Drones της DJI: περιορισμοί επίσημα και στην Ελλάδα

Σύστημα προστασίας των αεροδρομίων από κακόβουλο χειρισμό τους σε ισχύ πολύ σύντομα

Παρά το γεγονός ότι ο κυριολεκτικός... κατακλυσμός της αγοράς στο διάστημα 2015-2017 με καινούργια μοντέλα drones - η τότε "μόδα" ήταν αληθινά εντυπωσιακής "έντασης και έκτασης" για κάποιο καιρό - η συγκεκριμένη κατηγορία παραμένει σαφέστατα δημοφιλής και σε αυτήν η DJI παραμένει η πρωταγωνίστρια κατασκευάστρια. Επειδή ωστόσο η εμπορική επιτυχία ενίοτε έχει και τιμήματα, τα drones της DJI ενεπλάκησαν σε αρκετά επεισόδια κακού ή και κακόβουλου χειρισμού από κατόχους τους ώστε η κινεζική εταιρεία να τα "κλειδώσει" από αναβαθμίσεις λογισμικού που επέτρεπαν τέτοια χρήση τους. Και επειδή αυτό (όπως πάντοτε με τα συστήματα προστασίας λογισμικού) δεν φαίνεται να είναι αρκετό, η DJI πηγαίνει αυτόν τον καιρό ένα βήμα παραπέρα.

Οι Κινέζοι, συνεργαζόμενοι με τις τοπικές αρχές, έχουν αναλάβει την εγκατάσταση συστήματος ασφάλειας σε 32 ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) το οποίο δημιουργεί "ζώνες απαγορευμένης πρόσβασης" για drones (no-fly-zones) σε αεροδρόμια και αεροδιάδρομους. H σχετική απόφαση μελετούνταν εδώ και καιρό, αλλά οι παραπάνω χώρες την έλαβαν με... συνοπτικές διαδικασίες μετά από το γνωστό περιστατικό του μεγάλου αγγλικού αεροδρομίου Gatwick τον Δεκέμβριο (το οποίο ανέστειλε την λειτουργία του για τρεις ολόκληρες ημέρες καθώς drones είχαν παρατηρηθεί να ίπτανται στην περίμετρο του και προκλητικά κοντά στους αεροδιαδρόμους).

Η DJI θα εγκαταστήσει το σύστημα Geospatial Environment Online (GEO) στην έκδοσή του 2.0 σε 19 χώρες που δεν διαθέτουν κάποιο ανάλογο σύστημα - ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα - ενώ στις υπόλοιπες 13 χώρες θα αναβαθμίσει τα συστήματα που ήδη διαθέτουν σε αυτό. Οι ζώνες απαγόρευσης για drones που θα δημιουργηθούν με το GEO 2.0 θα καλύπτουν όλους τους χώρους περιμετρικά των αεροδιαδρόμων σε απόσταση έως και 1.2 χιλιομέτρων από αυτούς, εξασφαλίζοντας πως τα ιπτάμενα τηλεκατευθυνόμενα της DJI δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα σε αεροπλάνα που προσγειώνονται ή απογειώνονται εκεί. Κι ας ελπίσουμε πως αυτή είναι η... τελευταία φορά που ασχολούμαστε με το θέμα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ