Honor 9X

Καλαίσθητος σχεδιασμός, καθημερινές δυνατότητες

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €269,00

Εταιρία: Honor
Διανομή: Honor Greece

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι αν υπάρχει ένας κατασκευαστής smartphones αυτήν την στιγμή που έχει με ειλικρίνεια στην "καρδιά" της στρατηγικής του τον υψηλότερο δυνατό δείκτη αξίας/κόστους, αυτός είναι η Honor - και κανένα μοντέλο της του 2018 δεν είχε αποδείξει του λόγου το αληθές με περισσότερη έμφαση απ' ότι το 8X. Το συγκεκριμένο μοντέλο συγκέντρωνε πολλά από τα χαρακτηριστικά που συναντά κανείς σε πολύ ακριβότερα μοντέλα κινητών, σε τιμή που παρέπεμπε σε συσκευή της μεσαίας κατηγορίας. Δικαίως το 8Χ σημείωσε αξιόλογη εμπορική πορεία και φέτος η Honor επιδιώκει να προσφέρει το ίδιο με τον διάδοχό του, το 9X. Είναι όντως αυτό το smartphone που θα τής χαρίσει για δεύτερη φορά σερί αυτήν την επιτυχία;

Το 9X, από τα πρώτα κιόλας λεπτά χρήσης του, καθιστά ένα πράγμα σαφές: το ότι ζητά χρήματα αντίστοιχα της μεσαίας κατηγορίας κινητών, δεν σημαίνει πως δεν ακολουθεί την κυρίαρχη τάση του 2019 όσον αφορά στο design. Αναφερόμαστε φυσικά στην όλο και πιο μεγάλη οθόνη, με όλο και μικρότερο πλαίσιο και όσο το δυνατόν περισσότερο περιορισμένο τον χώρο που καταλαμβάνει η κάμερα της πρόσοψης (notch). Η Honor κατόρθωσε να προσφέρει σε αυτήν την ζώνη τιμής το λεγόμενο... "smartphone όλο μία οθόνη" υιοθετώντας τεχνική που έχουμε ξαναδεί μα συνεχίζουμε να θεωρούμε ευφυή: το 9Χ "κρύβει" την κάμερα αυτή με την βοήθεια "αναδυόμενου" μηχανισμού. Όταν δεν χρησιμοποιείται, η "selfie cam" είναι αόρατη. Όταν θέλει να την αξιοποιήσει κανείς, εμφανίζεται στο πάνω μέρος της συσκευής μέσα από ένα μικρό άνοιγμα (εκεί όπου άλλοτε βρίσκονταν οι υποδοχές ακουστικών).


Είναι σχεδόν... ρομποτικά φουτουριστική, ειδικά τον πρώτο καιρό, αυτή η εμφάνιση της κάμερας μέσα από το σώμα του 9X - έστω κι αν δεν θα το κρύψουμε πως είχαμε (όπως φανταζόμαστε κι άλλοι δημοσιογράφοι) τις ανησυχίες μας για την αντοχή του όλου μηχανικού συστήματος μακροπρόθεσμα ή και βραχυπρόθεσμα σε περίπτωση π.χ. πτώσης. Η Honor, ωστόσο, έχει φροντίσει ώστε μόλις το 9Χ "αντιληφθεί" απότομη αλλαγή ύψους και την κάμερα ενεργή, να την προστατεύσει "κρύβοντάς" την ακαριαία. H κατασκευή του δείχνει, δε, ανθεκτική στον χρόνο. Το σημαντικότερο: η χρήση αυτού του μηχανισμού αφήνει όλην την επιφάνεια της οθόνης ορατή χωρίς "εγκοπές" ή "τρύπες". Χάρις σε αυτό το γεγονός, αν το 9X είχε κατά τι μικρότερο πλαίσιο γύρω από την οθόνη αυτή, θα ήταν ίσως το ανεπιτήδευτα ομορφότερο smartphone του 2019. Ως έχει, είναι... απλώς το ομορφότερο της κατηγορίας του, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Η οθόνη του 9X αυτή καθ' αυτή κινείται στο επίπεδο ποιότητας που έχει κατακτήσει η Honor την τελευταία διετία: τεχνολογίας LCD μεν, επαρκέστατης ανάλυσης και φωτεινότητας δε, θεωρούμε πως θα ικανοποιήσει οποιονδήποτε επίδοξο κάτοχο του συγκεκριμένου μοντέλου (προσφέρει άλλωστε και σειρά ρυθμίσεων για την προσαρμογή της λειτουργίας της). Το καλαίσθητο design του 9Χ ολοκληρώνει το πίσω μέρος της συσκευής το οποίο - όπως και στο 8Χ και στην σειρά 10/20 - στην επιφάνειά του φέρει σχέδια που έχουν "αποτυπωθεί" στο γυαλί με λέιζερ και αλλάζουν αποχρώσεις ανάλογα με την αντανάκλαση του φωτός. Αυτή τη φορά τα σχέδια έχουν σχήμα "Χ" και, ενώ ομολογούμε πως περιμέναμε να τα είχαμε... βαρεθεί πια ως εικαστικό στοιχείο, μετά από 2-3 ημέρες αρχίσαμε να μην μπορούμε να φανταστούμε το 9X χωρίς αυτά. Κάτι ξέρει η Honor που επιμένει να το αξιοποιεί, ολοφάνερα!


Όσον αφορά στον σχεδιασμό ή την οθόνη του 9Χ σχεδόν κανένα περιθώριο για παράπονο, λοιπόν - κάτι που ισχύει εν πολλοίς και για τα άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά του, πάντοτε λαμβάνοντας στα υπ' όψιν την τιμή πώλησής του. Όσοι και όσες παρακολουθούν την κατηγορία των smartphones από κοντά θα παρατηρήσουν ότι ο κεντρικός του επεξεργαστής είναι ο ίδιος με αυτόν του προκατόχου του, κάτι που ισχύει και για την μνήμη λειτουργίας του μοντέλου που θα διατεθεί στην Ελλάδα (4 GB). Ο αποθηκευτικός χώρος έχει όμως διπλασιαστεί (128 GB αντί για 64), το 9Χ αξιοποιεί μεγαλύτερες κάρτες μνήμης microSD για επέκταση αυτού του χώρου και φυσικά στηρίζεται εξ αρχής στο Android 9.0 με το γραφικό περιβάλλον EMUI 9.1 της Honor (το 8X δέχθηκε σειρά αναβαθμίσεων σχετικών). Το 9Χ, άλλωστε, θα φιλοξενήσει μελλοντικά και το Android 10 (ενώ για το 8Χ του 2018 δεν υπάρχει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση).

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ