Microsoft Surface Duo τον Σεπτέμβριο

Δύο οθόνες, πολλά δολάρια και ακόμη περισσότερες προσδοκίες περιγράφουν το νέο κινητό των Αμερικανών

Μετά από πολλών μηνών προετοιμασία η Microsoft είναι έτοιμη να διαθέσει στην αμερικανική αγορά τον Σεπτέμβριο το Surface Duo, το νέο της smartphone με δύο οθόνες που είχε αποκαλύψει σχεδόν έναν χρόνο πριν μαζί με μία άλλη συσκευή ονόματι Surface Neo. H δεύτερη έχει "μπει στον πάγο" για την ώρα καθώς πρέπει να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των Windows 10X για να έχει νόημα (και αυτή έχει αλλάξει κατεύθυνση σύμφωνα με πρόσφατες διαρροές), όμως το Surface Duo στηρίζεται αμιγώς σε Android και δεν είχε τέτοιου είδους "θέμα". Αντιθέτως, ένα... "θέμα" θα έχει σίγουρα η Microsoft για να πείσει ακόμη και εταιρικούς πελάτες πως τα $1400 που ζητά το Duo δεν είναι πολλά βάσει των όσων προσφέρει.

Το Surface Duo "ανοίγει" σαν βιβλίο για να χρησιμοποιηθεί, όμως η οθόνη του δεν είναι εύκαμπτη όπως αυτή κινητών από τις Samsung και Huawei: αντιθέτως πρόκειται για δύο ξεχωριστές οθόνες, οι οποίες μπορούν να λειτουργούν είτε αυτόνομα είτε συνεργατικά για να προσφέρουν μία σειρά από πλεονεκτήματα με έμφαση στην επαγγελματική χρήση. Η Microsoft έχει συνεργαστεί με την Google σε αυτόν τον τομέα, αναπτύσσοντας ειδικό λογισμικό που επεκτείνει το πώς λειτουργούν τα apps στο Android ώστε να εκμεταλλεύονται με έξυπνο τρόπο την δεύτερη οθόνη και την αυξημένη "επιφάνεια εργασίας" που προκύπτει με τον συνδυασμό τους.

To λογισμικό αυτό η Microsoft το έχει προφανώς εφαρμόσει ήδη στα δικά της apps - τα τέσσερα του Office, του OneDrive κλπ. - ώστε να κάνουν πολλά πράγματα με την δεύτερη οθόνη του Duo, όμως σημαντικό είναι το γεγονός ότι το προσφέρει δωρεάν σε οποιονδήποτε προγραμματιστή Android ώστε να κάνει το ίδιο στο δικό του app. H Amazon έχει ήδη αξιοποιήσει αυτό το λογισμικό για να προσαρμόσει την εφαρμογή της ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, το app των Kindle δηλαδή, ενώ προσαρμογές έχει κάνει και η Google στα Maps και YouTube. Αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες είτε μέχρι τον Σεπτέμβριο είτε ως το τέλος του χρόνου.

Όσον αφορά στα υποσυστήματα του Surface Duo: αυτά είναι πολύ καλά έστω κι αν στον κόσμο του Android υπάρχουν πια πολλά καλύτερα. Ο κεντρικός επεξεργαστής του, ο Qualcomm Snapdragon 855 θεωρείται ακόμη επαρκώς γρήγορος για όλα, τα 6 GB μνήμης λειτουργίας είναι "απλώς ΟΚ" (ίσως αποδειχθούν λίγα σε συνθήκες απαιτητικής χρήσης πολλαπλών εφαρμογών μαζί) ενώ ο αποθηκευτικός χώρος ανέρχεται είτε σε 128 είτε σε 256 GB. To Duo δεν υποστηρίζει ακόμη δίκτυα τηλεφωνίας 5G (αλλά τις ταχύτερες εκδοχές του 4G LTE), ενώ για κάποιον λόγο λείπει και η υποστήριξη στην ασύρματη επικοινωνία NFC, στερώντας από την συσκευή κάποιες λειτουργίες.

To σημαντικότερο πάντως στοιχείο του Surface Duo, η "διπλή" οθόνη του, είναι επαρκώς εντυπωσιακό: κάθε μία από τις δύο οθόνες OLED διαγωνίου 5.6 ιντσών έχει ανάλυση 1350x1800 pixels και μαζί προσφέρουν μία διαγωνίου 8.1 ιντσών ανάλυσης 2700x1800 pixels, υπεραρκετή για την χρήση όλων των apps επαγγελματικής φύσης όπου στοχεύει η Microsoft. Το φωτογραφικό υποσύστημα και το σύστημα απόδοσης ήχου δεν ενθουσιάζουν αλλά, και πάλι, για την χρήση για την οποία προορίζεται το Surface Duo. Η συσκευή υποστηρίζει πλήρως τις γραφίδες της Microsoft και τα apps της έχουν επίσης εμπλουτιστεί μέσω λογισμικού για να κάνουν το ίδιο.

Ενδιαφέρον θα έχει να διαπιστώσουμε αν η μπαταρία των μόλις 3600 mAh του Duo θα προσφέρει στην πράξη την "ολοήμερη" λειτουργία που υπόσχεται η Microsoft. Πολύ περισσότερο, βέβαια, ενδιαφέρον θα έχει να διαπιστώσουμε αν η πρότασή της όντως εγκαινιάζει μία υποκατηγορία φορητών συσκευών με έμπρακτη, αυξημένη λειτουργικότητα ή αν θα περάσει στην ιστορία σαν μία ακόμη "παράξενη", πειραματική υλοποίηση που δεν έπεισε για τον λόγο ύπαρξής της. Τα $1400 που ζητά ασφαλώς είναι πολλά και δεν βοηθούν, για το επαγγελματικό ή εταιρικό ωστόσο κοινό που μπορεί να διακρίνει συγκεκριμένα σενάρια χρήσης που το διευκολύνουν σε καθημερινή βάση, ίσως έχουν ένα νόημα. Εν αναμονή των σχετικών αξιολογήσεων λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ