LG G5

Τολμηρό, καινοτομικό, ατελές

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €699,00

Εταιρία: LG
Διανομή: ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Τα τελευταία 3 ή 4 χρόνια στην αγορά των smartphones που βασίζονται σε Android επικρατεί μία στασιμότητα και μία προβλεψιμότητα που κάθε άλλο παρά καλή μπορεί να είναι για όλες τις εμπλεκόμενες κατασκευάστριες εταιρείες και το καταναλωτικό κοινό: οι Samsung, HTC, Sony και LG κυκλοφορούν είτε το κορυφαίο τους μοντέλο, είτε το ένα από τα δύο έως τον Ιούνιο, σημειώνονται οι όποιες πωλήσεις είναι να σημειωθούν, περνά το καλοκαίρι, κυκλοφορεί το νεότερο iPhone και οι ίδιες εταιρείες μοιράζονται στη συνέχεια τις... υπόλοιπες πωλήσεις και "μετρούν αντίστροφα" μέχρι την επόμενη άνοιξη. Δεν είναι τυχαίο πως συμβαίνει αυτό: τα Androidή μοιάζουν, πια, υπερβολικά πολύ μεταξύ τους για να έχουν εμπορική πορεία επιτυχή σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Όλοι οι παραπάνω κατασκευαστές το συνειδητοποιούν, φέτος όμως μόνο η LG φαίνεται να είχε την πρόθεση να κάνει κάτι για να αλλάξει αυτό σε πρακτικό επίπεδο, με το ριζικά ανασχεδιασμένο G5. Τα κατάφερε;

Όσον αφορά στις πρώτες εντυπώσεις... η αλήθεια είναι πως το νέο smartphone των Κορεατών δεν τις κερδίζει - και πιθανώς αυτό να τού έχει κοστίσει σε εμπορικό επίπεδο ήδη. Ο σχεδιασμός του δεν είνα ακαλαίσθητος, κάθε άλλο, είναι όμως κοινότυπος και δεν χαρακτηρίζεται από κάτι ενδιαφέρον: από απόσταση μισού μέτρου θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε Androidές τελευταίας εσοδείας. Προσόν του σίγουρα το γεγονός ότι, με το σχετικά λεπτό πλαίσιο γύρω από την οθόνη του, "κρύβει" το μέγεθός του αποτελεσματικά. Το πάχος του ωστόσο δεν είναι ακριβώς αμελητέο, έστω κι αν υπάρχει λόγος γι' αυτό (περισσότερα σε λίγο για το συγκεκριμένο). Μεγαλύτερο πρόβλημα όλων, ωστόσο: η αίσθηση που αποπνέει κρατώντας το, η οποία λόγω της επιλογής της LG να χρησιμοποιήσει πλαστική επίστρωση στο περίβλημα του G5 απέχει πάρα πολύ από αυτήν που θα έπρεπε να εισπράττει κανείς από κινητό κόστους €700. Λυπηρό αλλά αληθινό.

Το αστείο είναι πως... κάτω από το πλαστικό, το LG G5 είναι μεταλλικό - όμως αν φυσικά δεν παρακολουθεί κανείς την ειδησεογραφία της τεχνολογίας από κοντά, δεν το γνωρίζει (και σε κάθε περίπτωση δεν αλλάζει κάτι με αυτό). Οι Κορεάτες έχουν το ελαφρυντικό της ενδεχόμενης αναγκαστικής επιλογής: ίσως δεν γινόταν διαφορετικά λόγω του περισσότερο αξιοπρόσεκτου χαρακτηριστικού του G5, των εναλλάξιμων τμημάτων του για διαφορετικά αξεσουάρ δηλαδή. Αυτό έχει υλοποιηθεί ως εξής: το κάτω "ένα πέμπτο" του κινητού, που στηρίζει και την μπαταρία του, μπορεί να αφαιρεθεί από το κυρίως σώμα του και στη συνέχεια ν' αντικατασταθεί με ένα άλλο, να επανενωθεί με την μπαταρία και να ενσωματωθεί στο G5 με τον ίδιο τρόπο.

Είναι έξυπνη προσέγγιση, αλλά τα δύο ξεχωριστά τμήματα δεν εφαρμόζουν τέλεια, κάτι αντιληπτό τόσο "στο μάτι" όσο και "στο χέρι" - το δεύτερο σοβαρό πρόβλημα στην κατασκευή του νέου smartphone των Κορεατών. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να ειπωθούν για την σημασία της καινοτομίας σε σχέση με την κατασκευαστική τελειότητα, όμως θα περίμενε κανείς πως μία έμπειρη εταιρεία όπως η LG θα είχε αποφύγει τέτοια λάθη.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ