Και από το πουθενά, τηλεπικοινωνιακά δίκτυα 6G

Ξεκινά επίσημα η μελέτη για την επόμενη γενιά αυτής που - κατά βάση - δεν έχει έλθει ακόμη

Οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital που τυγχάνει να ακολουθούν για πολλά χρόνια τις εξελίξεις στα τηλεπικοινωνιακά ενδεχομένως δεν θα εκπλαγούν, όμως για το υπόλοιπο κοινό η είδηση έχει ένα ενδιαφέρον ακόμη και μέσα από το πρίσμα της... διακριτικής ειρωνείας: η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως αναθέτει στην Nokia, έναν από τους πρωτοπόρους ομολογουμένως στον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό αιχμής, την επίβλεψη του ερευνητικού προγράμματος Hexa-X. Ποιό είναι το αντικείμενο αυτού του προγράμματος; Τα δίκτυα... επόμενης-επόμενης γενιάς αυτών που χρησιμοποιούνται στην συντριπτική πλειοψηφία των ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη αυτή τη στιγμή. Με άλλα λόγια τα δίκτυα 6G!

Πράγματι: ενώ η εμπορική και, κατά βάση, ουσιαστική διάθεση των υπηρεσιών δικτύων 5G είτε δεν έχει καν ξεκινήσει ακόμη, είτε έχει ξεκινήσει αλλά είναι τραγελαφικής κάλυψης στα πιο πολλά κράτη του κόσμου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη προβεί στα βήματα προετοιμασίας για την μελέτη των δικτύων 6G. Ακούγεται εξαιρετικά πρόωρο, μεν, μα η αλήθεια είναι πως κατά βάση ακολoυθεί ως κίνηση τον καθιερωμένο δεκαετή "κύκλο" της τηλεπικοινωνιακής αγοράς: η έρευνα για τα δίκτυα 5G είχε ξεκινήσει το 2009 και αυτά έγιναν διαθέσιμα (έστω και σε θεωρητικό επίπεδο...) το 2019, οπότε η έρευνα για τα δίκτυα 6G ξεκινά φέτος, με στόχο αυτά να ξεκινήσουν την λειτουργία τους κάποια στιγμή μέσα στο 2030, σύμφωνα με την Nokia.

H έμπειρη φινλανδική εταιρεία στο πλαίσιο του προγράμματος Hexa-X (που χρηματοδοτείται από την πρωτοβουλία υποστήριξης της καινοτομίας Horizon 2020) θα "συνθέσει εξελιγμένα σενάρια χρήσης, δημιουργήσει τις απαραίτητες τεχνολογίες υποδομής και δομήσει την σχετική αρχιτεκτονική" που θα επιτρέψουν μακροπρόθεσμα την υλοποίηση ασύρματων δικτύων επόμενης γενιάς.

Η επιτροπή του Hexa-X έχει ήδη εντοπίσει έξι τομείς όπου θα χρειαστεί πολλή ερευνητική δουλειά ώστε οι σχετικές προκλήσεις να ξεπεραστούν: την τεχνητή νοημοσύνη και την πλήρη εμπιστοσύνη ανθρώπων και συστημάτων σε αυτήν, την διαχείριση πόρων διαφορετικών τεχνολογιών σε ενοποιημένα δίκτυα, την κάλυψη απόμακρων περιοχών με τις ίδιες τεχνολογίες που αξιοποιούνται στις μητροπόλεις, την εξ ορισμού χρήση της λιγότερης δυνατής ενέργειας για την λειτουργία των δικτύων αυτών, την καθιέρωση πάρα πολύ υψηλών ταχυτήτων σύνδεσης ανεξαρτήτων συνθηκών και βέβαια την επίτευξη ασφάλειας και ιδιωτικότητας για τα απίθανου όγκου δεδομένα που θα διακινούνται. Όχι και λίγα. Για να δούμε, λοιπόν, τί... θα δούμε σε λίγα χρόνια!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ