iPhone 11: η Apple αντεπιτίθεται

Οι Αμερικανοί προσφέρουν περισσότερα για λιγότερα, εντείνουν τον ανταγωνισμό με το Android

Σε μία συνέντευξη Τύπου από την οποία - βάσει των διαρροών τους περασμένους μήνες - δεν περιμέναμε πολλές εκπλήξεις, μα... εισπράξαμε ορισμένες τιμολογιακές ούτως ή άλλως, η Apple αποκάλυψε το πώς σκοπεύει να πορευθεί τα επόμενα χρόνια με τα iPhone. Από την φετινή χρονιά ενοποιούνται οι διαφορετικές "κατηγορίες" ("R"/"S") σε "γενιές" με κατανοητή αριθμολόγηση ("11") και τα μοντέλα διακρίνονται σε "απλά" και "Pro". Στα δεύτερα κάνουμε αναλυτική αναφορά σε ξεχωριστό άρθρο βέβαια, όμως το μοντέλο που θα σημειώσει μακράν τις περισσότερες πωλήσεις μέχρι... του χρόνου τέτοιο καιρό - οπότε και περιμένουμε τον σημαντικό ανασχεδιασμό των iPhone συνολικά - είναι σαφώς το "απλό 11". Το οποίο όμως ο αμερικανικός κολοσσός έχει φροντίσει, από το επίπεδο του περσινού XR, να ωθήσει υψηλότερα για... λιγότερα χρήματα!

Το iPhone 11 σχεδιαστικά δεν παρεκκλίνει από το XR και η μόνη μεγάλη διαφορά στην όψη είναι εκείνη που παραπέμπει και στο "βήμα μπροστά" για το "εισαγωγικό" αυτό μοντέλο: η νέα διάταξη με τους δύο πλέον φακούς στο πίσω μέρος, κατά τι... ακαλαίσθητη αλλά σαφέστατα απαραίτητη για να συναγωνιστεί η συσκευή αυτή αξιόμαχα τα καλύτερα μοντέλα Android με κόστος κάτω των €1000. Οι δύο κάμερες, με τον κύριο και ευρυγώνιο φακό, στηρίζονται στον ίδιο αισθητήρα ανάλυσης 12 Megapixel. Αυτά δεν "ακούγονται" πολλά στην εποχή των 48 ή και 64 Megapixel άλλων κινητών, αλλά είναι στην πραγματικότητα υπεραρκετά για την λήψη πολύ καλών φωτογραφιών και video για τις ανάγκες των πιο πολλών από μας.

Η Apple προτίμησε αντί για τα πολλά Megapixels να δώσει έμφαση στο τμήμα του software ελέγχου, το οποίο προσφέρει (επιτέλους!) λειτουργία Night Mode για καλύτερες λήψεις στο ημίφως ή και το σκοτάδι (για το αν ξεπερνά τα κορυφαία σε αυτό Pixel της Google απομένει ν' αποδειχθεί) και μία σειρά από άλλες δυνατότητες που ναι μεν δεν συναντούμε πρώτη φορά, μα το iPhone χρειαζόταν για να αγγίξει το επίπεδο που τα κορυφαία κινητά με Android είχαν κατακτήσει ήδη από πέρυσι. Πίσω από αυτήν την εξέλιξη, βέβαια, κρύβεται και ο ισχυρότερος κεντρικός επεξεργαστής των νέων iPhone, ο A13 Bionic, ο οποίος η Apple ισχυρίζεται πως όχι απλά διατηρεί, αλλά επεκτείνει το πλεονέκτημα που είχε ο προκάτοχός του έναντι οποιουδήποτε άλλου στην αγορά. Το πιθανότερο είναι να έχει δίκιο.

Ο εξελιγμένος επεξεργαστής, με την σειρά του, σχετίζεται άμεσα με την "εξυπνότερη" διαχείριση μπαταρίας του iPhone 11, η οποία προσθέτει μία επιπλέον ώρα αυτονομίας σε σχέση με το iPhone ΧR χωρίς η Apple να μεταβεί σε νέα μέθοδο κατασκευής (παραμένουμε στα 7 nm με αποδοτικότερες διαδικασίες παραγωγής). Στα υπόλοιπα... βελτιώσεις όπου μπορούσαν να γίνουν: περισσότερη ανθεκτικότητα για το περίβλημα του iPhone 11, περισσότερη αντοχή στο νερό και την σκόνη, ταχύτερη ασύρματη διασύνδεση WiFi/4G+, κάμερα πρόσοψης με ικανότερο φακό κι αισθητήρα, ηχεία με πειστικότερη απόδση του στερεοφωνικού ήχου. Ενδιαφέρουσα και η προσθήκη υποσυστήματος Ultrawide Band για εντοπισμό άλλων συσκευών ή περιφερειακών σε μικρή απόσταση - απομένει να διαπιστώσουμε πώς θα αξιοποιηθεί πρακτικά.

Το σημαντικότερο, όμως, όλων: το νέο αυτό iPhone θα πωλείται στις ΗΠΑ από τις 20/9 σε έξι διαφορετικά χρώματα και σε τιμές που ξεκινούν από τα $699 (προφανώς για το μοντέλο με αποθηκευτικό χώρο στα 64 GB - αυτός μπορεί ν' ανέλθει μέχρι τα 256 GB). Η μείωση τιμής δεν είναι πολύ μεγάλη (μόλις $50), αλλά επιτρέπει στο iPhone 11 να κινηθεί κάτω από το "ψυχολογικό όριο" των $700 και να τοποθετηθεί ατναγωνιστικά στην μέση κατηγορία των σύγχρονων smartphones όταν συνυπολογιστεί το οικοσύστημα, το App Store και οι αναβαθμίσεις λειτουργικού συστήματος της Apple (επίσημα πλέον όχι λιγότερες από τρεις).

Φυσικά... ιδέα δεν έχουμε ακόμη όσον αφορά στο πώς θα "μεταφραστούν" αυτά τα $699 στην Ελλάδα, μα ακόμη και με την κάκιστη τάση προσαυξήσεων που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια αποκλείεται να πλησιάσουν τα... €929 που είχαν αλλοιώσει την πολύ καλή συνολική εικόνα του iPhone XR πέρυσι. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ