Google: διακοπή υποστήριξης προς την Huawei

Σύμφωνα με αναφορά του Reuters, σημαντικό πλήγμα για την μεγάλη κατασκευάστρια αν ισχύει όπως περιγράφεται

Είναι γνωστό σε οποιονδήποτε παρακολουθεί έστω και μ' ελάχιστο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά της κινητής τηλεφωνίας το γεγονός ότι η κυβέρνηση Trump έχει "κυρήξει τον πόλεμο" στην Huawei εδώ και ενάμισι χρόνο, με αιτία ή πρόφαση την υποτιθέμενη (αλλά όχι ακλόνητα απδεδειγμένη) συνεργασία της δεύτερης με την κινεζική κυβέρνηση και πρακτική ως τώρα συνέπεια την απουσία των προϊόντων της Huawei από την αγορά των ΗΠΑ. Αυτό το εμπάργκο φαινόταν να είναι κάτι που ναι μεν ισοδυναμούσε με οικονομικό πλήγμα για την Huawei, αλλά και κάτι που αυτή ήταν σε θέση να διαχειριστεί βάσει της επιτυχίας της στις άλλες αγορές πλην ΗΠΑ. Τα πράγματα ωστόσο ίσως έχουν πάρει σημαντικά σοβαρότερη τροπή - και αυτή τη φορά δεν είναι το επιτελείο Trump που ευθύνεται άμεσα γι' αυτό, μα η Google.

O αμερικανικός κολοσσός, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται ανώνυμη αλλά αξιόπιστη εσωτερική πηγή, σκοπεύει να διακόψει την συνεργασία του με την Huawei και να πάψει να προσφέρει την υποστήριξή του με επόμενες εκδόσεις του Android για τα κινητά της τηλέφωνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η Huawei, σε αυτό το σενάριο, θα είχε μεν πρόσβαση στην "ελεύθερη" έκδοση του Android (αυτήν που γνωρίζουμε ως "γενική" από το Android Open Source Project) αλλά δεν θα λάμβανε ούτε τις επόμενες εκδόσεις του Android της Google ούτε τις ενημερώσεις ασφαλείας που η δεύτερη δημιουργεί. Ακόμη χειρότερα, η Huawei δεν θα είχε το δικαίωμα να προσφέρει προεγκατεστημένες στα smartphones της τις δημοφιλείς εφαρμογές της Google - π.χ. Gmail, Google Maps etc. - και, το σημαντικότερο, την εφαρμογή του Google Play, μέσα από το οποίο έχουν συνηθίσει να προμηθεύονται τα apps τους εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες Android όλα αυτά τα χρόνια.

Αυτά τα τελευταία ενδεχόμενα είναι τα πλέον ανησυχητικά για την Huawei, καθώς ακόμη και αν βρει εναλλακτικές για τις προαναφερθείσες ελλείψεις, όσο ποιοτικές και να είναι, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως οι καταναλωτές θα τις αποδεχθούν με τον ίδιο τρόπο που εμπιστεύονται αυτές που τόσα χρόνια γνωρίζουν, αυτές της Google δηλαδή. Η όλη κατάσταση θα μπορούσε να έχει διόλου ευκαταφρόνητες συνέπειες στις πωλήσεις των smartphones της Huawei σε όλες τις χώρες του Δυτικού κόσμου όπου κυκλοφορούν αυτήν την στιγμή και να επηρεάσει προφανώς την θέση της στην παγκόσμια αγορά έναντι στις Apple, Samsung και Lenovo (αυτήν την στιγμή βρίσκεται στην δεύτερη θέση).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters και η ίδια η Google δεν έχει ακόμη καταλήξει ως προς το πώς ακριβώς θα κινηθεί αναφορικά με την διακοπή υποστήριξης των προϊόντων και υπηρεσιών της προς την Huawei. Θα μπορούσε να "κλείσει την πόρτα" σε καθολικό βαθμό, όπως... "ενθαρρύνεται" να κάνει από την πιο πρόσφατη απόφαση ένταξης της κινεζικής εταιρείας σε "εμπορική μαύρη λίστα" από την κυβέρνηση Trump ή θα μπορούσε να αφήσει κάποιες διόδους επικοινωνίας και συνεργασίας ανοιχτές σε περίπτωση που αυτός ο εμπορικός και διπλωματικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα λήξει κάποια στιγμή. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημο σχόλιο από την Huawei, την Google ή το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου για το άρθρο του Reuters, οπότε παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτή και περιμένουμε νεότερα. Έως τότε...

[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20/05/2019 00.45]: Δυστυχώς όλα δείχνουν ότι το ρεπορτάζ του Reuters είναι ακριβές, καθώς η Google επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να μην συνεργάζεται πλέον με την Huawei λόγω της ένταξης της δεύτερης στην "μαύρη λίστα ξένων εταιρειών" από το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το θέμα προκειμένου να αποσαφηνιστεί το τί σημαίνει η εξέλιξη αυτή για την Huawei και την πελατειακή της βάση, καθώς και το τί σχεδιάζει να κάνει η εταιρεία από δω και στο εξής.

[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20/05/2019 10.45]: Μετά από την αυτονόητη έκταση που έχει πάρει το θέμα, η Google διευκρίνισε στο Reuters πως "η εφαρμογή Google Play και η λειτουργία Google Play Protect (σ.σ. η οποία προστατεύει τους χρήστες από κακόβουλο λογισμικό που "μεταμφιέζεται" ως app) θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά στις υπάρχουσες συσκευές της Huawei". Από την επιλογή των λέξεων εικάζουμε πως ο αμερικανικός κολοσσός επιλέγει να κινηθεί ως εξής, για την ώρα τουλάχιστον: θα επιτρέπει τόσο την ενημέρωση του Google Play όσο και την λήψη apps από εκεί, μα όλα δείχνουν πως δεν θα προσφέρει στην Huawei την επερχόμενη έκδοση Android 10.0 ή τις επόμενες ενημερώσεις ασφαλείας για το παρόν Android 9.0. Υπάρχουν ακόμη ερωτήματα μεγάλης σημασίας που δεν έχουν απαντηθεί όσον αφορά στο τί θα επιτρέπει η Google και τί όχι από δω και στο εξής, αναμένουμε πρόσθετες απαντήσεις.

[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20/05/2019 12.15]: Πριν από λίγα λεπτά η Huawei έδωσε στην δημοσιότητα την επίσημή της απάντηση όσον αφορά στην επιλογή της Google. Είναι η εξής: "Η Huawei έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη και εξάπλωση του Android σε ολόκληρο τον κόσμο. Ως μία από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες που αξιοποιούν το Android σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουμε συνεργαστεί στενά με τους διαχειριστές αυτού του λογισμικού ανοιχτού κώδικα ώστε να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα ωφέλιμο τόσο για τους καταναλωτές όσο και την αγορά της τεχνολογίας εν γένει. Η Huawei θα συνεχίσει να προσφέρει ενημερώσεις ασφαλείας και υποστήριξη σε όλα τα παρόντα προϊόντα smartphones και tablets της Huawei και της Honor, τόσο σε όσα έχουν ήδη πωληθεί όσο και σε όσα βρίσκονται σε διαθέσιμο στοκ παγκοσμίως. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε το είδος του ασφαλούς, σταθερά υποστηριζόμενου οικοσυστήματος λογισμικού που απαιτείται, ώστε όλοι οι χρήστες των συσκευών μας να απολαμβάνουν με αυτές την καλύτερη χρηστική εμπειρία".

Η τελευταία πρόταση, αν τεθεί στο ίδιο πλαίσιο με αυτό πρόσφατων δηλώσεων του προέδρου της Huawei, παραπέμπουν στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέου λειτουργικού συστήματος από την εταιρεία για χρήση στα smartphones και τα tablets της, βασισμένου στο Android "ανοιχτού κώδικα" - με την διαφορά πως για τις αναβαθμίσεις του και τις ενημερώσεις ασφαλείας θα φροντίζει πλέον η ίδια η Huawei και όχι η Google (με ό,τι αυτό σημαίνει σε κόστος για την εταιρεία και κάποιες αναπόφευκτες καθυστερήσεις για το κοινό). Αμέσως μόλις προκύψουν περισσότερα στοιχεία για το πώς διαμορφώνεται η θέση της Huawei απέναντι στην Google μετά και από αυτήν την τοποθέτηση, επανερχόμαστε στο θέμα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ