Ηuawei/Honor: το Android 10 σε πολλά κινητά τους σύντομα

Παρά το αμερικανικό embargo και τις σχετικές δυσκολίες - ποιά μοντέλα θα αναβαθμιστούν επιβεβαιωμένα;

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και έναν μήνα περίπου πια η Huawei με την κυβέρνηση Trump και την καταχώρηση της πρώτης σε "μαύρη λίστα" που απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρείες να έχουν εμπορική σχέση μαζί της συνεχίζει να μην έχει επιλυθεί. Προς τιμήν του, ωστόσο, ο κινεζικός κολοσσός φαίνεται πως αξιοποιεί στο maximum το μεσοδιάστημα έως τα μέσα Αυγούστου (οπότε λήγει η "περίοδος χάριτος" που έχει για λήψη αναβαθμίσεων και ενημερώσεων ασφαλείας από την Google) ώστε να προσφέρει σε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα παρόντα κινητά του την επόμενη έκδοση του Android, την δέκατη ή γνωστή μέχρι στιγμής ως Q.

H Huawei με επίσημη ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε πως θα προσφέρει το Android 10 στα παρακάτω smartphones της: P30 Pro, P30, P30 Lite, Mate 20 Pro, Mate 20, Mate 20X 5G, P20 Pro, P20, P Smart 2019, P Smart+ 2019, P Smart Z, Mate 10 Pro, Mate 10, Mate 10 Lite καθώς και τις εκδόσεις Porsche Design των Mate 20 και Mate 10 (δεν κυκλοφορούν ή κυκλοφόρησαν όλα στην Ελλάδα). Παράλληλα, καθώς η Honor ανήκει στην Huawei, το ίδιο θα ισχύσει και για την πρόσφατη σειρά 20 αλλά και για το Honor View 20 του Ιανουαρίου (είχε επιβεβαιωθεί σε άλλη πρόσφατη ανακοίνωση).

H έκδοση του Android 10 για τα κινητά των Huawei και Honor έχει κατατεθεί στην Google για έγκριση εδώ και αρκετό καιρό, με τα αντίστοιχα γραφικά περιβάλλοντα των EMUI και Magic να διατηρούνται, αλλά όλες τις βελτιώσεις και προσθήκες του Android Q παρούσες (όπως επιβεβαιώνεται από χρήστες που εγκατέστησαν δοκιμαστικές εκδόσεις των δύο). Από την πλευρά της, άλλωστε, η Huawei έχει δεσμευτεί πως θα προσφέρει η ίδια ενημερώσεις ασφαλείας για τα υπάρχοντα κινητά της, ακόμη κι αν δεν βρεθεί λύση στο όλο ζήτημα του embargo έως τα μέσα Αυγούστου.

Ας ελπίσουμε, ωστόσο, πως αυτό θα συμβεί εγκαίρως καθώς - μεταξύ μας - στην ουσία κανείς δεν θέλει ο δεύτερος μεγαλύτερος, ή και ήδη μεγαλύτερος, κατασκευαστής smartphones στον κόσμο να ολοκληρώσει, αξιοποιήσει και καθιερώσει δική του "εκδοχή" του λειτουργικού Android, διαφορετική από αυτήν της Google (για μία σειρά από λόγους). Η Huawei βρίσκεται σε αυτήν την διαδικασία εδώ και καιρό, μπορεί να μην την ολοκληρώσει φέτος και να "γράψει ζημιές" μεγάλες για το 2019 - σύμφωνα με την γνώμη ουκ ολίγων αναλυτών αυτό ήταν ίσως και το ζητούμενο του embargo... - αλλά η κατακερματισμένη παγκόσμια αγορά του Android που θα προέκυπτε σε αυτό το σενάριο θα δημιουργούσε (και κατά την ίδια την Google πια) μεγαλύτερα προβλήματα. Όπως πάντα, ίδωμεν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ