Honor 50 5G

Επανεκκίνηση με στυλ, επιστροφή με αξιώσεις

Όσον αφορά στην σύλληψη video τα αποτελέσματα του Honor 50 είναι ανάμικτα. Από την μία πλευρά υπάρχει ευελιξία, καθώς προσφέρονται πολλαπλές επιλογές σε ανάλυση 1080p και 4Κ καιώς και ορισμένες ασυνήθιστες, όπως η σύλληψη κινούμενης εικόνας με την κάμερα της πρόσοψης και την κύρια ταυτόχρονα να φαίνονται πλήρως στο ίδιο κάδρο ή "την μία μέσα στην άλλη" (picture-in-picture) και αντιστρόφως. Αυτές, μαζί με επιλογές για σύλληψη σε πολλά καρέ ή σε slow motion, επίσης απευθύνονται σε vloggers και άλλους ψηφιακούς δημιουργούς. Από την άλλη πλευρά δεν προσφέρεται στην σύλληψη video οπτική σταθεροποίηση - μόνο ηλεκτρονική μέσω λογισμικού - οπότε η ποιότητα του τελικού αποτελέσματος ποικίλλει αναλόγως με το τί κάνει ο χρήστης του Honor 50 την ώρα που βιντεοσκοπεί. Δεν είναι η μόνη συσκευή στην οποία παρατηρείται αυτό, προφανώς, αλλά αξίζει ν' αναφερθεί.

Αν και, συνολικά, το Honor 50 δεν είναι το κορυφαίο φωτογραφικό κινητό αυτήν την στιγμή, τα καλά νέα είναι πως μπορεί να γίνει πολύ καλύτερο σε αυτόν τον τομέα με απλές αναβαθμίσεις λογισμικού. H υπερόξυνση που εφαρμόζει και η συχνά περισσότερο επιθετική απ' όσο είναι απαραίτητο συμπίεση των φωτογραφιών, για παράδειγμα, μπορούν εύκολα να αλλάξουν, όπως και η ηλεκτρονική σταθεροποίηση στην σύλληψη video αξιοποιώντας περισσότερες από τις δυνατότητες του κεντρικού επεξεργαστή του Honor 50. Η εταιρεία υπόσχεται να διαθέσει μία μεγάλη αναβάθμιση λογισμικού την ημέρα της κυκλοφορίας του - αυτές συχνά περιλαμβάνουν και βελτιώσεις στον έλεγχο της κάμερας - οπότε αξίζει να κάνουμε μία αξιολόγηση εκ νέου έτσι ώστε ν' αναφέρουμε ποιές αλλαγές θα διαπιστώσουμε μετά από την εφαρμογή της.


To Honor 50 στηρίζεται στο ολοκληρωμένο chipset Snapdragon 778G της Qualcomm, το οποίο θεωρητικά προορίζεται για χρήση σε μέσης και ανώτερης, όχι ανώτατης, κατηγορίας smartphones του 2021. Στην πράξη, ωστόσο, αποδείχθηκε τόσο γρήγορο όσο και το OnePlus 9 Pro (το οποίο φέρει τον κορυφαίο επεξεργαστή Snapdragon 888) στην πλειοψηφία των σεναρίων χρήσης που ενδιαφέρουν το καταναλωτικό κοινό. Αυτό ισχύει για το μοντέλο με 6 GB μνήμης λειτουργίας και 128 GB αποθηκευτικού χώρου που αξιολογήσαμε, οπότε το μοντέλο με 8 GB μνήμης λειτουργίας και 256 GB αποθηκευτικού χώρου ενδέχεται να έχει ακόμη καλύτερες επιδόσεις. Μόνο με τα πλέον απαιτητικά games για Android, ουσιαστικά, έδειξε να "πιέζεται" το Honor 50 σε σχέση με άλλα κορυφαία φετινά κινητά - μα αυτό άλλους ενδιαφέρει, άλλους όχι. Για τους πρώτους υπάρχουν πάντα τα "gaming phones" με άλλες προδιαγραφές, τα οποία όμως κοστίζουν... δύο φορές όσο το Honor 50 (τουλάχιστον).

To νέο κινητό της Honor από πλευράς λογισμικού στηρίζεται στο Android 11 και στο γραφικό περιβάλλον Magic UI 4.2 της εταιρείας, το οποίο είναι όσο γρήγορο και εύχρηστο ήταν πάντοτε. Σημαντικότερη όλων, φυσικά, είναι η επιστροφή των επίσημων υπηρεσιών και apps της Google στα κινητά της Honor, ξεκινώντας με αυτό: ενώ τα μοντέλα της Huawei συνεχίζουν να στερούνται την πρόσβαση στο Google Play, το Honor 50 την προσφέρει όπως παλιά. Περιλαμβάνονται επίσης διάφορα βοηθητικά και αξιόλογα apps της ίδιας της Honor. Όσον αφορά στις αναβαθμίσεις λογισμικού η εταιρεία δεν έχει κάνει επίσημη ανακοίνωση σχετική, αν οι δεσμεύσεις της οι παρελθούσες όμως ισχύουν, τότε οι καταναλωτές μπορούν να περιμένουν το λιγότερο μία επόμενη έκδοση λειτουργικού συστήματος και δύο χρόνια ενημερώσεων ασφαλείας - πρακτικά ό,τι προσφέρουν, εν τέλει, οι περισσότεροι κατασκευαστές κινητών Android.


Μία απρόσμενη, αλλά... σαφώς ευπρόσδεκτη, μεγάλη έκπληξη που επιφυλάσσει το Honor 50 έχει να κάνει με την αυτονομία του: αν και η μπαταρία του αυτή καθ' αυτή είναι απλώς μεγάλη, όχι αξιοσημείωτη (4300 mAh), η χρήση του 778G και του μεταβλητού ρυθμού ανανέωσης της οθόνης - καθώς και άλλων ρουτινών βελτιστοποίησης που λειτουργούν χωρίς παρέμβαση του χρήστη - κάνουν... θαύματα, τρόπον τινά. Όχι μόνο δεν χρειάζεται συνήθως αυτό το κινητό φόρτιση πριν το τέλος μιας εργασιακής μέρας, αλλά στις δοκιμές μας (που είναι περισσότερο απαιτητικές από την τυπική χρήση smartphone που κάνει ο πιο πολύς κόσμος) άντεξε σχεδόν ως τα μισά της επόμενης μέρας με μία φόρτιση. Η ενασχόληση με απαιτητικά games μειώνει την αυτονομία του Honor 50 πολύ ταχύτερα βέβαια, αλλά αυτό ισχύει για όλα τα κινητά. Το Honor 50 υποστηρίζει επίσης γρήγορη ενσύρματη φόρτιση στα 66 Watt (με τον συνοδευτικό φορτιστή του), οπότε οι πιο πολλοί καταναλωτές - ακόμη και οι πλέον απαιτητικοί - καλύπτονται άνετα από την δυνατότητά του να "γεμίζει" το 75% της μπαταρίας από το 0% μέσα σε 25 λεπτά.

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι, συνολικά, το Honor 50 φέρνει σε πέρας την πρωταρχική του αποστολή: είναι ένα ποιοτικό smartphone που σηματοδοτεί με τρόπο θετικό την επιστροφή της κατασκευάστριάς του στην αγορά. Με κόστος τα €549 και €649 για την έκδοση των 6 GB/128 GB και την έκδοση των 8 GB/256 GB αντίστοιχα (στις προπαραγγελίες περιλαμβάνεται και σετ ασύρματων ακουστικών αξίας €79) σαφώς δεν είναι φθηνό κινητό: αντιμετωπίζει σοβαρό ανταγωνισμό από άλλες συσκευές μέσης κατηγορίας που προσφέρουν περισσότερο αποθηκευτικό χώρο, καλύτερη απόδοση ήχου ή και καλύτερα φωτογραφικά υποσυστήματα από το Honor 50. Όμως είναι μία ολοκληρωμένη πρόταση που έχει να επιδείξει τα δικά της πλεονεκτήματα - όπως τον αισθητήρα των 108 Megapixels και την οθόνη σάρωσης 120 Hz - διατηρώντας την προοπτική να γίνει ακόμη καλύτερη στο μέλλον με αναβαθμίσεις λογισμικού.


Η κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί από δω και στο εξής η Honor, πάντως, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Το Honor 50 προωθείται ως συσκευή "premium" και, για τα δεδομένα της μέσης κατηγορίας smartphones σήμερα, είναι. Όμως αν η εταιρεία έχει στόχο να συναγωνιστεί άλλους κατασκευαστές με προτάσεις κοντά στα €1000 - ή και ακόμη υψηλότερα, όπως ολοφάνερα φιλοδοξεί με το Magic3 Pro Plus - τότε θα πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να υλοποιεί με τρόπο άρτιο σε smartphones χαρακτηριστικά που ως τώρα γενικώς δεν προσέφερε, όπως η γρήγορη ασύρματη φόρτιση, η προστασία από νερό ή σκόνη, η οπτική σταθεροποίηση στις κάμερες και η ποιοτική απόδοση ήχου. Το σημαντικότερο: θα πρέπει να κάνει σημαντικό βήμα μπροστά στον τομέα του λογισμικού, σε όλα τα επίπεδα, αν θέλει τα ισχυρά υποσυστήματα που χρησιμοποιεί να αποδίδουν όπως αναμένει κανείς. Αυτή η έμφαση στην ποιότητα του λογισμικού των κινητών της Honor θα σηματοδοτούσε περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο μία "επανεκκίνηση" για την εταιρεία. Για να δούμε, λοιπόν!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ