Huawei Mate 30/Mate 30 Pro, δίχως Google τελικά

Οι Κινέζοι τολμούν, απομένει να διαπιστώσουμε την αντίδραση του καταναλωτικού κοινού

Όπως είχε ανακοινωθεί πως θα συμβεί εδώ και κάποιες εβδομάδες, η Huawei αποκάλυψε πριν από λίγες ώρες στο Μόναχο το νέο της κορυφαίο smartphone για το 2019, το Mate 30 και την "ενισχυμένη" του έκδοση, το Mate 30 Pro. Από τις διαρροές πληροφοριών των προηγούμενων ημερών και εβδομάδων στο Web κανείς μας δεν αμφέβαλλε πως θα ήταν και οι δύο εξαιρετικά ικανές συσκευές, όμως όλοι περιμέναμε να διευκρινιστεί ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα σχετικό με αυτές: είχε βρει κάποιον τρόπο η κινεζική εταιρεία - παρά το εμπάργκο που της επέβαλλε την άνοιξη ο Donald Trump και το... "άχτι" που συνεχίζει να έχει ο Αμερικανός πρόεδρος με αυτήν - να συμπεριλάβει προεγκατεστημένα τα apps και τις υπηρεσίες της Google;

Δυστυχώς - όπως περιμέναμε - τρόπος δεν βρέθηκε: ο διευθύνοντας σύμβουλος της Huawei, ο Richard Yu, επί σκηνής κι επιγραμματικά επιβεβαίωσε πως τα Mate 30/30 Pro στηρίζονται μεν στην "ελεύθερη" έκδοση του Android 10, αλλά δεν ενσωματώνουν τα Google Mobile Services. Αυτό πρακτικά σημαίνει όχι μόνο πως απουσιάζουν τα Google Maps, το Gmail, το YouTube, το Photos και άλλα δημοφιλή apps του αμερικανικού κολοσσού (και οι υπηρεσίες που τα στηρίζουν), αλλά πολύ περισσότερο πως απουσιάζει το Google Play: το app store μέσα από το οποίο εκατομμύρια χρήστες Android σε όλον τον κόσμο έχουν συνηθίσει να εγκαθιστούν τις δημοφιλέστερες εφαρμογές γι' αυτό το λειτουργικό σύστημα. Δίχως τα προαναφερθέντα δεν θα είναι, ομολογουμένως, καθόλου εύκολο να πείσει η Huawei το Δυτικό κοινό (το κινεζικό δεν χρησιμοποιεί προϊόντα της Google εδώ και χρόνια) πως τα νέα Mate, ασχέτως προδιαγραφών, θα καλύψουν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του.

Οι Κινέζοι δεν προτίθενται να μείνουν άπραγοι πάντως. Σε πρώτο επίπεδο προσφέρουν το δικό τους "υποκατάστατο" του Google Play, το App Gallery, το οποίο προσφέρει αυτήν την στιγμή πάνω από 45.000 apps. Σε δεύτερο επίπεδο αφιερώνουν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια (σε βάθος πενταετίας) προκειμένου να βοηθήσουν τους δημιουργούς apps και Δικτυακών υπηρεσιών να ενισχύσουν κι αξιοποιήσουν τα δικά της Huawei Mobile Services. Η προσπάθεια αυτή ενδέχεται ν' αποδειχθεί με το πέρασμα του χρόνου μάταιη - δεν έχει παρά να θυμηθεί κανείς την αντίστοιχη αποτυχημένη της Microsoft που επίσης είχε επενδύσει πάρα πολλά για χρόνια στο app store του δικού της λειτουργικού, του Windows Phone - όμως ο κινεζικός κολοσσός σε αυτό το σημείο θεωρεί πως δεν έχει άλλη επιλογή και κανείς δεν τον αδικεί.

Με... αυτά και μ' εκείνα, ωστόσο, το καταναλωτικό κοινό που ενδιαφέρεται για ένα Mate 30/30 Pro βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλλημα ουκ ολίγων εκατοντάδων ευρώ (τα δύο μοντέλα ξεκινούν από τα €799 και €1099 αντίστοιχα). Από την μία πλευρά τα δύο κινητά στηρίζονται σε πανίσχυρο επεξεργαστή (τον ολοκαίνουργιο Kirin 990), ενσωματώνουν άφθονη μνήμη λειτουργίας και αποθηκευτικό χώρο, φέρουν πάρα πολύ καλές οθόνες, εξαιρετικά ικανά φωτογραφικά υποσυστήματα, συμβατότητα με δίκτυα τηλεφωνίας 5G, κι ευμεγέθεις μπαταρίες. Κινούνται, με μία λέξη, στο ανώτατο επίπεδο hardware των κινητών που βασίζονται σε Android για το 2019 και πιθανότατα το πρώτο μισό του 2020.

Από την άλλη πλευρά η απουσία των apps/υπηρεσιών της Google δεν μπορεί να υποτιμηθεί, ειδικά σε συσκευές υπολογίσιμου κόστους. Οι επιλογές, δε, που έχουν οι καταναλωτές αγοράζοντας ένα Mate 30/30 Pro δεν είναι ακόμη σαφείς. Μπορεί π.χ. μέσα στους επόμενους μήνες να αρθεί το εμπάργκο και η Huawei να ανανεώσει ελεύθερα την συνεργασία της με την Google. Μπορεί κάποιοι χρήστες ν' αγοράσουν τα Mate σκοπεύοντας να εγκαταστήσουν οι ίδιοι (sideloading) το Google Play και τα apps. Μπορεί, επίσης, αυτό να μην λειτουργήσει αν η Google επιβάλλει στην Huawei τους περιορισμούς πιστοποίησης που επέβαλλε π.χ. στην Meizu (η οποία... πονηρά είχε αρχικά συμπεριλάβει ένα app εγκατάστασης των υπηρεσιών της Google στο δικό της αντίστοιχο app store αλλά οι Αμερικανοί "απέκλεισαν" στην συνέχεια).

Το μόνο βέβαιο είναι πως θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα (α) να διαπιστώσουμε ποιά θα είναι η στάση του καταναλωτικού κοινού της Ευρώπης απέναντι σε αυτές τις κορυφαίες, βασισμένες σε Android αλλά μη-Google συσκευές, αλλά και σε βάθος χρόνου (β) να διαπιστώσουμε αν η Huawei έχει την απαραίτητη δυναμική, υπομονή και επιμονή να χαράξει τον δικό της δρόμο, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα τρίτο οικοσύστημα εφαρμογών και υπηρεσιών ανταγωνιστικό αυτών της Apple και της Google. Οι Κινέζοι βρίσκονται σε θέση σαφώς καλύτερη από την αντίστοιχη της Microsoft που οδήγησε σε αποτυχία, όμως η παγκόσμια αγορά των smartphones ποτέ δεν ήταν περισσότερο πολωμένη απ' όσο είναι σήμερα. Για να δούμε λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ