως σύντομα ο κορονοϊός θα "αποκωδικοποιηθεί" πλήρως ώστε να κυκλοφορήσει το σχετικό εμβόλιο.

[Ενημέρωση 12/02/2020]: Αναστέλλεται επισήμως η διεξαγωγή της έκθεσης MWC 2020 λόγω της συνεχιζόμενης, και αυξανόμενης, ανησυχίας για τον κορονοϊό COVID-19. Ο διοργανωτικός φορέας, ο GSM Association, σε λιτή ανακοίνωσή του παραδέχεται πως οι συνθήκες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την δημόσια υγεία της Βαρκελώνης και των κατοίκων της, αλλά και των ταξιδιωτών που θα συνέρρεαν εκεί για την έκθεση, και υποσχέθηκε πως θα συνεχίσει την συνεργασία του με τις τοπικές αρχές για την διοργάνωση του MWC 2021.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ