iPhone X: κατ' αρχήν, επιτυχία

Εντυπωσιακά ξεκινά την πορεία του το ακριβότερο κινητό της Apple - σχολιάζουμε

Κυκλοφoρεί, λοιπόν, αισίως εδώ και 10 ημέρες σε όλες πρακτικά τις Δυτικές αγορές το νεότερο, περισσότερο τεχνολογικά εξελιγμένο και ακριβότερο κινητό που έχει ποτέ προωθήσει η Apple, το iPhone X - και είναι ασφαλές να εξαχθούν μερικά πρώτα συμπεράσματα για την έως τώρα πορεία του. Όλα δείχνουν πως οι προβλέψεις των αναλυτών ήταν, έτσι για... αλλαγή, σωστές: παρά το υψηλό του κόστος (€1200/€1300) το iPhone X και "ξεπούλησε", και το στοκ του δεν ήταν επαρκές, και οι καθυστερήσεις παράδοσης για όσους δεν το προπαρήγγειλαν από νωρίς δείχνουν να ξεπερνούν πλέον τις 4-6 εβδομάδες. Βάσει των προβλημάτων παραγωγής που αντιμετώπισε η Apple προς το τέλος της όλης διαδικασίας, όλα αυτά ήταν εν πολλοίς αναμενόμενα: αν μη τί άλλο, η αυξημένη ανησυχία για την διαθεσιμότητα του iPhone X φαίνεται να βοήθησε, παρά να επηρέασε αρνητικά, τις πωλήσεις του.

Η αυξημένη ζήτηση για το iPhone X σε σχέση με τα δύο iPhone 8/8 Plus που κυκλοφόρησαν τον Σεπτέμβριο ήταν επίσης αναμενόμενη, καθώς είναι το "Νο 10" αυτό που εν τέλει και η ίδια η Apple προώθησε ως "το επόμενο βήμα" στα iPhone. Ως στοιχεία διαφοροποίησης ο αμερικανικός κολοσσός προβάλλει τόσο την ανασχεδιασμένη πρόσοψη του νέου της smartphone - με περιορισμένο πλαίσιο οθόνης, έστω κι αν δεν είναι το μικρότερο σε κινητό φέτος - όσο και την απεικόνιση τεχνολογίας OLED (κατασκευής Samsung με προσαρμογές της Apple για την υψηλότερη δυνατή ποιότητα). Το εξελιγμένο σύστημα ανίχνευσης προσώπου με κάμερες που επίσης φιλοξενείται στην πρόσοψη - στην αμφιλεγόμενη "εγκοπή" στο πάνω μέρος της οθόνης - ήταν αυτό που δημιούργησε αρχικά κατασκευαστικά "θέματα" στην Apple. Η επιλογή να ενεργοποιεί, ωστόσο, κανείς το κινητό του απλώς... κοιτάζοντάς το η αλήθεια πως προσδίδει στην χρήση του iPhone X ελκυστικά μελλοντολογική χροιά.

Τα παραπάνω νέα στοιχεία ήταν αρκετά για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον εκατομμυρίων καταναλωτών σε όλο τον κόσμο, εξ ου και η επιτυχής πρεμιέρα του iPhone X. Η Apple δεν δημοσιοποιεί ακριβή στοιχεία πωλήσεων για τα προϊόντα της, στατιστικά στοιχεία ωστόσο που συλλέγονται από εταιρείες καταγραφής χρήσης συσκευών συνδεδεμένων στο Internet "μιλούν από μόνα τους": μέσα σε μόλις δύο ημέρες (!) το νέο κινητό του αμερικανικού κολοσσού κατάφερε να πάρει ποσοστό, σχεδόν 1%, στην απέραντη εγκατεστημένη βάση των iPhone παγκοσμίως - περίπου 750 εκατομμύρια συσκευές - σημειώνοντας περισσότερες αρχικές πωλήσεις τόσο σε σχέση με τα iPhone 8/8 Plus, όσο και με τα iPhone 7/7 Plus.

Τώρα... "αρχίζουν τα δύσκολα", ωστόσο, για την Apple, καθώς θα πρέπει ν' αποδείξει πως το πολύ καλό εμπορικό ξεκίνημα του ακριβότερου smartphone της δεν μπορεί ν' αποδοθεί μόνο στον ενθουσιασμό των σκληροπυρηνικών της οπαδών - που θα το αγόραζαν ούτως ή άλλως μα είναι πεπερασμένοι σε αριθμό - αλλά σε ένα γενικότερο ενδιαφέρον της αγοράς για τα κινητά της και την μελλοντική κατεύθυνση που αυτή θέλει ν' ακολουθήσουν. Η Wall Street θα παρακολουθεί πάρα, μα πάρα πολύ προσεκτικά τα επόμενα δύο τρίμηνα: αν η ζήτηση για το iPhone X μετά από την κάλυψη των "παραδοσιακών" οπαδών της Apple συνεχίσει να είναι υψηλή, η Apple μπορεί ν' αναδειχθεί στην πρώτη εταιρεία με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Αν όχι, οι συζητήσεις περί αδυναμίας της αμερικανικής εταιρείας να καινοτομήσει επαρκώς θα επανέλθουν.

Για την ώρα, πάντως, το αμερικανικό χρηματιστήριο ανταμοίβει τις προοπτικές της Apple με αύξηση της τιμής μετοχής της στο ανώτερο σημείο που έχει κινηθεί φέτος και ένα από τα υψηλότερα στην ιστορία της (και βελτιωμένο κατά 45% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό). Ο πιθανότερος λόγος γι' αυτό, μάλιστα, δεν δείχνει να είναι τόσο ο αριθμός των αρχικών πωλήσεων όσο η διατήρηση των... ληστρικών σχεδόν περιθωρίων κέρδους που η Apple συνεχίζει να επιδιώκει στα προϊόντα της: το iPhone X κοστίζει για να κατασκευαστεί μόλις $357, ποσό που οδηγεί σε περιθώριο κέρδους της τάξης του 65% (!). Ακόμη κι αν αφαιρέσει στην συνέχεια κανείς τα κόστη ανάπτυξης, προώθησης, μεταφοράς και διανομής, δεν απομακρύνεται από το... καθιερωμένο πια περιθώριο κόστους του 40%-45% που απολαμβάνει σχεδόν πάντοτε η Apple - εξ ου και η ευνοϊκή στάση της Wall Street.

Σημαντικό ρόλο στα παραπάνω θα παίξει και το περίφημο "word of mouth" των πρώτων εκατομμυρίων κατόχων iPhone X: τα μέσα ενημέρωσης στις αξιολογήσεις τους αναγνώρισαν πως πρόκειται για το πλέον φιλόδοξο κινητό της Apple, αλλά εξέφρασαν και αμφιβολίες ή ερωτηματικά σχετικά με ορισμένα στοιχεία του και το πώς αυτά θα κριθούν σε πλαίσιο καθημερινής χρήσης (όπως το σύστημα αναγνώρισης προσώπου και η οθόνη τεχνολογίας OLED). Το κοινό είναι πάντοτε ο καλύτερος κι αυστηρότερος κριτής - και το Web έχει καταστήσει εξαιρετικά εύκολη την δημοσίευση εντυπώσεων από οποιονδήποτε.

H Apple πάντως δηλώνει πως το iPhone X έχει σχεδιαστεί με προσοχή στην λεπτομέρεια και ελεγχθεί εξαντλητικά από ποιοτικής πλευράς, καθώς και ότι τα όποια αρχικά προβλήματα υπήρξαν στην διαδικασία παραγωγής επιλύθηκαν: το iPhone X θα είναι σύντομα, πιθανώς από τις αρχές του 2018, διαθέσιμο σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να το αγοράσει. Αξιόπιστες πηγές την επιβεβαιώνουν, αναφέροντας πως ο κολοσσός του Cupertino έχει ήδη δρομολογήσει για τον Ιανουάριο αύξηση τους ρυθμού παραγωγής των iPhone Χ κατά 45% (!) σε σχέση με τον παρόντα (οι ίδιες πηγές μάλιστα θέλουν την Apple να μειώνει τον ρυθμό παραγωγής των iPhone 8 κατά 60%). Το μόνο που απομένει να διαπιστώσουμε, κοινώς, είναι πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των καταναλωτών που θα διατηρήσει γνήσιο ενδιαφέρον για το iPhone X μετά την εορταστική περίοδο. Για να δούμε... τί θα δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ