microSD Express: νέες κάρτες μνήμης... turbo

Το δημοφιλές μέσο αποθήκευσης αναβαθμίζεται θεαματικά, άγνωστο ωστόσο το πότε θα εμφανιστεί στην αγορά

Ανάμεσα στα όσα ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης Mobile World Congress 2019 ήταν και ορισμένα πράγματα που δεν αφορούν σε συγκεκριμένους κατασκευαστές ή/και δίκτυα, αλλά σε ολόκληρες κατηγορίες προϊόντων - και ίσως το σημαντικότερο από αυτά αφορά σε έναν καινούργιο τύπο κάρτας μνήμης για χρήση σε φορητές συσκευές. Ακόμη έναν νέο τύπο κάρτας μνήμης...; Ναι, αλλά ο συγκεκριμένος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μία σειρά από λόγους: πρόκειται για την - από ορισμένες απόψεις αναπόφευκτη - αναβάθμιση των καρτών μνήμης microSD, η οποία καλείται να ακολουθήσει την αλματώδη εξέλιξη των μελλοντικών... super smartphones τα επόμενα χρόνια με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην τα περιορίζει στις λειτουργίες που δείχνει να εκτιμά περισσότερο το κοινό τους.

Οι νέες κάρτες μνήμης ονομάζονται microSD Express και είναι του ίδιου μεγέθους και σχήματος με τις παρούσες microSD. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως υπάρχουσες συσκευές είναι σε θέση να τις αξιοποιήσουν πλήρως: οι Express στηρίζονται στο πρωτόκολλο επικοινωνίας PCI NVMe - ναι, αυτό που χρησιμοποιούν και οι περισσότεροι πολύ γρήγοροι δίσκοι SSD σε PC - οπότε οι συσκευές που θα τις φιλοξενούν θα πρέπει να είναι και αυτές εξοπλισμένες αντίστοιχα. Ως γενικά αποθηκευτικά μέσα αυτές οι κάρτες θα είναι συμβατές με σημερινές συσκευές, αλλά προφανώς σε πάρα πολύ χαμηλότερες ταχύτητες.

Κατά πόσο χαμηλότερες; Οι πιο γρήγορες κάρτες μνήμης microSD σήμερα μπορούν ν' αναγνώσουν δεδομένα με ρυθμό της τάξης των 300 MB ανά δευτερόλεπτο, ενώ οι κάρτες μνήμης microSD Express υπόσχονται να κάνουν το ίδιο με ταχύτητες της τάξης των 985 MB ανά δευτερόλεπτο. Δυστυχώς ο σύνδεσμος SD Association, ο οποίος διαμορφώνει τις προδιαγραφές του προτύπου SD, δεν αναφέρει ενδεικτικές ταχύτητες εγγραφής για τις νέες κάρτες, οι οποίες μάς ενδιαφέρουν πιο πολύ στην χρήση των smartphones σε ρόλο φωτογραφικής μηχανής ή/και βιντεοκάμερας. Αν όμως ισχύει κατ' αναλογία ό,τι συμβαίνει σήμερα με τις κάρτες μνήμης microSD (οι ταχύτητες εγγραφής είναι συνήθως περίπου 60%-65% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες ανάγνωσης), τότε... θα μιλάμε για ταχύτητες εγγραφής υψηλότερες των 300 MB ανά δευτερόλεπτο, ικανές να αποθηκεύσουν πολύ μεγαλύτερο όγκο δεδομένων φωτογραφίας ή video σχεδόν ακαριαία - κοινώς πολύ υψηλότερης ποιότητας στιγμιότυπα και clips, πάρα πολύ ταχύτερα.

Το πότε θα εμφανιστούν οι πρώτες κάρτες μνήμης microSD Express στην αγορά εξαρτάται, προφανώς, από το πότε θα αρχίσουν έστω να ανακοινώνονται προϊόντα που θα είναι σε θέση να τις αξιοποιήσουν... full speed (αν όχι από το πότε τα δεύτερα θ' αρχίσουν να πωλούνται κιόλας). Τα μέλη του SD Association επιβεβαιώνουν πως έχουν ήδη προσφέρει στους κατασκευαστές συσκευών τις απαραίτητες τεχνικές πληροφορίες, απομένει λοιπόν να διαπιστώσουμε ποιά θα είναι τα πρώτα smartphones που θα αναδείξουν την χρήση των καρτών μνήμης microSD Express ως πλεονέκτημά τους. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ