Galaxy Fold: πρώτης γενιάς αναδιπλούμενο

Το υβριδικό κινητό της Samsung αποκαλύπτεται, το Galaxy S10/S10 Plus απλώς επιβεβαιώνεται

Στην εκδήλωση Galaxy Unpacked που διοργάνωσε τη Samsung στο Παρίσι για την παρουσίαση νέων προϊόντων της αποκαλύφθηκε η πρώτη της συσκευή που μπορεί να λειτουργήσει τόσο ως smartphone, όσο και ως tablet. Πρόκειται για το Galaxy Fold, το πρώτο "αναδιπλούμενο" κινητό του κορεατικού κολοσσού, το οποίο είναι σε θέση να χρησιμοποιείται "κλειστό" με σχετικά μικρή οθόνη (διαγωνίου 4.6 ιντσών) ως τυπικό smartphone αλλά "ανοίγοντας" στα δύο (χάρις στην εύκαμπτη εσωτερική οθόνη διαγωνίου 7.3 ιντσών) να αξιοποιείται και ως μικρό tablet. To Galaxy Fold στηρίζεται σε 8πύρηνο επεξεργαστή μεθόδου κατασκευής στα 7nm, 12 GB μνήμης λειτουργίας και 512GB αποθηκευτικού χώρου, όντας εξοπλισμένο με τριπλή κύρια κάμερα και διπλή βοηθητική στην πρόσοψη. Ενσωματώνει ευμεγέθη μπαταρία χωρητικότητας 4380 mAh και θα διατεθεί στην Ευρώπη τον Μάιο αντί €2000 (!).

Στην εκδήλωσή της η Samsung επέδειξε μια σειρά από τρόπους με τους οποίους οι χρήστες θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την μεγαλύτερης διαγωνίου οθόνη του Galaxy Fold, προκειμένου να έχουν ενεργά 2 ή 3 apps και να τα χρησιμοποιούν ταυτόχρονα ή να μεταφέρουν δεδομένα από το ένα στο άλλο με άνεση. Απομένει ν' αποδειχθεί, ωστόσο, όχι μόνο το αν και κατά πόσο η εύκαμπτη οθόνη του Galaxy Fold θα παραμένει επίπεδη κατά την χρήση, κατά πόσο οι δημιουργοί apps για Android θα λάβουν στα υπ' όψιν την ιδιαιτερότητα της συσκευής, αλλά και το αν και κατά πόσο υπάρχει σημαντική, ολοφάνερη πρακτική αξία σε αυτά τα σενάρια χρήσης όταν αναφέρεται κανείς σε καθημερινό πλαίσιο αξιοποίησης μιας τέτοιας συσκευής. Και άλλοι κατασκευαστές έχουν ανακοινώσει πλάνα για την παρουσίαση αναδιπλούμενων smartphones, οπότε αν το Galaxy Fold όντως αποδειχθεί χρήσιμο και εμπορικά επιτυχές, θα επιταχύνει τις διαδικασίες δημιουργίας μιας νέας, ουσιαστικά, κατηγορίας φορητών συσκευών.

Στην ίδια εκδήλωση όπου αποκαλύφθηκε το Galaxy Fold η Samsung παρουσίασε και το καινούργιο Galaxy S10/S10 Plus, το οποίο προσφέρει... όλα όσα είχαν πλήρως και λεπτομερώς διαρρεύσει τις προηγούμενες εβδομάδες και μήνες, σε βαθμό που μόνο οριακά έχει νόημα η αναφορά τους: επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon 855 (ή Exynos 9820 της ίδιας της Samsung ανάλογα με την ήπειρο), 8 ή 12 GB μνήμης λειτουργίας, 128 GB έως 1 TB (!) επεκτάσιμου αποθηκευτικού χώρου, αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος ενσωματωμένος στην οθόνη, κάμερα/κάμερες πρόσοψης περιορισμένες σε μικρή οπή ώστε να αποφευχθεί η ακαλαίσθητη εγκοπή (notch) άλλων κινητών. Κατά τι αυξημένη είναι η χωρητικότητα της μπαταρίας στα δύο μοντέλα, παρούσα είναι για πρώτη φορά σε κινητό η διασύνδεση Wi-Fi 6, ενώ η οθόνη εμφανίζεται βελτιωμένη στην χρωματική απόδοση υλικού HDR. Όσον αφορά στο κόστος τα Galaxy S10/S10 Plus θα ξεκινούν από τα €949 και €1049 αντίστοιχα.

Είχαμε, άλλωστε, και επαλήθευση της κυκλοφορίας ενός τρίτου μοντέλου, του Galaxy S10e, το οποίο κρατά όλα τα σημαντικά στοιχεία των "μεγάλων αδελφών" του και κάνει αρκετούς συμβιβασμούς ώστε να κυκλοφορήσει σε χαμηλότερη τιμή, α λα iPhone XR. Το κόστος του διαμορφώνεται στα €789. Για όλα τα νέα Galaxy S10 οι προπαραγγελίες ξεκινούν άμεσα και η εμπορική τους διάθεση αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ