Honor View 20

Χαρακτήρας φωτογραφικός, επιδόσεις κορυφής

Το προσεγμένο design και η κορυφαίου επιπέδου επεξεργαστική δύναμη του View 20 πιθανώς θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν από μόνα τους την διαφορά στο κόστος απόκτησης του συγκεκριμένου smartphone σε σχέση με ό,τι μάς είχε συνηθίσει η Honor στο παρελθόν. Όμως αυτό είναι, όπως είχαμε εξ αρχής υπογραμμίσει, ένα φωτογραφικό κινητό, με την έννοια πως έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις δυνατότητές του σύλληψης εικόνας και video. Είναι το πρώτο smartphone προς πώληση που αξιοποιεί για την κύριά του κάμερα τον αισθητήρα IMX 586 της Sony, ανάλυσης 48 (!) Megapixels - απίθανα υψηλής κι αναφερόμενης σε κάθε ευκαιρία από την Honor. Οι προσδοκίες μας, λοιπόν, ήταν ευνόητα υψηλές σε αυτόν τον τομέα και το View 20 σε γενικές γραμμές ανταποκρίθηκε με άνεση σε αυτές - όπως θεωρούμε πως θα κάνει και στις αντίστοιχες των επίδοξων κατόχων του.

Κατ' αρχήν, ας... "βγάλουμε από την μέση" το ζήτημα της φωτογράφησης στα 48 Megapixel με κινητό: η Honor τιμά... το όνομά της (κυριολεκτικά), παραδεχόμενη πως η χρήση τόσο υψηλής ανάλυσης δεν είναι ούτε για όλες τις συνθήκες, ούτε για... "φωτογράφηση στο φτερό": η καλύτερη προσφερόμενη σχετική επιλογή, η 48 MP AI Ultra Clarity, αφενός δεν μπορεί ν' αξιοποιηθεί με κακό φωτισμό (ο κόκκος θα ήταν ανυπόφορος), αφετέρου κατά την σύλληψη χρειάζεται λίγα δευτερόλεπτα (και σταθερό χέρι καθώς δεν εφαρμόζεται οπτική σταθεροποίηση) ώστε να συνθέσει την τελική φωτογραφία από έναν αριθμό διαδοχικών λήψεων. Το αποτέλεσμα όμως, πάντοτε με αυτά ως δεδομένα, ομολογούμε πως μάς κατέπληξε με το επίπεδο λεπτομέρειας που μπορεί να προσφέρει και την απίθανα πολλή οπτική πληροφορία που μπορεί να εμπεριέχει. Τα μεγέθη αρχείων που παράγονται είναι βέβαια αντιστοίχως μεγάλα, μα είναι μία δυνατότητα που κανένα άλλο κινητό δεν έχει αυτή τη στιγμή. Τόσο απλά!


Σε συνθήκες... νορμάλ φωτογράφησης το View 20 είναι επίσης πάρα πολύ καλό, προσφέροντας αποτελέσματα ανάλυσης 12 Megapixels καθαρά, με σωστά χρώματα (έστω και... ρομαντικά "τονισμένα" ενίοτε) και πλήθος λεπτομερειών στο προσκήνιο και το παρασκήνιο. Αυτό ισχύει τόσο όταν οι συνθήκες φωτισμού είναι ευνοϊκές, όσο και όταν δεν είναι. Η εκδοχή "νυχτερινής λήψης" (Night Mode) της Honor προσφέρει άλλοτε εντυπωσιακά αποτελέσματα και άλλοτε "απλώς ΟΚ", αυτό ωστόσο είναι κάτι που μπορεί να βελτιωθεί σε βάθος χρόνου με ενημερώσεις λογισμικού και με την ισχυροποίηση των αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης που και σε αυτό το κινητό "λειτουργούν αόρατα" αλλά σαφώς θετικά. Το μόνο μας παράπονο το φωτογραφικό, παραδόξως, αφορά στην κάμερα της πρόσοψης για τις απαραίτητες πλέον selfies, η οποία αξιοποιεί αισθητήρα ανάλυσης 25 Megapixel (χρειαζόταν στ' αλήθεια τόσο υψηλής;) αλλά συχνά παράγει αποτελέσματα υπερβολικά επεξεργασμένα και "τεχνητά". Και πάλι, μία κατάλληλη ενημέρωση λογισμικού μπορεί εύκολα να βελτιώσει σημαντικά το παραγόμενο αποτέλεσμα.

Όσον αφορά στο video, η ποιότητα σύλληψης είναι πολύ καλή - τόσο σε φυσιολογική κίνηση όσο και σε... slo-mo, έστω κι αν έχουμε δει κατά καιρούς υλοποιήσεις ανώτερες ως προς το τελικό αποτέλεσμα - και ναι μεν δεν θα... προβληματίσει ακριβώς τις εξειδικευμένες βιντεοκάμερες σε ανάλυση 1080p ή 2160p, για δημοσίευση ωστόσο στο YouTube ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι παραπάνω από ικανοποιητική. Η δευτερεύουσα κάμερα "βάθους" του View 20 αξιοποιείται και για κάποιες λειτουργίες ακόμη πέραν των φωτογραφικών - όπως π.χ. σε χρήση εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας ή και απλά games "ανάγνωσης κίνησης" - όμως εν τέλει, όπως και σε άλλα smartphones, περισσότερο... demo και διασκεδαστικές είναι, παρά ουσιαστικής πρακτικής αξίας. Δεν θα επιμείνουμε θετικά ή αρνητικά λοιπόν στην προσφορά τους από την συσκευή της Honor: είναι απλό bonus κι όχι λόγος καταναλωτικής επιλογής.


Στα υπόλοιπα, πάντως, κανένα περιθώριο για παράπονο: ο αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων λειτουργεί γρήγορα κι αξιόπιστα, η αυτονομία της συσκευής είναι απίθανη (με μπαταρία χωρητικότητας 4000 mΑh και έξυπνη διαχείρισή της "βγάζει ολόκληρη μέρα" ακόμη και μ' έντονη χρήση), ενώ ούτε την θύρα σύνδεσης ακουστικών, ούτε την δεύτερη θέση κάρτας SIM θα στερηθεί ο κάτοχός της. Για να μην αγγίξει το View 20 το επίπεδο κόστους των πανάκριβων Androidών άλλων εταιρειών έπρεπε να γίνουν κάποιες παραδοχές: η απόδοση ήχου γίνεται με τυπικό ηχείο, η φόρτιση της συσκευής δεν γίνεται ασύρματα (ενσύρματα όμως υποστηρίζεται ταχύτατη φόρτιση) και η αντοχή της στο νερό είναι ικανοποιητική αν μιλάμε για απλό "βρέξιμο" μα όχι πιστοποιημένη για βύθιση (π.χ. IP67/IP68). Στα δικά μας μάτια είναι αποδεκτές αυτές οι παραδοχές, όχι ασυνήθεις κι από τον ανταγωνισμό του View 20 στα ίδια χρήματα.

Το τελευταίο στοιχείο, ωστόσο, είναι αυτό που βοηθά το νέο αυτό smartphone να ξεχωρίσει: το View 20 δικαιούται να θεωρεί ως ανταγωνισμό του όχι μόνο τα καλύτερα μοντέλα των OnePlus και Xiaomi, που συνήθως διεκδικούν μαζί με την Honor τον υψηλότερο δείκτη αξίας/κόστους της αγοράς, αλλά και πολλά από τα top μοντέλα των Samsung και Sony (και βέβαια της μητρικής Huawei) που ζητούν σημαντικά περισσότερα χρήματα. Ναι, στα €669 το View 20 κοστίζει πιο πολύ απ' οποιοδήποτε άλλο κινητό της Honor, αλλά εν τέλει δικαίως, αφού όντως προσφέρει και πιο πολλά απ' οποιοδήποτε άλλο κινητό της εταιρείας αυτής. Είναι λοιπόν όχι μόνο το καλύτερο smartphone που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα στην αγορά η Honor, αλλά ήδη (!) ένα από τα καλύτερα του 2019 - και αυτό που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ως "μέτρο σύγκρισης" πολλοί κατασκευαστές αν θέλουν να κινηθούν σε αυτό το επίπεδο κόστους. Και ποιά απόδειξη ασφαλέστερη της ποιότητάς σου, από το να λειτουργείς ως παράδειγμα; Ε, ναι!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ