Lenovo Phab 2 Pro

Εντυπωσιακό, φουτουριστικό, πειραματικό

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €799,00

Εταιρία: Lenovo
Διανομή: ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Δεν χωρά, σύμφωνα με την ειλικρινή μας γνώμη, αμφιβολία στο γεγονός ότι η λεγόμενη "επαυξημένη πραγματικότητα" (augmented reality ή AR), όπως υλοποιείται με την προβολή ψηφιακού περιεχομένου "πάνω από" την εικόνα του γύρω μας κόσμου σε πραγματικό χρόνο, έχει δυνατότητες και προοπτικές. Η... "τρέλα" του Pokemon Go πέρυσι, το οποίο στηρίζεται σε δημοφιλείς χαρακτήρες της Nintendo αλλά γνώρισε επιτυχία σε ευρύτερο κοινό ακριβώς επειδή ήταν κατανοητή, ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική εφαρμογή μηχανισμών επαυξημένης πραγματικότητας, είναι σαφής απόδειξη. Θα χρειαστούν πολλές συσκευές στην αγορά για να εξοικειωθεί το κοινό με την συλλογιστική των εφαρμογών AR - και το Phab 2 Pro είναι μία από τις ισχυρότερες τέτοιες. Είναι και κινητό που μπορεί να προταθεί ανεπιφύλακτα γι' αγορά;

To πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς στο συγκεκριμένο κινητό, φυσικά, είναι το... μέγεθός του: η συσκευή της Lenovo "φορά" με περηφάνεια τον χαρακτηρισμό του phablet, ακόμη και στ' όνομά της, οπότε με διαγώνιο οθόνης στις 6.4 ίντσες και υπολογίσιμο πλαίσιο πάνω και κάτω από την οθόνη αυτή, οποιοσδήποτε καταλαβαίνει πως σε ρεαλιστικές συνθήκες χρήσης πλησιάζει τα... επτάιντσα tablet σχεδόν. Ευτυχώς η υψηλή ανάλυση (2560x1440 pixels) και η ποιοτική απεικόνιση - καλές γωνίες θέασης, πειστικά χρώματα - ανταποκρίνονται άνετα στην διαγώνιο αυτή. Όμως το Phab 2 Pro δεν παύει να αποσαφηνίζει εξ αρχής πως δεν απευθύνεται στον λεγόμενο "μέσο καταναλωτή", αλλά σε κάποιον που έχει απτούς λόγους και τρόπους αξιοποίησης τόσο μεγάλης οθόνης. Η λέξη "Pro" στο όνομά του, δε, είναι επίσης ενδεικτική.


Εμείς βρήκαμε ουκ ολίγους τέτοιους λόγους στο πλαίσιο της αξιολόγησης αυτής: η θέαση video και φωτογραφιών είναι απολαυστική, τα Web sites διαβάζονται άνετα σε μορφή desktop, apps όπως το αγαπημένο Flipboard είναι εύχρηστα σχεδόν όπως σε tablet, η βασική επεξεργασία παρουσιάσεων και φύλλων εργασίας δεν είναι κάτι που... ασυζητητί αποκλείεται στο Phab Pro 2 όπως σε άλλα κινητά. Υπάρχει, άλλωστε, συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο το smartphone αυτό της Lenovo είναι τόσο μεγάλο: χρειαζόταν χώρος στο εσωτερικό του ώστε να ενσωματωθούν τα υποσυστήματα που απαιτούνται για να λειτουργήσει το περίφημο Google Tango, δηλαδή το hardware και το software που φέρνει στο Android δυνατότητες εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας. Το οποίο, χωρίς περιστροφές, είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο θα προτιμούσε να αποκτήσει κανείς το συγκεκριμενο smartphone έναντι άλλων της αγοράς.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ