iPhone 12: τέσσερα μοντέλα, καμία έκπληξη

H Apple επιβεβαιώνει τις διαρροές, εντυπωσιάζει πάντως με τις δυνατότητες των νέων κινητών της

Σε πλαίσιο που έχει εξελιχθεί σε... παράδοση πλέον - σχεδόν ο,τιδήποτε επιδείχθηκε στην σχετική παρουσίαση είχε διαρρεύσει με ακρίβεια - η Apple επιβεβαίωσε λεπτομερώς τα νέα κορυφαία της smartphones για το επόμενο 12μηνο, τα iPhone 12. Και τα τέσσερα μοντέλα της σειράς χαρακτηρίζονται από design που θυμίζει πάρα πολύ τα σε πολλούς αγαπημένα iPhone 4/5, στηρίζονται στον νέο, πανίσχυρο κεντρικό επεξεργαστή A14 του αμερικανικού κολοσσού, υποστηρίζουν Δικτυακή πρόσβαση μέσω δικτύων 5G, αξιοποιούν οθόνες τεχνολογίας OLED και προσφέρουν ευδιάκριτα έως εντυπωσιακά βελτιωμένα συστήματα φωτογράφισης σε σχέση με τα παρόντα (ήδη πάρα πολύ καλά) iPhone 11. Όλα επίσης ενσωματώνουν υποσύστημα ασύρματης φόρτισης με ενσωματωμένο μαγνήτη που η ίδια η Apple ονόμασε... Magsafe (!), παραπέμποντας φυσικά στην πασίγνωστη υποδοχή των παλαιότερων μοντέλων MacBook.

Αν υπήρξε μία έκπληξη - σαφέστατα ευχάριστη - στην σειρά των iPhone 12 που ανακοίνωσε η Apple ήταν αυτή: το μικρότερο μοντέλο της, το iPhone 12 Mini, είναι... "μόνο στο μάτι μικρό" καθώς ναι μεν το μέγεθός του με την οθόνη των 5.4 ιντσών είναι περιορισμένο, αλλά από πλευράς επεξεργαστικής δύναμης και ικανότητας του φωτογραφικού υποσυστήματος δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτε από το "κανονικό" iPhone 12 των 6.1 ιντσών. Και τα δύο μοντέλα ξεκινούν από τα 64GB αποθηκευτικού χώρου (έως τα 256) και θα διατεθούν σε πέντε διαφορετικά, καινούργια χρώματα.

Παράπονο, από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει να έχουν όσοι ή όσες σκοπεύουν να αξιοποιήσουν ένα νέο iPhone σοβαρά για φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση, καθώς τα δύο μοντέλα iPhone 12 Pro - αυτό με οθόνη 6.1 και αυτό με οθόνη 6.7 ιντσών - εμφανίζονται όχι μόνο ισχυρότερα σε όλους τους τομείς των σχετικών λειτουργιών και περισσότερο ευέλικτα από ποτέ, αλλά και ικανά να προσφέρουν πράγματα που κανένα άλλο κινητό της αγοράς δεν μπορεί. Σε αυτά περιλαμβάνεται η σύλληψη, για πρώτη φορά σε καταναλωτική συσκευή, video ανάλυσης εικόνας 4Κ HDR διαμορφωμένου κατά Dolby Vision (!), με την απαραίτητη οπτική πληροφορία για επαγγελματική επεξεργασία άθικτη, καθώς και την σύλληψη φωτογραφιών στην ανώτερη δυνατή ποιότητα (ProRAW), με μηδενική συμπίεση και πάλι όλη την οπτική πληροφορία που επιτρέπει επαγγελματική επεξεργασία διαθέσιμη στον χρήστη όπως σε φωτογραφικές DSLR.

Τα μοντέλα iPhone 12 Pro φέρουν και τρίτο φακό σε σχέση με τα "απλά" iPhone 12 - έναν τελέ με αισθητήρα της ίδιας ανάλυσης 12 Megapixels όπως αυτόν του ευρυγώνιου και υπερευρυγώνιου φακού - αλλά και το σύστημα μέτρησης βάθους πεδίου LiDAR που ενσωματώνουν τα πλέον πρόσφατα iPad Pro για ταχύτερη κι ακριβέστερη σκόπευση και εστίαση. Το υποσύστημα LiDAR βρίσκει εφαρμογή και σε άλλους τομείς, όπως αυτός της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality). Τα μοντέλα Pro ξεκινούν από τα 128GB αποθηκευτικού χώρου (έως τα 512) και θα διατίθενται σε τέσσερα, επίσης νέα κι ομολογουμένως καλοδιαλεγμένα χρώματα.

Τα καινούργια μοντέλα iPhone δεν θα γίνουν διαθέσιμα όλα το ίδιο διάστημα: τα 12 και 12 Mini στο τέλος Οκτωβρίου, ξεκινώντας από τα $799 και $699 αντιστοίχως, ενώ τα 12 Pro και 12 Pro Max στο τέλος Οκτωβρίου και μέσα Νοεμβρίου ξεκινώντας από τα $999 και τα $1099 αντιστοίχως. Οι ελληνικές και παραδοσιακά αυξημένες τιμές πώλησης σε σχέση με τις αμερικανικές δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. H Apple υπογράμμισε πως κράτησε αυτές τις τιμές πώλησης των νέων iPhone στο ίδιο επίπεδο με αυτό των iPhone 11 παρά τις τεχνικές βελτιώσεις που φέρουν, βολικά... ξεχνώντας πως παράλληλα δεν περιλαμβάνει πλέον στην συσκευασία ενσύρματα ακουστικά και φορτιστή (κάτι για το οποίο έχουν εκφραστεί από πολλούς ενστάσεις που δεν φαίνεται να απασχολούν τον αμερικανικό κολοσσό). Δεν μπορεί, πάντως, παρά να παραδεχθεί κανείς πως χωρίς να κάνει κάποιου είδους... εντυπωσιακή υπέρβαση ή να καινοτομήσει, η Apple εν πολλοίς ικανοποιεί με όσα νέα στοιχεία και λειτουργίες έχει προσθέσει στην σειρά 12. Για εντυπώσεις πρακτικές, επιφυλασσόμαστε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ