Huawei: το επόμενο κορυφαίο κινητό της χωρίς apps της Google

O κινεζικός κολοσσός πλέον στην θέση που όλοι απευχόμασταν, υπάρχει ακόμη χρόνος για διευθέτηση

Πέρασε ο Μάιος, πέρασε ο Ιούνιος και ο Ιούλιος (για την ακρίβεια ολόκληρο το καλοκαίρι) αλλά δυστυχώς το λυπηρό σήριαλ της σύγκρουσης ανάμεσα στην Huawei και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump δεν έχει ακόμη λήξει. Υπενθυμίζουμε πως ο Trump έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει τον κινεζικό κολοσσό ως μοχλό πίεσης προς το Πεκίνο στον πόλεμο για τους δασμούς εισαγωγής που διεξάγει εδώ και ενάμισι χρόνο περίπου, εντάσσοντας την Huawei σε λίστα του Υπουργείου Εμπορίου με εταιρείες που απαγορεύεται να συνεργάζονται με αμερικανικές. Αυτό είχε ως άμεση συνέπεια την μη δυνατότητα χρήσης του λειτουργικού Android της Google από την Huawei με τον τρόπο που η δεύτερη το έκανε ως την άνοιξη, όμως η αμερικανική κυβέρνηση είχε δώσει περιθώριο τριών μηνών για επέκταση της υποστήριξης από την Google, ίσως θεωρώντας πως μέχρι το φθινόπωρο το όλο ζήτημα θα είχε λυθεί.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν συνέβη και τώρα η Huawei αντιμετωπίζει τον υπαρκτό πια κίνδυνο να υποστεί το πρώτο μεγάλο εμπορικό της πλήγμα από τις επιλογές του Trump: αν και πριν από λίγες ημέρες δόθηκε νέα παράταση-άδεια υποστήριξης από την Google για τρεις μήνες, αυτή αφορά σε υπάρχουσες συσκευές της Huawei και μόνο. Δεν καλύπτει, με άλλα λόγια, την επικείμενη κυκλοφορία του πολυσυζητημένου Mate 30/30 Pro, το οποίο θα παρουσιαστεί και διατεθεί το αργότερο ως το τέλος Νοεμβρίου. Το Mate 30/30 Pro θα είναι το κορυφαίο μοντέλο της Huawei για φέτος, προορισμένο να συγκρουστεί με τα Samsung Note 10/10 Plus, Google Pixel 4 και τα νεότερα iPhone. Ενδεχόμενο σχετικό πλήγμα, λοιπόν, για τους Κινέζους δεν θα εντοπιζόταν μόνο στο επίπεδο των εσόδων, αλλά και της δημόσιας εικόνας.

Η μη συνεργασία της Google με την Huawei όσον αφορά στο Mate 30/30 Pro θα σήμαινε πως τα δύο αυτά smartphones δεν θα έφεραν προεγκατεστημένα τα δημοφιλέστατα apps των Αμερικανών - από το Maps και το Mail, μέχρι το YouTube και το Photos. To σημαντικότερο: τα κινητά αυτά δεν θα είχαν πρόσβαση στο Google Play, το Δικτυακό δηλαδή "κατάστημα" της Google απ' όπου οι επίδοξοι κάτοχοί τους θα προμηθεύονταν όλα τα άλλα δημοφιλή apps, από το Facebook και το Twitter μέχρι το Instagram, το Pinterest και αμέτρητα άλλα. Η φύση βέβαια των περιορισμών που έχει θέσει ο Trump σημαίνει πως η Huawei δεν θα ήταν σε θέση να προσφέρει πολλά από αυτά τα apps ούτως ή άλλως, καθώς τα σημαντικότερά τους ανήκουν σε αμερικανικές εταιρείες.

Οι Κινέζοι είχαν διαβλέψει τις προθέσεις του Trump εδώ και πολύ καιρό, όλα ωστόσο δείχνουν ότι (α) δεν είναι ακόμη 100% έτοιμοι με το δικό τους λειτουργικό, το HarmonyOS, για χρήση του από κορυφαίες συσκευές τους επιπέδου Mate 30/30 Pro, καθώς και ότι (β) ακόμη και να προχωρούσαν σε διάθεση των νέων Mate με HarmonyOS, θα το έκαναν μόνο για την Κίνα μέσα στο 2019, καθώς στις Δυτικές αγορές θα υπήρχε το εμπόδιο της απουσίας σημαντικών apps. Υπάρχει πάντοτε και μία τρίτη επιλογή, αυτή της χρήσης της "ελεύθερης" (open source) χρήσης του Android από την Huawei, στην οποία περίπτωση ωστόσο τα apps και οι υπηρεσίες της Google θα συνεχίσουν να απουσιάζουν και θα ήταν επιβεβλημένη η χρήση άλλων apps/υπηρεσιών, εναλλακτικών.

Ας ελπίσουμε τώρα που έχει... "φτάσει ο κόμπος στο χτένι" πια, να βρεθεί μία λύση στο όλο θέμα και ο Trump να μην συνεχίσει την τρομοκρατική του τακτική απέναντι στην Huawei και την κινεζική κυβέρνηση (η οποία παρεμπιπτόντως δεν έχει κάνει ούτε βήμα πίσω στην σύγκρουση με την Ουάσινγκτον και δεν δείχνει διατεθειμένη να εκβιαστεί με τον τρόπο που ο Trump ήλπιζε). Είμαστε της άποψης, όπως και πολλοί άλλοι, ότι δεν συμφέρει το καταναλωτικό κοινό να εξαναγκαστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών στον κόσμο να ακολουθήσει δικό του μονοπάτι όσον αφορά στα λειτουργικά συστήματα και ότι ο ανταγωνισμός που έχει προσφέρει η Huawei στις άλλες κατασκευάστριες ώθησε ολοφάνερα το συνολικό επίπεδο του των συσκευών Android υψηλότερα. Εν αναμονή, λοιπόν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ